Novosti
SPOR SLOVENIJE I RH

Plenković: Sud EU-a je nenadležan
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
Hrvatska ostaje pri stajalištu da u bilateralnom sporu između Hrvatske i Slovenije nema nadležnosti Suda EU-a, izjavio je u srijedu u San Sebastianu hrvatski premijer Andrej Plenkoković komentirajući najavu da će taj sud održati raspravu o tužbi Slovenije 8. srpnja.


"Naša je pozicija otpočetka jasna, mi ne vidimo gdje je tu nadležnost Suda EU-a u ovom sporu", izjavio je Plenković novinarima u San Sebastianu, gdje sudjeluje na skupu Europske pučke stranke. Sud Europske unije u Luksemburgu raspisao je za 8. srpnja raspravu o tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog arbitraže. Rasprava će se održati pred Velikim vijećem Suda, nakon što je tužbu protiv Hrvatske prošle godine podnijela prijašnja slovenska vlada, tadašnjeg premijera Mire Cerara. U njoj se zahtijeva da Sud konstatira kako Hrvatska neprovođenjem arbitražne presude o graničnom prijeporu krši 2. i 4. članak uredbe EU-a o ribolovnoj politici, šengenska pravila o kretanju osoba preko granice te direktivu o uspostavi okvira za prostorno planiranje na moru. Plenković je ponovio da su Hrvatska i Slovenije dvije prijateljske zemlje koje nikada u povijesti nisu imale nikakvih problema te da preostala otvorena pitanja proistječu iz raspada bivše Jugoslavije, koja se mogu riješiti dogovorom.


Hrvatska je najavila izlazak iz arbitražnog postupka 2015., nakon objave snimaka o nedopuštenim kontaktima tadašnje predstavnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik i tadašnjeg slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca. Odluku je tada jednoglasno potvrdio i Hrvatski sabor. Više hrvatskih vlada od tada je zauzelo stajalište kako je za Hrvatsku arbitraža, zbog slovenskog kršenja arbitražnih pravila, nepovratno kompromitirana, te da je kasnija odluka koju su donijeli arbitri za Hrvatsku bez pravnog učinka i posljedica.
Prijedlog Hrvatske da se razgovori sa Slovenijom o tom bilateralnom pitanju nastave na novim temeljima i nađe za obje strane prihvatljivo rješenje Slovenija je odbijala. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

30. GODIŠNJICA KONSTITUIRANJA PRVOG DEMOKRATSKOG I VIŠESTRANAČKOG SABORA

Nakon gotovo dva desetljeća, Dan državnosti opet se slavi 30. svibnja

2

PREDSJEDNIK REPUBLIKE ZORAN MILANOVIĆ

Ne bojkotiram obilježavanje Dana državnosti, to je predizborni skup

3

MIROSLAV ŠKORO I IVAN PENAVA DOGOVORILI SURADNJU

Penava će nositi listu Domovinskog pokreta