Osijek
HITNA IMA PUNE RUKE POSLA

Čak 40 posto intervencija više: Česti moždani udari i kolapsi na ulicama
Objavljeno 14. lipnja, 2019.

Otkako su temperature zraka prešle 30 stupnjeva, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije bilježe povećan broj intervencija. Prema riječima voditeljice Zavoda, dr. med. Sunčice Prašnički, proteklih su dana zabilježili čak 40 posto intervencija više, a inače je u ovakvim uvjetima to povećanje iznosilo oko 20 posto.

- Riječ je većinom o kroničarima, iako mogu reći da primjećujemo i probleme zbog neurološke simptomatike, odnosno povećan broj moždanih udara. Uz to, vrlo su česte i vrtoglavice, ali i problemi kod kardioloških bolesnika te hipertoničara. Njima, naime, nije katkad dovoljna dovoljna doza lijeka koju inače koriste, pa imaju potrebu za našom intervencijom - objasnila je dr. Prašnički. Dodaje kako Hitna pomoć intervenira uglavnom na ulicama, a jučer je (četvrtak, nap. a.) intervenirala i u humanitarnoj udruzi “Rijeka ljubavi” pri podjeli paketa života. Naša sugovornica ističe kako se tomu ne treba čuditi, jer, primjerice, korisnici udruge satima stoje u redu, ne jedu ujutro i nerijetko se nedovoljno hidriraju, što neizbježno dovodi do kolapsa. Riječ je, objašnjava, o kratkotrajnim kolapsima kakvi se ovih dana događaju i po ulicama, uglavnom kod starijih građana. Naime, brojni od njih odluče izići u vrijeme kada najviše peče sunce, od 11 do 16 sati, što liječnici nipošto ne preporučuju.

- Savjetujem svim građanima koji su u mogućnosti, a posebice starijim osobama, da se suzdrže od izlaska nakon 11 sati. Sve što imaju neka nastoje obaviti prije, ili bar nakon 16 sati. Tih pet sati vrijeme je najvećeg sunca i vrlo je opasno izlaziti i šetati. Upozorila bih i na korištenje klimatizacijskog uređaja. Valja izbjegavati velike temperaturne razlike, jer one šokiraju organizam - poručila je dr. Prašnički. Dodje kako očekuju još više intervencija s obzirom na to da se prognoziraju temperature i od gotovo 40 celzija.

Marija Mihelić
Korisni savjeti liječnika o prevenciji
Kao što je uobičajeno, liječnici preporučuju određene mjere prevencije od prevelikih vrućina. Tako savjetuju da se nikamo ne ide bez bočice s vodom, kape ili šešira, a preporučuju i nošenje lakše, uglavnom svijetle i široke, odjeće od prirodnih materijala.

- U ovo vrijeme valja uvijek imati nekakvu tekućinu sa sobom, ali izbjegavati alkohol. Također, preporučujemo jesti lakšu hranu, što znači da se izbjegava dugotrajna konzumacija prženog ili pohanog mesa, odnosno drugog teškog jela. Treba izbjegavati sunčane strane ulice, a kronični bolesnici moraju redovito uzimati svoju propisanu terapiju - poručuje dr. Prašnički.
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana