Ekonomija
ZLATNA KUNA OBŽ-A ZA 2018. GODINU

Ukupni prihod tvrtki prešao čarobnu granicu od 28 milijardi kuna
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
Atmosferu rasta potaknule su i tvrtke: Barrage, Strizivojna hrast i DS Smith Croatia

Vezani članci

ZLATNA KUNA ZA 2018. U KATEGORIJI VELIKIH PODUZEĆA

DS Smith Belišće Croatia d.o.o. - razvoj potencijala - Svaki zaposlenik srce je tvrtke

ZLATNA KUNA ZA 2018. U KATEGORIJI SREDNJIH PODUZEĆA

Strizivojna hrast - ulaganje u nove tehnologije

ZLATNA KUNA ZA 2018. U KATEGORIJI MALIH TVRTKI

Barrage - financijske usluge za banke

Prestižno priznanje, koje svakom gospodarskom subjektu s područja Osječko-baranjske županije dolazi kao najbolja potvrda uspješnog poslovanja u protekloj godini, dodijeljeno je jučer u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek. Naravno, riječ je o plaketi Zlatna kuna, koja se tradicionalno dodjeljuje u sklopu svečane sjednice Gospodarskog vijeća osječkog HGK, a koja je među 15 nominiranih tvrtki naposljetku otišla u ruke onih uistinu najboljih. Treći put zaredom u kategoriji velikih poduzeća nagrađena je tvrtka DS Smith Belišće Croatia d.o.o., koja s kontinuiranim rastom i uspješnim poslovanjem već ove godine pretendira i na rijetku Kristalnu kunu. U teškoj kategoriji srednjih poduzeća najbolji rezultat pokazala je tvrtka Strizivojna hrast d.o.o., a rastući trend perspektivnih IT tvrtki s područja županije dokazala je i osječka tvrtka Barrage d.o.o., pobijedivši među malim poduzećima - kategoriji koju je s trenutnih 87 radnika već ove godine itekako prerasla.
Na svečanosti dodjele Zlatnih kuna za 2018. godinu, ovim pobjednicima je prije svih čestitao Zoran Kovačević, predsjednik Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Osijek, koji je apostrofirao kako su upravo oni velikim dijelom potaknuli atmosferu gospodarskog rasta u županiji.
- Prošla godina protekla je u znaku izvanrednih financijskih pokazatelja jer je, prije svega, ukupni prihod na području županije napokon prešao ‘čarobnu‘ granicu od 28 milijardi kuna, čemu smo težili posljednjih deset godina. Jednako tako dobit je narasla na 1,1 milijardu kuna, dok je izvoz prvi put prešao šest milijardi kuna, a ujedno bilježimo i suficit od 2.5 milijardi kuna. Prerađivačka industrija još prednjači s 30 posto ukupnih ostvarenih prihoda, a uz poljoprivredu i trgovinu napokon se budi i građevinarstvo, koje je raslo po stopi od 20 posto zbog intenzivnijeg korištenja sredstava iz EU fondova - rekao je Kovačević na početku svečanosti, naglašavajući kako je uz sve to ostvaren i porast broja zaposlenih, kojih je sada 2000 više nego godinu prije, odnosno približno 89.000, dok se ove sezone očekuje i znatan pad ispod granice od 15.000 nezaposlenih.
- Napravili smo kompleksnu analizu rezultata svih nominiranih tvrtki i njihovih rezultata kroz 21 kriterij u kojemu se, uz ostalo, vrednuje ukupan prihod, izvoz, dobit, zapošljavanje te materijalna i nematerijalna imovina. Krajnji dobitnici Zlatne kune su se tako odmah istaknuli, jer im je uz izniman rast prema svim kriterijima, zajednička činjenica da između 50 i 90 posto svoje robe i usluga izvoze u inozemstvo - upozorio je predsjednik Gospodarskog vijeća HGK - ŽK Osijek, otkrivajući kako za Zlatnu kunu nije dovoljan samo fokus na dobit i investicije, nego krajnji rezultat proizlazi iz bilance, završnog računa i silnih ekonomskih pokazatelja, koji dovode do zadovoljnih zaposlenika i ulaganja u dugotrajnu imovinu.
U ime svih dobitnika Zlatne kune komori je zahvalila Ana Soldo, članica uprave DS Smith Croatia, a posebno im je čestitao i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je upozorio kako je Županija u protekle dvije godine udvostručila potpore poduzetništvu, s 4,2 milijuna na 8,6 milijuna kuna.
Što se tiče samih postignuća nagrađenih poduzeća, DS Smith Croatia je tvrtka koja u Belišću postoji još od 1884. godine, a bavi se proizvodnjom papira i ambalaže, pa je 2018. proizvela 205.055 tona papira i 62 milijuna metara kvadratnih ambalaže. Uz 373 radnika, s prosječnom netoplaćom od 6668 kuna, ova tvrtka je ostvarila 926 milijuna prihoda, od čega 67 posto na izvozu, dok je dodatno investirala 97 milijuna u poboljšanje tehnologije i proširenje kapaciteta. Strizivojna hrast je na preradi drva prošle godine ostvarila 141 milijun kuna prihoda, a uz izvoz u Švicarsku, Austriju, Sloveniju, Njemačku i Litvu trenutačno zapošljava 494 radnika. Naposljetku, Barrage je tvrtka koja se bavi razvojem softvera i blockchainom, a od ukupno 37,6 milijuna kuna prihoda, lani je čak 92 posto usluga izvezla u inozemstvo, dok je u nove prostore u Eurodomu uložila 1,1 milijun kuna. Marko Mandić

Zoran Kovačević

predsjednik HGK - ŽK Osijek

Ostvaren je porast broja zaposlenih, kojih sada ima 2000 više nego godinu prije, odnosno približno 89.000, a ove se sezone očekuje i znatan pad ispod granice od 15.000 nezaposlenih
Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike