Tehno
BEČ

Prometuju autobusi bez vozača
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
Prije nekoliko dana u promet su pušteni prvi autonomni autobusi bečkog poduzeća za javni prijevoz „Wiener Linien“, dva nova autonomna autobusa na električni pogon dio su projekta u koji su bili uključeni Austrijsko ministarstvo prometa, Wiener Linien, Austrijski tehnološki institut „AIT“ (Austrian Institute of Technologie), Kuratorij za sigurnost u prometu „KFV“ („Kuratorium für Verkehrssicherheit“), Organizacija za kontrolu kvalitete „TÜV Austria“, Siemens AG Österreich te francuski proizvođač autobusa „Navya“.


Cilj projekta bio je u novosagrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Seestadt Aspern uvesti autobusnu linija s autobusima bez vozača koja može funkcionirati u realnim uvjetima. Novi su autobusi najprije dvije godine testirani bez putnika, a početkom lipnja 2019. i prvi su se putnici napokon imali prilike provozati se novim autobusima. Dionica nove autobusne linije obuhvaća deset postaja, a završava kod postaje podzemne željeznice U2, tako da građani iz udaljenijih zgrada vrlo udobno i brzo mogu stići do središta grada. Vožnja novouvedenom autobusnom linijom pritom je potpuno besplatna za sve.


Zbog sigurnosnih razloga putnici u novim autobusima smiju se voziti samo u sjedećem položaju. Svaki autobus ima 11 sjedećih mjesta, pri čemu je deset rezervirano za putnike, a jedan za specijalno obučenog operatera koji prema zakonu mora biti nazočan tijekom vožnje. Operater se u vožnju uključuje u slučaju nenadanih smetnji ili barijera na prometnici te vozilo usmjerava alternativnim pravcem.


Klasični red vožnje nije zadan, ali putnici se putem QR koda ili internetske stranice bečkog poduzeća za javni prijevoz u svakom trenutku mogu informirati o aktualnom kretanju autobusa. U proizvodnju dvaju autonomnih autobusa uloženo je 1,5 milijuna eura. Autobus se u automatskom modu može kretati brzinom od 20 km/h, a njegovo maksimalno vrijeme rada iznosi 9 sati.M.R.
 
Najčitanije iz rubrike