Regija
DOBITNICA NAGRADE "LUKA RITZ":

Magdalena Dakić: Svi možemo pomoći da budemo bolje društvo
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
Moja Magdalena je lavica, ona je borac i ne predaje se, kaže njezin otac

Vezani članci

"LUKA RITZ"

Nagrada ide Magdaleni iz Vinkovaca

CERIĆ - Sretna i, kako sama kaže, preplavljena emocijama bila je jučer Magdalena Dakić, 18-godišnja vinkovačka maturantica, inače s adresom u obližnjem selu Ceriću, koja je dan ranije u Zagrebu postala dobitnicom nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.
Bio je to 11. natječaj, s prijavljenih 26 škola iz cijele Hrvatske.


- Još zapravo ne mogu vjerovati jer doista mi je to velika čast - uzbuđeno govori Magdalena kojoj se, dodat će, nisu ni slegnuli dojmovi. S dodjele nagrade u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, naime, ta je odlična učenica Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima, žurila natrag - na prvi ispit u sklopu državne mature.


Samozatajnu Magdalenu raduje što je bila dijelom te, kako kaže "snažne ideje", no u njezinoj će obitelji i školi reći da je tome prethodilo predano i nesebično pomaganje drugima, optimizam i entuzijazam, a da je u isto vrijeme među postignućima te mlade djevojke i 5.0 prosjek školskih ocjena. Magdalena završava obrazovanje za fizioterapeutskog tehničara, a velika joj je želja upisati studij za socijalnog pedagoga na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.


- Kad volim to, onda i stignem sve - skromno kaže.
Volontiranje u sedam ustanova

Put do nagrade vodio je preko sudjelovanja u školskom Volonterskom klubu naziva "Pružam ti ruku da poletiš" gdje je Magdalena Dakić bila i voditeljicom svih volontera. Klub djeluje unatrag dvije godine i potiče učenike, kako će to Magdalena reći, da pomažu drugima. Mladi volonteri, njih 45, aktivni su u čak sedam ustanova - od Centra za rehabilitaciju "Mala Terezija", Centra za zlostavljanu i zanemarivanu djecu preko pedijatrije bolnice u Vinkovcima i Crvenog križa do Doma za stare i nemoćne, Konjičkog kluba Eohippus, Gradske knjižnice.... - Kroz druženja smo donosili radost bolesnoj djeci, posjećivali oboljele, dijelili smo pakete ljudima u teškoj situaciji, radili smo kampanje protiv nasilja - skromno opisuje Magdalena koja je volonterski rad svoje škole predstavljala i na Međunarodnoj konferenciji volontera krajem prošle godine u Zagrebu, priznajući da se zbog uzburkanih emocija ne može sjetiti svega što su marljivi volonteri (od)radili.


Zato, međutim, sve to dobro zna školska psihologinja i koordinatorica Volonterskog kluba Sanda Horvatović, koja će reći da je Magdalena malo "odskočila" od drugih marljivih volontera.


- Što bih rekla nego da smo iznimno ponosni. Magdalena je predivna djevojka kojoj je, k tome, prethodila životna dramatična situacija sa zdravljem i kada iz takvog jednog bolnog iskustva izraste samostalna, odgovorna, odmjerena osoba, onda svi budemo posebno sretni - kazuje Horvatović, koja će reći da se na svoju voditeljicu Volonterskog kluba mogla osloniti u svakom trenutku.


- Nemam dovoljno lijepih riječi da bih opisala jednu tako predivnu osobu kakva je Magdalena, i s razlogom je dobila nagradu - zaključuje.
Očeve suze i ponos

Zainteresirana je, odgovorna, strpljiva, kada radi, nema tu posustajanja, ustrajna je i iznimno komunikativna, spontana, topla osoba i taj njezin iskreni pristup svakome ulijeva povjerenje - opisuje koordinatorica, kazujući i kako su djeca iz "Male Terezije" na porti znala čekati volontere jer su se toliko s njima povezali.


- Uza sve što ju je pratilo Magdalena je izrasla u optimističnu djevojku, i njezin optimizam koji je vodi i latentni altruistični nagon za pomaganjem daje jednu doista predivnu djevojku, i sretni smo što je smo je imali za našu učenicu - reći će. Magdalenin otac Tomislav Dakić ne skriva da je "najsretniji i najponosniji otac na svijetu".


- Plakao sam kada mi je rekla za nagradu.... - kaže dodajući da je Magdalena zaslužila svaku životnu nagradu. - Svašta nas je snašlo, Magdalena je puno propatila boreći se s teškom bolešću. A sada ona pomaže drugima u teškoćama - kazuje otac te svestrane mlade djevojke.
Magdalena se, naime, sa svojih 14 godina borila, i izborila, s bolesti za koju je tada sama govorila da je "zločesta akutna limfatična leukemija". Njezin otac, inače umirovljeni hrvatski branitelj, sjeća se kako je tada u KBC-u Zagreb njegovu Magdalenu posjetila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.


- Moja Magdalena je lavica, ona je borac, i ne predaje se - kaže ponosni otac, a Magdalena zaključuje da "svatko od nas, i sitnicom, može pomoći da budemo bolje društvo".
Sanja Butigan
45

volontera radi u školskom Volonterskom klubu, a Magdalena Dakić im je svojevremeno bila voditeljica
NIŽU USPJEHE
"Ne moramo biti odlični učenici ili znanstvenici, ali možemo biti dobri ljudi", rekla je primajući nagradu "Luka Ritz" koja, osim skulpture i povelje donosi i jednogodišnju stipendiju od 1000 kuna mjesečno. Zahvalila je školi gdje su pridonijeli da se razvije u "osobu koja voli ljude i svijet oko sebe". Zdravstvena i veterinarska škola triput je dala laureate za nagradu. Lani je nagrađena Dora Svitlanović, a nekoliko godina prije nomirana Karolina Tutiš.
Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

ŠKOLSKI BEND OŠ JOSIPA JURJA STROSSMAYERA

Đurđenovački osnovci idu na Festival dječjeg stvaralaštva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura