Osijek
ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA INTENSE

Internacionalizacija je nužna za rast tvrtki
Objavljeno 12. lipnja, 2019.

Završna konferencija projekta INTENSE (INTernational ENntrepreneurship Skills Europe) održana je u srijedu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Riječ je o međunarodnom projektu koji financira Europska komisija, kroz Erasmus+ program u kojem, osim studenata i profesora EFOS-a, sudjeluju i četiri druga europska sveučilišta: Hochschule für Technik und Wirtschaft Berlin (Njemačka) kao voditelj projekta, Hoogeschool Utrecht (Nizozemska), University Colleges Leuven-Limburg (Belgija) i Turku University of Applied Sciences (Finska).

Koordinatorica trogodišnjeg projekta čiji je cilj promoviranje internacionalizacije malih i srednjih poduzeća i razvoj poduzetničkih vještina studenata, prodekanica za nastavu EFOS-a, izv. prof. dr. sc. Sunčica Oberman Peterka, približila nam je aktivnosti projekta INTENSE. ‘’Projekt je imao dva ciklusa te smo u oba uključili mala i srednja poduzeća s područja svake od zemalja partnera, a studenti, kako naši, tako i studenti s partnerskih sveučilišta, radili su na razvijanju strategije internacionalizacije poduzeća u jednu od zemalja sudionica. Putovali su, sudjelovali na edukacijama i istraživali odabrana europska tržišta i mogućnosti izvoza na njih, nakon čega su napravili izvještaje za svako od poduzeća koja su na taj način dobila konkretnu pomoć. Poznato je da mala i srednja poduzeća čine više od 99 posto svih poslovnih subjekata u našem okruženju i svi smo svjesni koliko je malo hrvatsko tržište. Ako razmišljamo o konkurentnosti i rastu poduzeća koji nam je potreban radi zapošljavanja, moramo razmišljati o izlasku s domaćeg tržišta. Internacionalizacija je neizbježnost, jer ne možemo očekivati da imamo internacionalizirano gospodarstvo ako sve prethodne faze nisu bile internacionalizirane’’, rekla je Oberman Peterka.

U dva ciklusa projekta INTENSE, čija je ukupna vrijednost 405.991 euro, sudjelovalo je osam osječkih poduzeća. Tijekom jučerašnje konferencije predstavljeni su rezultati projekta, odnosno nastavni materijali (Vodič za internacionalizaciju, Koraci prema internacionalizaciji, INTENSE Toolkit za mala i srednja poduzeća, INTENSE priručnik za nastavu) i inovacijske kompetencije malih i srednjih poduzeća (projekt će primijeniti i poboljšati postojeći INCODE barometar) te brošura Preporuke politika za internacionalizaciju malih i srednjih poduzeća, izvedenih iz zaključaka projektnih aktivnosti i raspravljenih sa svim relevantnim dionicima. D. Miklić
STUDENTSKO ISKUSTVO
Jedna od 17 studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku, koliko ih je sudjelovalo u aktivnostima projekta INTENSE, Valentina Bermanec, podijelila nam je svoja iskustva. ‘’Prijave su bile prošlo ljeto, a s radom smo počeli krajem rujna prošle godine. Radili smo u timovima s po dvije ili tri osobe, i svaki je tim dobio određeni poslovni subjekt za koji je radio. Moj je tim radio za tvrtku Žito i njihov brend suhomesnatih proizvoda Dobro. Nastava u trajanju od jednog semestra bila je na engleskom jeziku. Kroz nastavu prolazili smo praktične primjere, paralelno učeći kako ćemo to primijeniti na konzultantskom izvješću za našu partnersku tvrtku i kako na kraju napisati studiju slučaja koja će se predavati na ostalim sveučilištima uključenima u projekt. Krajem studenoga svi studenti i profesori okupili su se na berlinskom Hochschule für Technik und Wirtschaftu, gdje smo proveli zajedničkih tjedan dana upoznavajući se i razmjenjujući svoja iskustva’’, kaže Valentina, studentica druge godine diplomskog studija na EFOS-u.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike