Novosti
PREPUSTILI SVE PREMIJERU

Bandićev klub odustao od prikupljanja potpisa za smjenu ministrice
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
Predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti Robert Jankovics izjavio je u srijedu, nakon sjednice Kluba u gornjogradskoj palači Dverce, da ipak neće prikupljati potpise za opoziv ministrice obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak.


Za pokretanje te inicijative Bandićevim zastupnicima bio je potreban 31 potpis zastupnika, no kako se većina glavnih oporbenih klubova izjasnila da u tome neće sudjelovati, bilo je jasno da će to biti teško realizirati, s obzirom na to da Bandić ima samo 12 ruku. Jankovics je novinarima podijelio papir koji je dijelom priopćenje za javnost a dijelom otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u kojemu stoji da je Klub jednoglasno podržao inicijativu Milana Bandića za preispitivanje rada ministrice Divjak.


"Takav je zaključak donesen nakon upoznavanja s argumentima u prilog takvom stavu: zbog pokušaja neprovođenja Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (izbjegavanja obveze kupovine udžbenika za izborne predmete u osnovnim školama), trošenje 7,3 milijuna kuna za nabavku metodičkih priručnika, koji će se zbog brojnih primjedbi koristiti samo jednu školsku godinu, zbog sumnjive nabavke skupih i nekvalitetnih tableta te sustavnog degradiranja odgojno-obrazovnog sustava i njegovih djelatnika u Hrvatskoj", navodi se u priopćenju.


Također stoji da članovi Kluba odbacuju "medijske špekulacije da je ova inicijativa pokušaj rušenja Vaše Vlade, istiskivanje koalicijskih partnera ili lov na fotelje u izvršnoj vlasti na kojima počiva i odgovornost ministrice Divjak".


Poštovani gospodine Plenkoviću, pišu dalje "bandićevci", Klub neće pokrenuti aktivnosti prikupljanja potpisa kako bi se u Hrvatskom saboru raspravljalo o radu ministrice Blaženke Divjak "zbog politikantskih i licemjernih stavova predstavnika drugih klubova zastupnika i parlamentarnih stranaka". Naime, javno su se, danima sudjelujući u nagađanjima oko ove teme, izjasnili kako inicijativu neće potpisati jer je pokreće Milan Bandić, ali da će glasati o nepovjerenju ministrici Divjak ako do toga dođe. Od vas očekujemo poduzimanje državničkih poteza na zaštiti zakonitosti rada Vlade i vaših ministara. Članovi kluba još jednom potvrđuju potporu projektima vaše Vlade, a o radu ministrice Divjak bit će se u prilici odrediti prilikom rasprave i glasovanja o prijedlozima njenog ministarstva, naglašava se u pismu koje potpisuje Klub zastupnika.
"U ovoj fazi nećemo prikupljati potpise. Tim pitanjem treba se baviti ponajprije premijer", dodatno je novinarima nakon sastanka objasnio Jankovics. Naglasio je da su imali "dosta živahan, zanimljiv sastanak na kojemu su razmotrili sve stručne, pravne i političke aspekte događaja iz prošlog tjedna" te da im je to prvi sastanak Kluba u posljednja dva tjedna. Jankovics je odbio tumačenje da su od rušenja ministrice Divjak odustali zato što nisu uspjeli prikupiti 31 potpis, jer, tvrdi, o tome nisu ni razgovarali. H
PORUKA IZ SDP-a i HSS-a
Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk i predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručili su u srijedu kako te dvije stranke neće dati potpise Bandićevu saborskom klubu na inicijativu za smjenu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.

"Ako skupe dovoljno potpisa i to dođe na raspravu, onda ćemo glasati za opoziv. Ako se neke nove okolnosti dogode, onda ćemo o tome raspraviti", najavio je Bauk novinarima. Istaknuo je da oni ne trebaju biti "moneta za potkusurivanje", koja bi nekom od članova vladajuće većine poboljšavala pregovaračku poziciju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana