Novosti
IZRADA PRVE BUŠOTINE - CERIĆ-1

Vermilion kreće s istražnim bušenjima u istočnoj Slavoniji
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
Izrada bušotine trajat će tridesetak dana, kad bi se mogli znati i prvi rezultati

Agencija za ugljikovodike objavila je da kanadska kompanija Vermilion započinje s istražnim bušenjima u istočnoj Slavoniji.


"Vermilion Zagreb Exploration d.o.o. započinje s izradom svoje prve bušotine u Hrvatskoj - Cerić-1 u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Bušotinski radni prostor pripremljen je te 17. lipnja počinje izrada bušotine. Lociranju bušotine prethodila je interpretacija dostupnih geoloških podataka, na temelju čega su definirani plinski i naftni ciljevi na bušotini Cerić-1", navodi Agencija.


Izrada bušotine trajat će tridesetak dana, kad bi se mogli znati i prvi rezultati. "Kompanija u isto vrijeme počinje i s izradom svoje druge bušotine Berak-1, koja se također nalazi u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Cilj je bušotine Berak-1 ispitati postojanje plinskog ležišta", stoji u objavi Agencije za ugljikovodike. Obje bušotine dio su radnog programa na koji se kanadska kompanija obvezala na temelju ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika koji je potpisan s Vladom RH u lipnju 2016.


Vermilion je 2016. dobio dozvole za istraživanje na četiri istražna polja te se, među ostalim, obvezao da će potencijalno neodrađene radove isplatiti Hrvatskoj u visini procijenjenih troškova. "Dodjelom dozvola 2016. godine osigurana su nova ulaganja u istraživanje i eksploataciju. U slučaju novih otkrića znatno će se zaustaviti trend pada plinskih rezervi koje u budućnosti mogu dovesti Hrvatsku do potpune ovisnosti o uvozu plina", kaže se u priopćenju Agencije za ugljikovodike.
Pokažu li istražne bušotine komercijalnu isplativost, dio naknada od pridobivenih količina ići će lokalnoj zajednici tijekom cijelog ugovornog razdoblja eksploatacije. Naime, lokalnoj samoupravi pripada naknada za zauzetost površine koja iznosi 400 kuna po četvornom kilometru zauzete površine. Od potpisivanja ugovora u lipnju 2016. do danas, lokalnim je zajednicama uplaćeno nešto više od 17 milijuna kuna, kažu u Agenciji.
Dijana Pavlović/Hina
INI I VERMILIONU VLADA PRODUŽILA ISTRAŽNA RAZDOBLJA
Vlada je prošloga tjedna Ini i Vermilion Zagreb Explorationu produžila istražno razdoblje istraživanja i eksploatacije na istražnim prostorima Drava 2 i Drava 4, a Vermilionu je dodatno odobrila drugu istražnu fazu istraživanja nafte i plina na poljima Sava 8, Sava 9 i Sava 10. Istraživanje se provodi tijekom pet godina te se dijeli na dvije istražne faze, pri čemu prva traje tri godine i počinje od datuma stupanja ugovora na snagu, a druga istražna faza traje dvije godine te započinje neposredno nakon prve istražne faze. Vladinim odlukama produljuje se prva istražna faza za prostore Drava 2 i Drava 4 s obzirom na to da iz opravdanih razloga na tim istražnim prostorima ugovorne obaveze nisu ispunjene u zadanim rokovima, pri čemu će Ina i Vermilion produljiti bankarske i korporativne garancije sukladno trajanju produljenja prve faze istraživanja. Druga istražna faza odobrena je za prostore Sava 8, Sava 9 i Sava 10, s obzirom na to da je Vermilion na njima ispunio sve ugovorne obaveze prve faze te tako stekao uvjete za ulazak u drugu.
Možda ste propustili...

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

Najčitanije iz rubrike