Novosti
KRIZNI TIM U DALJSKOJ ŠKOLI

Svaki je učenik dobio priliku reći sve što mu je na duši
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
“Učenici su slobodniji kad razgovaraju s nepoznatima nego s nama iz škole”, kaže ravnatelj

U Osnovnoj školi Dalj već nekoliko dana boravi krizni tim za psihološku pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja poslan nakon pogibije dviju učenica te škole na odmorištu na autocesti pokraj Novske 7. lipnja. U srijedu je obavljen grupni razgovor s učenicima koji su toga kobnog dana bili u autobusu kojim su krenuli na ekskurziju, a članovi kriznoga tima dan poslije razgovarali su, također grupno, s roditeljima. Za petak je predviđen razgovor s nastavnicima koji su predavali u razrednom odjelu koji su pohađale nesretne djevojčice.

- Krizni tim u ponedjeljak će obaviti razgovore i s ostalim djelatnicima te članovima Učiteljskoga vijeća. No cijelo vrijeme njihova boravka ovdje bit će održano individualno savjetovanje za učenike koji imaju potrebu za razgovorom, ali i za roditelje koji to budu željeli - pojasnio je ravnatelj škole Marko Stanić.

Nakon prvoga dana boravka kriznog tima, dodaje, učenici su bili dosta otvoreni. Iako bi netko pomislio da bi im bilo lakše razgovarati s poznatim osobama, odnosno svojim nastavnicima, Stanić kaže da su s kriznim timom bili puno otvoreniji nego što bi bili u svom okruženju, jer na ovaj način mogu reći sve što im je na duši, možda se i rasplakati i u konačnici ponašati na njima neuobičajen način. Inače, učenici su se, dodaje ravnatelj, već pomalo vratili u normalu, no pitanje je tko je od njih potisnuo svoje osjećaje.

- Kako bi učenici bili što slobodniji, mi iz škole nismo prisutni na tim grupnim sastancima, baš kao ni s roditeljima. Svatko tko želi može zatražiti individualno savjetovanje, a što je u školi omogućeno u tri ureda. Inače, vrlo je pohvalno čuti mišljenje stručnjaka i dobiti potvrdu onoga što radimo, odnosno da je svaka reakcija u ovoj situaciji sasvim primjerena - pojašnjava ravnatelj Stanić, koji se pridružio sastanku s nastavnicima koji su predavali djevojčicama.

Inače, otkako su učenici nakon tragedije, a potom i pokopa svojih prijateljica i kolegica krenuli u školu, pokušava se ostvariti zajedništvo i sudjelovanjem u raznim društvenim igrama. Ocjene su uglavnom i prije posljednjeg dana škole bile sve jasne i organiziranje igara ili samo razgovora ide u prilog bržem oporavku od tragedije koja je zadesila, smatra Stanić, ne samo ovo malo mjesto nego i cijelu Hrvatsku.

- Svatko od nas osjeća se dijelom ovog događaja. Svatko je ili nečije dijete ili ima dijete, unuče ili susjeda koji je mogao nastradati, odnosno svatko se može staviti u situaciju bilo koga od nas koji smo poznavali Ivu i Renatu. Osobno, još se ne mogu miriti s tim što se dogodilo - poručuje Stanić koji planira posjetiti mjesto tragedije.

Marija Mihelić
Psihološku pomoć dobili su i roditelji i nastavnici
Dimenzija tragedije u malom mjestu
“Izgubili smo dvije djevojčice iz iste ulice, a u prvi razred u Erdutu sad se upisalo jedno dijete. Izgubili smo njih dvije u jednoj generaciji. Da u jednoj generaciji u jednoj ulici imaš dvoje djece, to se više nikada neće ponoviti u Erdutu, a izgubili smo ih u trenu. Sad ih u cijelom selu nema toliko za upis u prvi razred, a pogotovo što i djevojčica koja se upisala u erdutsku školu nije iz Erduta, nego iz Dalj planine. Kad smo to doznali, vidjeli smo cijelu dimenziju tragedije za naše malo mjesto”, pojašnjava Stanić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJED RASKID7!

Vatikanske ugovore raskinuti

2

PROTIV RJEŠENJA PODNIO TUŽBU

Juričan ipak ne smije biti Bandić

3

NASTAVLJA SE ŠTRAJK PROSVJETARA, A MINISTAR NAJAVLJUJE

Moguća je i sudska zabrana štrajka