Regija
RAZGOVOR: NAČELNIK OPĆINE SEMELJCI GRGA LONČAREVIĆ

Počinje aglomeracija, gradi se vrtić, obnavljaju domovi
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
Aglomeracija Semeljci projekt je odvodnje u svih pet naselja ove općine

Dan je općine Semeljci o svetkovini sv. Antuna, kojeg je, odlukom prvog Općinskog vijeća iz 1993., uzela za svog zaštitnika. Općina ga obilježava u času kada sa svojih pet naselja više nego ikada potvrđuje epitet velikog gradilišta, a velik broj projekata već je realiziran. Većinom su financirani iz sredstava europskih fondova u čijem povlačenju ova općina oduvijek prednjači. O već realiziranim i započetim projektima između dva dana općine razgovaramo s načelnikom Grgom Lončarevićem.

Među aktualnim projektima brojni su iz sfere gospodarstva i komunalne infrastrukture. Što projekt aglomeracije znači za taj kraj?

- Desetak godina pripremamo projekt odvodnje, tj. Aglomeracije Semeljci. Doveden je do kraja - izrađena je projektna dokumentacija i pribavljeni svi dokumenti potrebni za korištenje sredstava EU fondova, a vrijednost projekta je oko 150 milijuna kuna. Konačno se može ići na raspisivanje natječaja za izvođača radova, a nositelj su Hrvatske vode. Investitor je Đakovački vodovod, koji na području općine Semeljci radi vodoopskrbu, a nakon završetka Aglomeracije radit će i odvodnju. U ovom projektu Općina je partner s udjelom financiranja 3,8 posto, oko pet milijuna kuna, što su u biti priključci, odnosno mreža za naše građane. Vodoopskrbom je pokriveno cijelo područje općine, gotovo sva domaćinstva, pa očekujemo da će i na odvodnju. Neće imati trošak mreže, nego samo potrošni materijal za svoj priključak. Aglomeracija ide u sva naselja, a prečistač, za koji je osiguran prostor, bit će u Semeljcima. Tu su i ostali infrastrukturni projekti - izgrađena nerazvrstana cesta do odlagališta komunalnog otpada Ada u Koritni sredstvima EU fondova, a vrijednost je 1,3 milijuna kuna. Vlastitim sredstvima sagrađena je i cesta do nogometnog igrališta u Koritni te uređeno parkiralište u Mrzoviću. U dijelu Semeljaca počinje gradnja nogostupa uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja u visini od 250.000 kuna. Ovih dana bit će gotov i azil za nezbrinute životinje na odlagalištu u Koritni, a realiziramo ga vlastitim sredstvima. Izrađen je i građevinski projekt Gospodarske zone 2 Semeljci. Osim za sredstva EU-a, Općina se prijavljuje i na natječaje Županije, Fonda za zaštitu okoliša, Agencije za plaćanja u poljoprivredi… Preko tih izvora i vlastitim udjelom natkrivene su tribine na igralištu u Semeljcima, kupljeni štandovi za manifestacije, financiran Prostorni plan te Urbanistički plan Gospodarske zone 2.

Vrijeme je i projekata na energetskoj obnovi. Što Općina čini o tom pitanju?

- Obnovljen je Dom kulture u Semeljcima sa 600.000 kuna, od čega je 150.000 kuna sufinancirano sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja. Društveni dom u Koritni sada se počinje raditi, također sa 600.000 kuna, od čega je 500.000 kuna iz Fonda za zaštitu okoliša. Provedena je rekonstrukcija javne rasvjete u Koritni i Mrzoviću u visini od 250.000 kuna sredstvima Fonda za zaštitu okoliša. Slijedi rekonstrukcija rasvjete u ostalim selima i dogradnja doma u Koritni pozornicom.

U Semeljcima je počela gradnja vrtića. Koji su još projekti socijalno-društvenog karaktera?

- Gradnja i opremanje vrtića projekt je veći od 11 milijuna kuna. Projektiran je za 50-ero djece vrtićke i 25-ero djece jasličke dobi. Završetak mu je za 20 mjeseci. Financiranje teče iz Fonda ruralnog razvoja sa 7,5 milijuna kuna, a preostalo se očekuje od još nekih ministarstava. Dio će biti iz vlastitih sredstava isključivo zato što, kada je vrtić projektiran prije nekoliko godina, cijene građevinskog materijala bile su puno manje nego danas. Nadalje, u tijeku je projekt “Zaželi”, kojim je zaposleno 26 osoba, a obuhvaćeno 125 starih i nemoćnih korisnika. Trajanje mu je dvije godine, počev od veljače 2018., a nositelj mu je Općina. Preko LAG-a su nedavno zaposlene u njemu još tri žene. S Viškovcima i Satnicom Đakovačkom provodimo i projekt “Imam priliku”, za edukaciju trajnije nezaposlenih i njihovu prekvalifikaciju. Općina godinama sufinancira prijevoz srednjoškolaca, plaćanje đačkih domova, stipendira studente, sufinancira boravak djece u vrtićima. Općina je lani kupila knjige i bilježnice osnovcima te sufinancira školski obrok za svu djecu. Za Uskrs i Božić darujemo umirovljenicima bon od 150 kuna, a osobama u potrebi poklon-pakete. Za sve to utrošeno je više od 730.000 kuna u godini dana.

Što se čini o pitanju održivog gospodarenja otpadom?

- Dograđen je objekt reciklažnog dvorišta u Koritni u vrijednosti od 250.000 kuna, od čega su 90 posto sredstva Fonda za zaštitu okoliša. Instalirani su uređaji za kodirano praćenje prikupljanja komunalnog otpada na kantama i kamionu za odvoz. S još četiri općine partneri smo u projektu ‘Gospodarim otpadom’ koji provode škole, a svrha je edukacija od najmanje školske dobi. Trenutno smo u postupku nabave traktora jače snage i više kvalitete, a za održavanje javnih površina za koje smo dobili ugovor o financiranju Ministarstva graditeljstva na 295.000 kuna.

Kada je novi natječaj za državnu zemlju?

- Općina od studenog 2018. raspolaže državnom zemljom. U proteklom razdoblju sklopili smo ugovore o privremenom korištenju zemlje sa svim zakupcima kojima su istekli petogodišnji ugovori koje je sklopila Agencija za poljoprivredno zemljište, a oni koji ih nisu imali, pozvani su na predaju posjeda i podmirenje obveza. Novi natječaj, koji će obuhvatiti sve zemljište za koje su istekli ugovori, očekujemo do jeseni, a pripremamo ga tako da ćemo sve tehnološke cjeline koje sada obrađuju OPG-ovi zadržati u toj površini, a od onih cjelina koje su bez trenutnog zakupca formirati i manje cjeline kako bismo zadovoljili potrebe i nekih novih OPG-ova koji nemaju državne zemlje u zakupu. Našim gospodarstvenicima pomažemo u njihovim potrebama koje su u ingerenciji JLS-a, poput organiziranja savjetovanja, izlaganja sajamskih štandova, odlazaka na sajmove.

Kakav je kulturni, sportski život u općini?

- U naših pet sela djeluje više od 30 udruga što se financiraju iz općinskog proračuna, a održavamo više od 30 priredbi. Među vrijednim nositeljima kulture je i Tamburaški orkestar Općine Semeljci, za kojim je tek pet godina rada, a već je nagrađivan na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Biser je tamburaške glazbe Hrvatske, što potvrđuju i dva Grand prixa dvije godine uzastopno na Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku. Prosječna dob u njemu je ispod 18 godina.

Suzana Župan
Razmišlja se o gradnji staračkog doma
“U 2020. očekujemo radove na kanalizacijskom sustavu, dovršetak gradnje vrtića, energetsku obnovu i dogradnju doma u Koritni, početak izgradnje infrastrukture Gospodarske zone 2 Semeljci s produženjem vodovodne i plinske mreže, asfaltiranje parkirališta i dijelova ulica koje imaju sagrađene nove stambene objekte, daljnju gradnju i ostalih nogostupa te rekonstrukciju javne rasvjete. Projekt o kojem ozbiljno razmišljamo je planiranje projektiranja staračkog doma u Semeljcima. Od Pana smo kupili nekretninu, ‘ćošak’, i imamo značajnu površinu, tu je cijeli niz općinskih nekretnina u Kolodvorskoj ulici. Županija rekonstruira cestu u dužini od 1100 metara do kraja sela. U ovdašnjim je selima demografska slika dosta loša i sve više ostaju samo staračka domaćinstva koja imaju potrebu za brigom u trećoj dobi, a kapaciteti u staračkim domovima u okruženju već su puni, pa ozbiljno razmišljamo o jednom takvom projektu za koji će sigurno biti puno lakše financiranje od dječjeg vrtića. Jer, svi na selu imaju neku nekretninu - kuću, zemlju, šumu..., iz kojih se ta staračka samačka domaćinstva mogu financirati za boravak u takvom objektu. Osnivač bi staračkom domu, kao i dječjem vrtiću, bila Općina, a na način da će osnovati društvo”, kaže Lončarević.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike