Osijek
FESTIVAL MULTIKULTURALNOSTI

Istraživali, učili, zabavljali se i postali prijatelji
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
S gostima i laslovačkim učenicima proveden je pregršt radionica i zabavnih aktivnosti

Već drugu školsku godinu OŠ Laslovo provodi projekt "Festival multikulturalnosti – razvojem interkulturalnih kompetencija do umijeća komuniciranja“. Projekt je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, a u njegovu ostvarivanju, uz OŠ Laslovo, sudjeluju partnerske škole OŠ Dežanovac, OŠ Kistanje, Pučko otvoreno učilište Vinkovci i Općina Ernestinovo.

Projekt traje dvadeset mjeseci, a u prvih su se deset mjeseci provodile edukacije za učitelje partnerskih škola. Edukacije su bile namijenjene usavršavanju učitelja u izvođenju projektne nastave, izradbi novog zajedničkog kurikuluma "Multi-kulti ambasadori", osmišljavanju metoda i oblika rada te određivanju ishoda kurikuluma. U sklopu projekta učenici su se, između ostaloga, upoznali s osječkim medijima, posjetili su Glas Slavonije, Slavonski radio i Slavonsku televiziju.

Posljednja je projektna destinacija bilo Laslovo, kamo su 3. lipnja stigli učenici iz OŠ Kistanje i OŠ Dežanovac. Trideset je učenika do 7. lipnja ugošćeno u laslovačkim obiteljima. S gostima i laslovačkim učenicima proveden je pregršt radionica: pedagoških, kreativnih, sportskih, glazbenih. Osmišljene su i zabavne aktivnosti poput razgledanja Osijeka i Laslova, disco-večeri, karaoke showa, večernjih druženja.

Vrhunac tjedna i projekta bio je 6. lipnja, kada je u OŠ Laslovo održana završna svečanost projekta “Festival multikulturalnosti”. Na svečanosti su nastupili učenici iz svih triju škola i pokazali dio onoga što su naučili tijekom godine. Kroz igrokaze, recitacije, pjesmu, ples, sviranje zabavljali su publiku gotovo puna dva sata. Na svečanosti su se učenicima pridružili i Senegalci Commi Balde Kouyate i Abi Seydi koji su učenike učili svirati djembe. Vrhunac je završne svečanosti bio zajednički ples pod nazivom “Naš splet” koji su izvele folklorne skupine svih triju škola.

Ema Nenadić
PRIJATELJSTVO I SNAGA ZAJEDNIŠTVA
“Proteklih devet mjeseci učenici su marljivo radili i učili sa svojim učiteljima. Tijekom ove školske godine imali su priliku otkriti svoje nove talente, razvijati vještine i kreativnost, pjevali su, plesali, svirali, glumili, kuhali, izrađivali suvenire, istraživali, bili novinari i znanstvenici, putovali, upoznali nove prijatelje i nove hrvatske krajeve. Učili su o svojoj, ali upoznali i janjevačku, srpsku, mađarsku i češku kulturu i običaje. Kroz nove su oblike rada učili prihvaćati različitosti i biti tolerantni, učili biti novi moderni građani hrvatske, Europe, svijeta. A ono najvrjednije leži u novostečenim prijateljstvima između učenika koji se u suzama rastaju, u prijateljstvu između učitelja partnerskih škola, što smo svi zajedno ostvarili ciljeve projekta i pokazali što je snaga tima i zajedništva“, ističe Elvira Grančić, učiteljica hrvatskog jezika u OŠ Laslovo.
Najčitanije iz rubrike