Mozaik
28. DANI HRVATSKOG FILMA OD 14. DO 18. LIPNJA

Donose 23 aktualna, poetična i provokativna dokumentarca
Objavljeno 14. lipnja, 2019.

Dokumentarna konkurencija natjecateljskog programa 28. Dana hrvatskog filma iznimno je snažna i donosi 23 aktualna, provokativna, poetična, istraživačka, angažirana, a, prije svega, umjetnička djela, izabrana među 58 prijava.


Listu predvodi višestruko nagrađivana Srbenka Nebojše Slijepčevića, dobitnica Srca Sarajeva i nagrade tamošnje publike, posebnih priznanja u Motovunu te, među ostalim, na festivalima Visions du Réel i Crossing Europe. Nezasluženo kontroverzna priča o pripremi predstave Aleksandra Zec Olivera Frljića možda se i neće prikazati na javnoj televiziji, ali publika DHF-a za nju zato neće ostati zakinuta.


I mlada zvijezda domaće dokumentaristike Josip Lukić, koji nas je prošle godine oduševio svojom Majči, ove godine predstavlja novi film, Doplovit će Rex, o ženi koja prihod ostvaruje radom na američkom brodu i posljedicama na njezin obiteljski život, a Goran Dević nastavlja svoj sisački ciklus djelom Na vodi, ambijentiranim u postindustrijsku pustu zemlju kojom se kreće ansambl gotovo nevjerojatno različitih protagonista. Među već snažno afirmiranim imenima ističe se i ono Vlatke Vorkapić koja u Pusti Dobre, predstavlja posadu broda, čija je zadaća dostaviti vodu na otoke, a doajen Želimir Žilnik nastavlja svoju recentniju posvećenost imigrantskoj problematici u Najljepšoj zemlji na svijetu.


Iznimno atmosferičan i odmjeren, a istovremeno strahovito napet film Sestre Zdenka Jurilja govori pak o nekada slavnim sestrama Čuljak, koje su 1985. godine senzacionalno preživjele sedam dana zarobljene u jami u zimskim uvjetima. Podjednako ‘‘hladan‘‘ i bar toliko uzbudljiv je i Polarni san Đure Gavrana o samostalnoj ekspediciji Davora Rostuhara na Južni pol. Dirljivi film Izlazite li vanka? Ines Jokoš bavi se s druge strane jednom staračkom ljubavi u okrilju siromaštva, a animirano-eksperimentalno-dokumentarni Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović predstavlja vitalistički život, djelo i misli akademske kiparice Marije Ujević-Galetović, prve profesorice kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti. Nostalgični fotofilm Mjesto odakle vam pišem pisma Nikoline Bogdanović pripovijeda o obiteljskim relacijama u danas zaboravljenim interijerima, a, također eksperimentalno-dokumentarni, 3. rujna 2015. Sare Jurinčić pripovijeda o jednom tragičnom obiteljskom događaju prelomljenom preko novinske tipografije.


Na kraju tame Ranka Paukovića vodi nas u rudnik Breza uoči umirovljenja prekaljenih rudarica, a Kako je Tanja ostala sama nudi pogled u život Ruskinje Tajane Ljatorovski iz perspektive jedne djevojčice (redateljice Mije Sidorov). Susjedi Tomislava Žaje i Dani ludila Damiana Nenadića dva su filma o uključivanju osoba s psihičkim smetnjama u svakodnevni život. Glava u balunu Mladena Stanića autentično predstavlja splitske dečke s nogometnog igrališta, a Meso Elvisa Lenića zanima se istarskim kolinjem. Opservacijski i začudni, eksperimentalno-dokumentarni Square Morane Franov nastavak je poetike ove već nagrađivane kinoklubaške autorice.

28. Dani hrvatskog filma, tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održavaju se od 14. do 18. lipnja 2019. u Zagrebu.


Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike