Novosti
"LUKA RITZ"

Nagrada ide Magdaleni iz Vinkovaca
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
Godišnje Nagrade "Luka Ritz", za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, dodijeljene su u srijedu na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Niki Rusijan iz Pazina i Magdaleni Dakić iz Vinkovaca, a tom su prigodom laureatkinje istaknule da nitko ne mora biti odlikaš, ali svatko može biti dobar čovjek ako malo promisli o sebi i drugima.


Nika Rusijan, učenica je OŠ Vladimira Nazora u Pazinu, Područne škole Karojba Motovun, a Magdalena Dakić Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima, koja treći put zaredom daje laureate. Predsjednica povjerenstva za dodjelu nagrade Suzana Ritz kazala je da je ovogodišnji natječaj, 11. zaredom, bio težak za povjerenstvo zbog velikog broja kvalitetnih kandidata te su stoga dodijeljena dva posebna priznanja i jedna stipendija. Navela je i imena petnaestak kandidata koji su, kako je rekla, jednako mogli dobiti nagradu te čestitala svima podsjetivši na izreku: "Tko želi nešto napraviti, naći će načina, tko ne želi, naći će izliku." Posebna priznanja dodijeljena su osnovkama Dariji Vusić iz Kamenice, Doroteji Horvat iz Našica, Nadi Stjepanović iz Čaglina i srednjoškolkama Patriciji Ivanković iz Ivanić-Grada i Ljiljani Beljan iz Ogulina. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da je to dan borbe protiv nasilja i da su današnji dobitnici heroji, uz Luku Ritza, koji bi, da nije bilo nasilja, danas bio odrastao čovjek u naponu snage.
Zahvaljujući na nagradi, Nika Rusijan kazala je kako ne smatra da je napravila neku veliku stvar, nego malu, koju bi mogao napraviti svatko od nas kada bi samo malo bolje promislio o sebi i drugima. Magdalena Dakić istaknula je kako nije slučajnost da njezina škola treću godinu zaredom daje dobitnika nagrade. Zahvalila je svima u školi koji su poticali te aktivnosti i pridonijeli da se razvije u osobu koja voli ljude i svijet oko sebe te koji drže da je osoba vrijedna tako važne nagrade koja nosi ime predivnog dečka Luke Ritza. H