Sport
KVALIFIKACIJE ZA EP RUKOMETAŠA

Hrvatska na “domaćem terenu” u Zugu osigurala prvo mjesto
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
Naši rukometaši u nedjelju će u Poreču za kraj ugostiti Belgiju

Hrvatska rukometna reprezentacija pobjedom nad Švicarskom osigurala je prvo mjesto u skupini 2 kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine. Do novog slavlja naši su rukometaši došli u Bossard Areni u Zugu, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, ali je bar polovina od tih gledatelja bila u kockastim dresovima i s hrvatskim zastavama.

Duvnjak i Schmid
Našim rukometašima dovoljno je bilo upozorenje susret u Osijeku kada su ih Švicarci itekako namučili do slavlja tada na početku kvalifikacija. I tada je najviše problema kao i u uzvratu stvarao iskusni Andre Schmid. Upravo je prva polovina prvog poluvremena protekla u odmjeravanju snaga dvojice najboljih igrača obje momčadi, inače starih znanaca iz Bundes lige, Andre Schmida i Domagoja Duvnjaka. Hrvatski i Kielov srednji vanjski nakon pogotka Mamića, prvoga za Hrvatsku na utakmici, postigao je potom tri uzastopna pogotka za našu reprezentaciju. Uzvratio je Schmid koji je svojim četvrtim pogotkom u 13. minuti, kada je između "jedinice" i "dvojke" u obrani isparao mrežu Filipa Ivića i donio domaćinu prvo vodstvo na utakmici (6:5). Dotad, naši su rukometaši načinili priličan broj tehničkih pogrešaka, a kada je švicarski najbolji vanjski šuter Rubin postigao pogodak u 15. minuti za vodstvo Švicarske 7:6, bio je to signal Lini Červaru za time-out. Nakon kojeg se hrvatska obrana učvrstila. Uštopali smo tada i jako švicarsko oružje, igru sa sedmim igračem. Bolja obrana dala je krila i Filipu Iviću na vratima, a u napadu dobili smo i na raznolikosti. Na crtu je ušao Marin Šipić, dojučerašnji igrač NEXE-a, koji će ovo ljeto prijeći u PPD Zagreb. Odlično je funkcionirao s Duvnjakom, koji je na crti proigravao mladoga pivota, a kada su Švicarci "začepili rupe" na crti, uslijedili su vanjski šutevi preko Mamića i Stepančića. Hrvatska je u 25. minuti nakon pogotka upravo Šipića povela sa 14:10. S četiri pogotka "plusa" za Hrvatsku okončano je prvo poluvrijeme.

Predstavio se Ašanin
U nastavku susreta Hrvatska je u obrani zaigrala 5-1 s Duvnjakom, na kojeg su Švicarci odigrali flaster tijekom našeg napada. Razbranili su naši rukometaši suparničkog vratara Nikolu Portnera, koji je išao na klupu tijekom švicarskog napada koji su igrali sa sedmim igračem. I uspjeli su domaći približiti se našim rukometašima. Imali su priliku doći na samo dva pogotka zaostatka, ali je Mandić tada zabio pogodak na prazna vrata za hrvatsko vodstvo 23:19.

U situaciji kada je Švicarska mogla stići na "minus dva", Mandić je zabio na prazan gol za vodstvo 23:19. Ni onda se nisu predavali Švicarci. U 44. minuti postigao je Schmid svoj deseti pogodak. Hrvatska je tada vodila 24:21, a Schmid je s tribina pozivao na podršku. Susret je završio s 15 pogodaka, što je bilo nedovoljno. Posebno kada je na naša vrata stao Matej Ašanin, 209 centimetara visok vratar, koji se nakon igranja po Španjolskoj, Portugalu i Njemačkoj vraća u PPD Zagreb. Ašanin je u debiju imao devet obrana pa se dvoranom na kraju susreta orila hrvatska pjesma. U nedjelju će susret s Belgijom u Poreču biti formalnost.

Krešimir Lacković
ŠVICARSKA        28 (13)

HRVATSKA        33 (17)

ZUG - Bossard Arena. Gledatelja: 7200. Suci: Lopez i Ramirez (Španjolska).

ŠVICARSKA: Portner (7+0), Bringolf (2+0), Gerbi, Kuttel 1, Lier 3, Maros, Meister, Muhlemann, Novak, Raemy 2, Rubin 5, Schmid 15(4), Sidorowicz 1, Svajlen, Tynowski 1 i Zehnder.

HRVATSKA: Ašanin (9+0), F. Ivić (3+0), Božić-Pavletić 1, Duvnjak 7, Jaganjac, Kontrec, Mamić 6, Mandić 3, Mrakovčić 1, Musa, Šipić 5, Sršen, Stepančić 8, Štrlek 2(2), Vida i Vranković.

SEDMERCI: Švicarska 4(4), Hrvatska 2(2); ISKLJUČENJA: Švicarska 6 minuta (Nowak 2+2, Rubin 2), Hrvatska 8 minuta (Mandić 2, Musa 2, Božić-Pavletić 2, Stepančić 2).
Možda ste propustili...

BEZ SENZACIJE U VINKOVCIMA

Ovo na kraju i nije loš rezultat

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

MALA ODBOJKA NA REGIONALNOJ RAZINI

Rivalima motiv za dalje, Mursi primat

Najčitanije iz rubrike