Osijek
INDUSTRIJSKA ZONA U BIVŠOJ SLAVONIJI MK

Na dražbi su prodana i preostala dva zemljišta
Objavljeno 13. lipnja, 2019.

Budući da su svi preostali objekti prodani u stečajnom postupku još krajem 2017. godine, potpuna je revitalizacija nekadašnjeg postrojenja Slavonija modne konfekcije u Osijeku trebala biti privedena kraju još samo prodajom ostatka zemljišta - dijelova dvorišta i pristupnih cesta do objekata. Upravo to se dogodilo na posljednjoj dražbi koja je održana 6. lipnja na Trgovačkom sudu u Osijeku, što nam potvrđuje i Blanka Gambiraža, stečajna upraviteljica na slučaju posrnulog diva tekstilne industrije.


- Oba su preostala zemljišta prodana na posljednjoj dražbi, i to zainteresiranim tvrtkama koje u blizini imaju svoje poslovne prostore. Riječ je o zemljištu nepravilnog trokutastog oblika uz Dragonjsku ulicu koje je prodano s velikim dvorištem polukružnog oblika, a proteže se kroz cijeli bivši pogon MK Slavonije - objašnjava stečajna upraviteljica Gambiraža, otkrivajući kako sve tvrtke koje se ondje nalaze imaju pravo služnosti pristupne ceste i nikome zapravo nije bilo u interesu da bude vlasnik posljednjeg komada zemljišta, ali ga je formalno naposljetku ipak kupio Čarobni tim d.o.o., koji je prošle godine zauzeo i najveći objekt nekadašnjeg postrojenja - pogon tekstila s kotlovnicom i skladištem. Inače, poznato je kako su se objekti MK Slavonije u stečajnom postupku prodavali u bescjenje, što je bio slučaj i s preostalim komadima zemljišta, pa je manje zemljište od 255 četvornih metara prodano za 6100 kuna, iako je na početku procijenjeno na 40.000 kuna, dok je cijena dvorišta od čak 4771 četvornih metara s prvotnih 416.000 spuštena na 53.600 kuna.


- Stečaj MK Slavonije trebao bi biti i službeno zaključen do kraja ove godine, a iako je industrijska zona revitalizirana, ovime je označena likvidacija jedne od najuglednijih osječkih proizvodnih tvrtki. No, srećom, na prostoru bivšeg pogona sada niče prava industrijsko-poslovna zona koja se ne treba širiti i nadograđivati, nego samo uređivati i modernizirati. Sve upotpunjuje i savršena pozicija u blizini obilaznice i samoga središta grada Osijeka - naglašava Blanka Gambiraža, zadovoljna količinom truda i novca uloženog u rekonstrukciju derutnih objekata.
Naime, Čarobni tim sada uređuje zgradu iza bivšeg pogona tekstila, dok je Cras d.o.o. u svoje uredske i skladišne prostore modernog poslovnog centra već smjestio 25 tvrtki, a trenutačno su u gradnji i proizvodni te izložbeni prostori u sklopu istog centra. S druge strane, u bivšoj MK Slavoniji su se, između ostalih, počele dodatno razvijati tvrtke poput Conty plusa d.o.o., koja se bavi preradom drveta, Jet Osijek d.o.o., koji prodaje rasvjetna tijela, Tvornica snova d.o.o., koja poput Horece-M djeluje u tekstilnoj industriji te Filmoteka d.o.o., koja se bavi pohranom i digitalizacijom dokumenata. Jedino još nije potpuno jasna sudbina zgrade u kojoj je nekada bila kantina za radnike MK Slavonije, a čiji je trenutačno vlasnik Republika Hrvatska, odnosno njime upravlja Centar za restrukturiranje i prodaju, koji je taj objekt samo privremeno prepustio na korištenje Arhivu Kliničkog bolničkog centra Osijek.


Marko Mandić
Poslovni prostor Slavonije MK u Virovitici
"Nedavno sam pod vlasništvo Slavonija modne konfekcije napokon uspjela uknjižiti i jedan poslovni prostor u Virovitici, koji je tvrtka dobila 1991. godine, kada je Slavonija Tref pripojena MK Slavoniji. Nagodba s državom je tako sklopljena i vjerojatno će sâm objekt vrlo brzo ići u prodaju jer nema tereta, a već su se javili i zainteresirani kupci", otkriva stečajna upraviteljica Blanka Gambiraža, ističući kako će prodajom toga, posljednjeg poslovnog prostora, pitanje vlasništva biti do kraja riješeno, dok će MK Slavonija samim tim otići u povijest.
povijest
POSLJEDNJE POGLAVLJE PRIČE O TEKSTILNOM DIVU
Blanka Gambiraža

stečajna upraviteljica

Na prostoru bivšeg pogona sada niče prava industrijsko-poslovna zona koja se ne treba širiti i nadograđivati, nego samo uređivati i modernizirati. Sve upotpunjuje i savršena pozicija u blizini obilaznice i samoga središta grada Osijeka.
Najčitanije iz rubrike