Osijek
DUBROVČANI NA EKO TRGU

Prezentirali maslinovo ulje i brašno od rogača, stigli i članovi OSvrta
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
Kako se pravi maslinovo ulje i prerađuje rogač mogli su u četvrtak saznati posjetitelji Eko trga na glavnoj tržnici od članova Udruge DART iz Dubrovnika, koji su došli u uzvratni posjet Osijeku. Među četiri programa, za gostovanje u Osijeku važan je onaj ekološki, zbog kojeg s Tržnicom surađuju već godinama. Glasnovornica Tea Batinić naglasila je važnost ekološke proizvodnje, što je i temelj suradnje.

- Uz mene tu je i dopredsjednica Marina Vrenko Bajurin te proizvođačica maslinova ulja Brgata Ana Vojvodić, kao i Mato Goravica sa Šipana, koji godinama prerađuje rogač. Štoviše, dobitnik je europskog certifikata prema programu Europske unije i okuplja 12 proizvođača - rekla nam je Batinić i pojasnila da rogač nije nužno koristiti isključivo u kolačima, nego ga se prerađenog u brašno može staviti u mlijeko, koristiti kao müsle, dodatak palačinkama i za štošta drugo. Inače, Dubrovčani se u Osijeku, unatoč sparini i vrućini te neizbježnim komarcima, odlično osjećaju. Ne samo da su oduševljeni zelenilom na osječkim ulicama nego hvale i gostoprimstvo te se nadaju da će uskoro opet doći. Inače, proizvode Udruge DART još uvijek nije moguće kupiti na osječkoj tržnici, no glasnogovornica Batinić ne isključuje mogućnost da se uskoro realizira i prodaja.

Jučer su prvi put na tržnici svoje ekovrtove predstavili članovi OSvrta. I ne samo to, nego su brojnim posjetiteljima pripremili uštipke s ljekovitim biljem i langošice s ciklom, dakako, uzgojenom na jednoj od 180 parcela, koliko im je ustupio Grad Osijek. Ljiljana Olujić iz Eco Rural Neta goste je ponudila ukusnim napitkom, a sve je navedeno dovoljan razlog da se posjetitelji ondje okupe i sljedećeg četvrtka. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike