Osijek
PROJEKT UČILIŠTA “JANUS”

Prilika za posao teže zapošljivima
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
Ukupno 40 nezaposlenih osoba te 14 predavača i mentora koji će usavršiti svoje kompetencije uključeno je u projekt Učilišta "Janus" pod nazivom "Znanjem i inovacijama prema rastu konkurentnosti turizma kontinentalne Hrvatske". Program je predstavljen jučer u HGK - Županijskoj komori Osijek. Prema riječima ravnateljice Učilišta i voditeljice obrazovanja odraslih Željke Bertić Kukić, projekt pridonosi općim ciljevima poziva sommelier, kao i jednostavnih poslova u zanimanju kuhar, konobar i slastičar.

- Riječ je o osobama mlađim od 25 godina koje žive izvan svojih obitelji, osobama starijima od 54 godine te osobama s invaliditetom. Edukacije ne traju duže od dva i pol mjeseca, ali u proces edukacije osobe ulaze iduće godine u travnju - objasnila je Bertić Kukić, dodavši kako će do tada educirati 14 osoba iz partnerstva projekta, a riječ je o Udruzi za rad s mladima "Breza", Udruzi djece i mladih s poteškoćama u razvoju "Zvono", tvrtki Nova Furca d.o.o. za ugostiteljstvo, trgovinu i ostale usluge te OMNIA obrtu za dizajn i ostale poslovne djelatnosti. Uz navedena zanimanja, bit će razvijen i program usavršavanja za dijetetskog slastičara, namijenjen osobama koje već imaju osnovnu edukaciju u području kuharstva i slastičarstva.

Ravnateljica Bertić objašnjava da su planirane edukacije iz enologije, nutricionizma, odnosno specifičnih dijelova prehrane namijenjene osobama s posebnim potrebama u prehrani, odnosno dijetetici. Inače, nakon završetka ostalih programa polaznici će se osposobiti za sommeliere, ali i za jednostavne poslove u zanimanju kuhar, konobar i slastičar. Za školovanje u potonja tri zanimanja dovoljno je imati završenu osnovnu školu, a osobe koje će se osposobljavati za sommeliera moraju imati završenu srednju školu. M. Mihelić
ANIĆ: POMOĆ U DALJNJEM ŽIVOTU
Koliko je projekt važan, potvrdila je Tena Anić, edukacijska rehabilitatorica u Udruzi “Zvono”, partneru u projektu Učilišta “Janus”, koja kaže da će, zahvaljujući projektu, neki članovi biti osposobljeni za određena zanimanja.

- To će im itekako pomoći u njihovu daljnjem životu. I dosad su se neki članovi uspijevali zaposliti preko projekata i nadam se da će i sada biti tako - prokomentirala je Anić, objasnivši da polaznici moraju naučiti praktični dio i dobro ga obavljati, a što će im, iskustveno kaže, vrlo dobro doći.
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana