Regija
ZAVRŠENO OVOGODIŠNJE IZDANJE KREATIVNOG PROJEKTA VUKOVART - LUKA UMJETNOSTI

Vukovar sada ima ukupno 18 murala
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
VUKOVAR

U okviru ovogodišnjeg izdanja VukovArta - Luke umjetnosti grad na Dunavu u proteklih je 12 dana postao bogatiji za pet novih umjetničkih djela, murala koji krase pročelja stambenih zgrada. Time se ukupan broj zanimljivih i vrijednih ostvarenja popeo na 18, a poznati hrvatski 3D street art umjetnik Filip Mrvelj (čijom je 3D slikom na mostu preko Vuke u samom središtu grada najavljen početak projekta), istaknuo je kako svake godine nastoje podizati ljestvicu u smislu umjetničkih, ali i popratnih sadržaja.

- Ove smo godine imali umjetnički polumaraton, ostvarili smo suradnju s Umjetničkom akademijom iz Osijeka i održali panel-diskusiju na kojoj su sudjelovala eminentna imena iz područja kulture i turizma - izjavio je, i dodao kako već postoje planovi za iduće dvije godine kada će Vukovar dobiti još 15 slika, kako murala tako i 3D djela koja imaju anamorfni efekt.

Mrvelj je poručio kako je osnovni kriterij pri odabiru umjetnika izvrsnost, pa nastoje dovesti eminentna imena street art scene, jer time projekt dobiva kredibilitet.

- Prezentiramo različite stilove umjetnosti, različite koncepte i tehnike te obogaćujemo vukovarsku galeriju na otvorenom, zaključio je Mrvelj.

Gradonačelnik Ivan Penava naveo je kako je osim proširivanja turističke ponude značaj VukovArta to što je u grad unio vedar duh.

- Broj djela raste i treba ih zaštititi, konzervirati i održavati kako bi ostala atraktivna - rekao je Penava, i poručio kako novonastalu galeriju treba što više iskoristiti u turističkom smislu kroz promociju likovnih ostvarenja, tiskanje brošura i letaka, kao i izradu softverskih aplikacija koje će pomoći turistima u obilasku i dobivanju informacija što djela na brojnim lokacijama u gradu znače i kako je do njih došlo.

Proteklih su godina na VukovArtu sudjelovali umjetnici iz gotovo svih dijelova svijeta, a tijekom ovogodišnjeg izdanja, održanog pod nazivom "Give me 5", u Luku umjetnosti uplovili su francuska umjetnica Zabou s muralom "Home is where Your Heart is", hrvatski umjetnik Lonac s muralom "Skitnica", Thiago Mazza (Brazil) s muralom "Iris", WD (Wild Drawing) iz Indonezije muralom "Dating" te Mehsos iz Belgije koji je autor murala "Diamond Bobcat". D. Korpoš
Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike