Regija
PET GODINA NAKON POPLAVA

Odvjetništvo: Radovi na obnovi kuća nisu bili preplaćeni
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
Izvidi nisu pokazali sumnju u kaznenu odgovornost odgovornih osoba Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i APN-a
GUNJA

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima izvijestilo je da provedenim izvidima nije utvrđena preplaćenost radova u obnovi obiteljskih kuća na poplavljenom području Cvelferije ni druge nepravilnosti, te da nisu ostvarena bitna obilježja bilo kojeg kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. Stoga nema osnova za poduzimanje drugih radnji u nadležnosti DORH-a.


Odvjetništvo je, pojašnjavaju u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici DORH-a, izvide provelo u povodu anonimnog podneska i više novinskih članaka u svezi s navodima o nezakonitostima i nepravilnostima obnove obiteljskih kuća i objekata nakon poplave u svibnju 2014. godine. Dodaju kako je pribavljena i analizirana relevantna dokumentacija, a na osnovi rezultata provedenih izvida Odvjetništvo je zaključilo kako ne proizlazi sumnja u kaznenu odgovornost odgovornih osoba Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). U obnovu poplavljene Cvelferije uloženo je više od 600 milijuna kuna.

Tipske kuće

Na temelju odluka o obnovi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te izdanih naloga za uvođenje u posao, na tom je području ugovorena obnova i gradnja ukupno 1090 zgrada od I. do IV. kategorije oštećenja. Među njima je sagrađeno i 290 novih tipskih kuća - od 55, 70 i 85 četvornih metara. Stajale su od približno 900.000 kuna s PDV-om do 1,2 milijuna kuna, ovisno o kvadraturi. Više od polovine nalazi se u Gunji – čak 684 objekta, 200 objekata je u Rajevom Selu, 150 objekata u Račinovcima, u Strošincima i Đurićima ukupno 45 te u Posavskim Podgajcima 11. Ugovorena je i obnova 37 zgrada javne namjene. Sukladno odredbama Zakona o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije popravak zgrade, odnosno gradnju nove na temelju odluke o obnovi Ministarstva graditeljstva provodila je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama. APN je prema provedenom javnom pozivu i odabiru izvođača radova sklopio oko 450 ugovora o građenju, a posao je dobila 21 velika tvrtka.


Općinska državna odvjetnica u Vukovaru Zorica Humaan početkom travnja 2017. za Glas Slavonije je potvrdila provođenje izvida vezanih uz informacije koje su se pojavile u javnosti o preplaćenim radovima na obnovi obiteljskih kuća.
Prepuštanje poslova

- Izvješćujemo vas da ovo državno odvjetništvo ima u radu predmet u povodu anonimnog podneska s priloženim novinskim člankom u kojima se navodi da su građevinske tvrtke koje su izvodile radove ugrađivale manje kvalitetne materijale, a u troškovniku prikazivale kvalitetnije i skuplje materijale. Iznose se tvrdnje da su tvrtke koje su izabrane na natječaju za obnovu i koje su sklopile ugovore s Ministarstvom uz proviziju davale, odnosno prepuštale poslove malim tvrtkama. Na opisani su način, prema tvrdnjama novinskog članka, zarađivale, a da posao faktički nisu obavile - pojasnila je tada u odgovoru na naš upit.


Kazala je da je ODO u Vukovaru naložio provođenje izvida o pojedinostima o kojima nije mogla govoriti, pozivajući se na članke Zakona o državnom odvjetništvu.


Navode o preplaćenoj obnovi Gunje komentirala je tada i bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.


- Da smo obnavljali po najmanjoj cijeni, to bi se još pet godina radilo i ljudi ne bi tamo živjeli. Uz proglašenu elementarnu nepogodu uspjeli smo, u tom trenutku, na najvećem gradilištu u Europi u rekordnom roku obnoviti sve do početka školske godine jer tamo se mnogi ne bi više vratili - kazala je.
Inače, u poplavama je nastala materijalna šteta od 1,7 milijardi kuna. Brojni su mještani tužili državu jer smatraju da je u obnovi bilo niz nepravilnosti zbog kojih su oštećeni. Sudski sporovi i dalje traju.


Marija Lešić Omerović
I načelnik Gunje upozoravao na nerazmjer
U travnju 2017. tadašnji načelnik Gunje Hrvoje Lucić na konferenciji za novinare zatražio je žurno postupanje DORH-a i nadležnih institucija RH zbog golemog nerazmjera plaćene obnove i nalaza procijenjene vrijednosti kvadrata obnovljenih kuća. Objavio je nalaz stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo i procjenu nekretnina prema kojemu vrijednost troškova građenja, s obzirom na način gradnje i upotrijebljene materijale, s uključenim PDV-om i s projektnom dokumentacijom iznosi 6940 kuna za četvorni metar, što je čak 5810 kuna manje u odnosu prema 12.750 kuna, koliko je za kvadrat platilo Ministarstvo.
Odbačeno
Krajem 2018. DORH je odbacio svih 2467 kaznenih prijava fizičkih i pravnih osoba zbog puknuća nasipa. Utvrdili su da je uzrok iznimno visok vodostaj Save i preveliko hidraulično opterećenje nasipa, što se ne može pripisati krivnji ni jedne poznate ili nepoznate osobe.
po zakonu
NEPRAVILNOSTI

NI KAZNENIH

DJELA NEMA
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana