Osijek
BULJEVIĆI SU MEĐU NEZADOVOLJNIMA UPISIMA:

Dijete nam šalju u donjogradski vrtić, a živimo i radimo u centru
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
Četiri su obitelji nezadovoljne jer im umjesto željenog nije ponuđen idući najbliži vrtić

Tvrdnja izrečena prilikom službene objave rezultata upisa u gradske vrtiće kako su sva djeca oba zaposlena roditelja upisana u željeni vrtić, a samo manji broj njih u prvi najbliži, izazvala je lavinu nezadovoljstva među popriličnim brojem roditelja koji poručuju: - To nije istina!

Riječ je o Osječanima s adresom u širem središtu grada koji su djecu htjeli upisati mahom u vrtić/jaslice Bubamara, a dio njih i u obližnje Potočnicu i Laticu. No, svima njima ponuđeno je mjesto u donjogradskoj Ivančici.

Jedan od njih je i bračni par Buljević koji se nakon završenih upisa u Dječji vrtić Osijek našao u nezavidnoj situaciji.

"Živimo u Naselju Stanka Vraza, oboje smo zaposleni na području središta grada, nemamo automobil i u vrtiću Bubamara, koji nam je najbliži, već imamo upisano jedno dijete. I za nas su redovni upisi završili tako da su nam mjesto za drugo dijete ponudili u Ivančici - u Donjem gradu! Samo su nas nazvali i pitali odgovara li nam Ivančica, a kada smo rekli ne, bez ikakvog je objašnjenja razgovor prekinut. Nitko nam nije objasnio što dalje. Potom smo poslali pisanu molbu upravi DVO-a, objasnili detaljno svoju situaciju, ali do danas odgovor nismo dobili. A onda je uslijedio šok kada su se iz Dječjeg vrtića na službenom predstavljanju rezultata pohvalili kako su sva djeca oba zaposlena roditelja upisana u željeni vrtić, a samo manji broj njih u prvi najbliži?! Mislili smo da možda jedini, da je došlo do neke pogreške. No, preko društvenih mreža ubrzo smo se povezali s više obitelji koji su u istoj situaciji. Sramotno je što jedno govore, a drugo rade! Ako nam već ne mogu organizirati adekvatan vrtić za djecu, onda se ne bi trebali javno hvaliti da to čine", kaže, razočaran u sustav, Tomislav Buljević.

I Ana Anić ne može, kaže nam, shvatiti sustav u kojemu se o radu ustanove za predškolski odgoj jedno radi, a drugo govori.

"Oboje smo zaposleni, suprug radi izvan Osijeka te svakodnevno putuje na posao autom, a ja sam zaposlena u Osijeku. Prema mjestu stanovanja pripadamo vrtiću/jaslicama Latica koje se nalazi u našem naselju. Međutim, naše je dijete upisano u Ivančicu koja pripada Donjem gradu. I tu dolazimo do one citirane izjave kako su sva djeca upisana u željeni, ili prvi najbliži. Kako je prvi najbliži vrtić Latici Ivančica? Nekoliko smo puta kontaktirali pedagoga i ravnateljicu, ali bez ikakve nade da ćemo upisati dijete u željeni vrtić, ili bar u neki bliži. Kratko nam je rečeno da u rujnu predamo zahtjev za prebacivanjem, pa će to razmatrati u travnju 2020. godine te ćemo pedagošku godinu 2020./2021. biti u željenom. Prihvatili smo Ivančicu, izbora nemamo. No, nije pošteno reći da se svim zaposlenim roditeljima izišlo ususret kada to očito nije tako", kaže Anić.

Uz ove, obratile su nam se još dvije osječke obitelji s oba zaposlena roditelja, no žele ostati neimenovani. Jedna živi u Reisnerovoj ulici, oba su roditelja zaposlena, a dijete im je također umjesto u Bubamaru primljeno u Ivančicu, bez da im je itko spomenuo mogućnost ostajanja na listi čekanja. Druga je obitelji iz Retfale, također s oba zaposlena roditelja, koji su pokušali dvoje djece upisati u jaslice i vrtić Potočnica. No također su dobili Ivančicu koju su prihvatili jer nemaju dovoljna primanja za privatni vrtić ili dadilju dok čekaju da se u Potočnici oslobodi mjesto.

Iz Dječjeg vrtića Osijek poručuju kako je najveći propust sustava što roditelji kojima je ponuđena Ivančica nisu informirani da ako ne prihvate mjesto u Ivančici mogu ostati na listi čekanja za željeni vrtić, ako su spremni preuzeti taj rizik. Naglašavaju, rješenje za većinu ovih obitelji postoji.

"Mahom je riječ o obiteljima koje žele djecu upisati u Bubamaru. Mi smo već na predstavljanju rezultata upisa poručili roditeljima koji ostaju na listi čekanja za ovaj vrtić, jer prema prebivalištu gravitiraju Bubamari, a njihova djeca u tome vrtiću nisu dobila mjesto, da je Grad osigurao sredstva za proširenje toga vrtića. Već je u izradi i dokumentacija, pa bi do 1. rujna u Bubamari trebao biti u potkrovlju novi prostor u koji će se moći primiti više mališana. No, kako DVO ne može jamčiti da će točno 1. rujna radovi biti gotovi, suzdržavali smo se od davanja tih informacija roditeljima kada su krenule njihove žalbe. Onima koji nisu dobili mjesto u ostalim željenim vrtićima poručujemo da, nažalost, ako ne žele prihvatiti drugi ponuđeni im izbor, mogu samo na listi čekanja dočekati jesen i eventualno nečije odustajanje od jaslica/vrtića, čega uvijek ima. Nažalost, situacija je takva. Ponavljam da za svako dijete ima mjesta u Dječjem vrtiću Osijek. No, to ne može uvijek biti vrtić prekoputa kuće ili u susjednoj ulici, i s time se roditelji moraju pomiriti", kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Marija Štambuk Čabaj.

Ivana Solar
Tomislav Buljević

roditelj

Iz Dječjeg vrtića na službenom su se predstavljanju rezultata upisa pohvalili kako su sva djeca oba zaposlena roditelja upisana u željeni vrtić, a samo manji broj njih u prvi najbliži?! Ako nam već ne mogu organizirati adekvatan vrtić za djecu, onda se ne bi trebali javno hvaliti da to čine.
Najčitanije iz rubrike