Osijek
JOŠ BEZ ODGOVARAJUĆEG RJEŠENJA

Ruševina u Pejačevićevoj 2
i nadalje prijeti prolaznicima,
čeka se nadzor inspekcije
Objavljeno 13. lipnja, 2019.

Prije nešto manje od mjesec dana izvijestili smo o urušavanju dijela zgrade u neposrednoj blizini konkatedrale, u Pejačevićevoj ulici, na kućnom broju 2. S krova i fasade derutnog objekta svako malo otpadne komad, pa je dio pješačke staze u blizini te zgrade, koja je u mješovitom vlasništvu, označen sigurnosnim vrpcama. Iako je riječ o frekventnoj lokaciji u najbližem susjedstvu konkatedrale i udaljenoj stotinjak metara od središnjeg trga, problem sa spornom nekretninom još nije trajno riješen.

Vlasnička je struktura takva da zgrada u Pejačevićevoj 2 ima šest suvlasnika, među kojima je i Republika Hrvatska, dok su ostalih pet suvlasnika privatni vlasnici, osobe koje u njoj ne žive. U trenutačno stanje uputio nas je Ivica Završki, donedavni predsjednik, a sada član Vijeća Gradske četvrti Gornji grad, na čijem se području nalazi i ruševna zgrada.

- Ta je zgrada česticom povezana s katnicom koja se nalazi u produžetku prema Trgu Ante Starčevića. Kako objekt nije etažiran, neki od vlasnika stanova u toj katnici ujedno su i suvlasnici idealnog dijela sporne nekretnine. Državna inspekcija, koja jedina može kazniti vlasnike i natjerati ih da sruše ili saniraju objekt, dobila je službeni zahtjev od Grada i duboko se nadam da su oni taj postupak pokrenuli. Međutim, vidite da je situacija u Pejačevićevoj 2 ista kao i prije mjesec dana, i samo čekamo dan kada će se srušiti i ostatak krova. Ako Državni inspektorat u vezi s time ne poduzme ništa, čak i ako ih zakon na to obvezuje, onda je to uistinu sramotno - rekao je Završki.

Završki nam je također rekao kako je iz nedavnog razgovora s poznatim građevinskim investitorom doznao da je svim suvlasnicima ponudio mogućnost da od njih kupi objekt kako bi na toj lokaciji sagradio dvije urbane vile u secesijskom stilu, pri čemu bi svakom od suvlasnika pripao po jedan poslovni prostor. ‘‘Jedan od suvlasnika očito ima neke svoje vizije, tako da za sada ovaj scenarij nije moguć‘‘, kaže Završki.

Na upit Državnom inspektoratu dobili smo odgovor kako je inspekcijski nadzor na lokaciji sporne nekretnine u Pejačevićevoj ulici, a na temelju prijave Grada Osijeka, dio plana rada službe građevinske inspekcije u Osijeku i da će nas obavijestiti po završetku nadzora.

Danijel Miklić
ZAVRŠKI: Situacija je ista kao i prije mjesec dana, samo čekamo dan kada će se srušiti i ostatak krova
Možda ste propustili...

U STUDIJSKOJ ČITAONICI GISKO-A

Predstavljanje zbirke “Iz inata baća”

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana