Regija
UPLATNICA “AKO PROĐE-PROĐE”

Ne nasjedajte: Tvrtke se ne moraju upisivati u eRegistar
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
Grubišić dobio uplatnicu na 395 kuna za upis u eRegistar. Knjigovođe: Marketinški trik, ne plaćajte to
ĐAKOVO

Na nemalih 395 kuna glasi uplatnica koju je ovih dana primio đakovački taksist Edvin Grubišić, vlasnik Taxija Edvin, j.d.o.o. (jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću), a uz koju je dopis da iznos uplati zbog upisa u - Elektronički registar gospodarstvenika.


Dopis i već ispisanu uplatnicu poslao je također j.d.o.o. - Dora poslovno savjetovanje Zagreb. U dopisu pošiljatelj navodi da se upis u eRegistar provodi "sukladno Općim uvjetima dostupnima na internetskoj stranici www.eRegistar.hr/uvjeti". Navodi se i da je naznačeni iznos - povlašteni, i da je njegova uplata moguća u idućih sedam dana, koji su istekli jučer, 12. lipnja, a potom se plaća u punom iznosu - 790 kuna. Ozbiljnost dopisu daje pozivanje na mnoštvo članaka, stavaka Općih uvjeta..., no riječ je o člancima Općih uvjeta kompanije, što nema snagu zakonske odredbe.


- Raspitao sam se kod svog knjigovođe, koji mi je rekao da upis u taj eRegistar uopće nije obvezujući i da to ne plaćam, da uplatnicu bacim. Potom sam na internetu vidio niz sličnih slučajeva - kaže taksist Edvin, koji j.d.o.o. s taksi-prijevozom ima od 2015. godine. Na ovaj način upozorava, kaže, i druge da ne misle kako je upis u taj registar obvezujući, a time i uplata 395, odnosno 790 kuna.


- Vjerojatno računaju da će ljudima u pravoj ‘šumi‘ dobivenih računa, obveza, naknada, upisa..., proći ‘ispod radara‘ i ovaj dopis, odnosno uplatnicu, te da će, automatizmom, da se riješe obveze, uplatiti - kaže Edvin Grubišić. On je primio uplatnicu na 395 kuna, što znači da je ‘tarifa otišla gore‘ jer jesenas je gospodarstvenik sa zagrebačkog područja primio uplatnicu za isti upis od istog j.d.o.o.-a, no na manji iznos - 295 kuna. I tu se navodi da to uplati u roku od sedam dana jer će potom iznos upisa u eRegistar biti dvostruko veći. Vlasnik đakovačke knjigovodstveno-revizorske tvrtke Grubeša d.o.o. Zdravko Grubeša kaže kako je i desetak njegovih klijenata primilo ovakve dopise, te da je svima odreda rekao da se na to ne obaziru.


- Tko god je došao s tim kod mene, ja sam to pred njim bacio u koš. Ne može se reći da oni, pošiljatelji takvih dopisa i uplatnica ne bi izvršili uslugu - objavili registar i ime vašeg društva u njemu, samo je pitanje što je dopis tendenciozno napisan, pa djeluje da je upis u eRegistar i uplata obvezujuća. Po meni, to nije zakonski prekršaj, nego, jednostavno, čisti marketinški trik, pa tko se upeca - upeca. Svakodnevno smo bombardirani takvim i sličnim stvarima. Znam i one koji su nasjeli i platili to. Ako je druga strana izvršila uslugu, neka je ona realno i kunu, no usluga je teško mjerljiva - nema tu govora o povratu novca nakon što shvatite da upis u taj registar nije obvezujući. Većinom su to ad hoc tvrtke koje traju nedugo, uzmu novac i nema ih više. Kako ćete naplatiti?! - kaže Grubeša.


Jučer smo pokušali stupiti u kontakt s navedenom tvrtkom - pošiljateljem dopisa i uplatnice. Na fiksnom broju naznačenom na dnu dopisa uključuje se automat što nudi nekoliko vrsta usluga. Među njima je i razgovor s agentom, no za to je potrebno nazvati novi broj telefona... Poziv se nudi i na broj što počinje s 060, a koji ima vrlo zanimljive cijene po minuti. Primjerice, minuta poziva s mobilnog telefona je čak 8,41 kunu.


Na ovakvim primjerima Zdravko Grubeša ističe sve slabosti instituta osnivanja j.d.o.o.-ova.


- Išlo se pod devizom da se kroz te j.d.o.o.-ove pomogne ljudima u osnivanju tvrtki, a pomoglo se ovakvim praksama, kaže Grubeša i dodaje kako ga čudi da zakonodavac takvo što nije predvidio.
Suzana Župan
HOK: Zavaravajuće oglašavanje
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec kaže kako su njihovi članovi već obaviješteni da detaljno čitaju ponude koje dobivaju, kao i to da je svaki ugovor koji sklope te potpišu pravovaljan. “Upozorili smo i da nisu obvezni na upise u bilo kakve registre koje nude domaće ili strane tvrtke i da to smatramo zavaravajućim oglašavanjem”, kaže Ranogajec. O tome je HOK upozorio i na svojim stanicama.
Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana