Osijek
TRI STOLJEĆA HODOČAŠĆENJA SVETOM ANTUNU U TVRĐU

Tisuće vjernika ostavile molbe na oltaru sv. Ante
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
Od tri sata u noći kolone su se slijevale u Tvrđu na jednu od 12 misa u čast svecu

Sveti Antun Padovanski kod katoličkih je vjernika na glasu kao zaštitnik i svetac potlačenih i siromašnih, ali i budućih majki, baka, žena i djece te pomoćnik u traženju izgubljenih stvari... riječju, poznat je kao svetac čudotvorac.

Ne čudi stoga što je za njegov blagdan, koji se obilježava svake godine na dan svečeve smrti, 13. lipnja, već tri stoljeća i osječka Tvrđa jedno od najvećih osječkih prošteništa i hodočasničkih odredišta. Naime, iako je samostanska crkva osječkih franjevaca posvećena i nosi naziv Svetog Križa, a ponosi se i glavnim oltarom na kojem se nalazi čudotvorni kip Gospe Judske, koji je još u 18. stoljeću u naš grad donesen iz mjesta Mariagyuda u Mađarskoj, ova će osječka crkva postati puno poznatija po pokrajnjem oltaru sv. Antuna, inače daru španjolskog feldmaršala Antuna grofa Al Gaudenta, a koji će postati glavni razlog velikog kirbajskog slavlja svakog lipnja u Tvrđi.

Zanimljiv je i povijesni podatak da su Osječani baš ovu crkvu odlučili posvetiti svojim molitvama svetom Antunu Padovanskom i prije negoli je oltar sagrađen, o čemu svjedoči i molba franjevaca caru Franji I. 1697. da im dopusti sagraditi na prostoru male drvene crkvice veću i prostraniju crkvu u kojoj će smjestiti i oltar svecu rođenom u Lisabonu.

I u četvrtak gužva nije bila ništa manja nego što je to svake godine, a franjevcima je u ispomoć stigao velik broj svećenika i volontera. "Ove godine imamo 12 svećenika koji ispovijedaju od ranih jutarnjih, odnosno noćnih, sati pa sve do kraja dana, a uz njih je tu još i osam svećenika koji su stigli samo kako bi služili jedu od ukupno 12 misa koliko ih služimo za Antunovo u ovoj crkvi. Podsjetimo kako je prva misa služena još u tri sata u noći. Tu je stotinjak volontera, a njih 20-ak stiglo je iz Štitara, kako bi nam pomogli s cvijećem i voskom od svijeća, koji se čisti tijekom cijelog dana. Ponosni smo što smo ove godine uspjeli skupiti financijska sredstva za kupnju novog razglasa, pa ga više ne moramo posuđivati, a vjerujemo kako neće biti ni problema s ozvučenjem na dvorištu kao prijašnjih godina. Mi za blagdana podijelimo oko 9000 pričesti, pa onda možemo računati da je kroz crkvu prošlo nekoliko puta više vjernika i zahvalni smo svima na darovima cvijeća i ispomoći koju pruže. Također smo ove godine zahvalni i građevincima sa susjednog gradilišta na Trgu Vatroslava Lisinskog koji su omogućili pristup dvorišnom ulazu u samostan i ogradili gradilište posebno za ovu prigodu", naglašava gvardijan samostana, fra Ante Perković.

A da je riječ o događanju koje se ne propušta svjedoči nam i susret s brojnim poznatim Osječanima. Tako nam je poznati osječki otorinolaringolog, prim. Zlatko Maksimović priznao kako je zbog Antunova čak uzeo slobodan dan s posla, a jedan mlađi sugrađanin otkrio nam je kako je stigao na preporuku vjeroučiteljice, koja je savjetovala da u Tvrđu ne idu samo radi kirbaja nego i radi mise u čast svetom Antunu.

Inače, uz mise i procesiju Antunovo je i jučer pratila sajamska atmosfera na kojoj su se uz svijeće i ljiljane, kojima su prodavači jučer podigli cijene i do 10 kuna za komad, prodavali i brojni nabožni predmeti, ali i langošice, medenjaci, baloni i igračke. Kako je sveti Antun upravo zaštitnik siromašnih, "folklora" nije nedostajalo, pa su ovu prigodu iskoristili i brojni prosjaci, koji su baroknim kulisama Tvrđe i svetišta dali duh nekih povijesnih prošteništa. Stoga i ove godine samo možemo zaključiti da biti u Osijeku, a 13. lipnja ne posjetiti Tvrđu znači propustiti tradiciju i jedan o “najesekerskijih” događaja u kojem su se isprepleli vjera, povijest i pučki običaji. Vrijednost ovog događanja prepoznala je i Turistička zajednica Osijeka, koja ga sada već reklamira kao jednu od posebnosti grada na Dravi.

Nefreteta Z. Eberhard
Franjevcima je u ispomoć stigao velik broj svećenika i volontera, rekao je fra Ante Perković, gvardijan
Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike