Novosti
ISTRAGA USKOKA PROTIV 11 OSOBA

Ravnatelj Kopačkoga rita “zaposlio” nećaka
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
U Kopačkom ritu događao se krivolov, ribokrađa, zapošljavanje preko veze, nepotizam, izbjegavanje carinskog nadzora...

Protiv dvojice ravnatelja, i to Parka prirode Kopački rit i Nacionalnog parka Brijuni, policajaca, lovnika, ribara, krivolovaca i inspektora Ministarstva poljoprivrede, ukupno 11 osoba, Uskok je pokrenuo istragu zbog primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem.


Posao preko veze

Sudac je prihvatio prijedlog Uskoka i odredio jednomjesečni istražni zatvor trojici okrivljenika, a policajci koji su obuhvaćeni istragom udaljeni su iz službe.


Uskok sumnja da je Tomislav Bogdanović, kao ravnatelj javne ustanove Park prirode Kopački rit, ​od 23. ožujka do 1. svibnja, u Kopačevu i Fažani, koristeći okolnosti da kao ravnatelj Parka prirode Kopački rit ostvaruje dobre odnose s 35-godišnjim ravnateljem javne ustanove Nacionalni park Brijuni Marnom Milotićem, od njega zatražio da bez javnog natječaja zaposli njegova nećaka, što je ravnatelj NP-a Brijuni - protivno odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i Pravilnika o radu javne ustanove Nacionalni park Brijuni - učinio.


Bogdanovića Uskok sumnjiči i da je od 23. siječnja do 18. ožujka u Kopačevu tijekom provedbe javnog natječaja za radno mjesto čuvara prirode na traženje 48-godišnjaka, u namjeri da mu omogući ostvarivanje najboljeg rezultata na pisanom testiranju i zapošljavanje, omogućio kandidatu uvid u primjerak pisanih testova prije samog testiranja te je potom njegov test ocijenio najvišom ocjenom i nakon toga potpisao odluku Povjerenstva za provedbu javnog natječaja prema kojoj je 48-godišnjak ostvario najbolji rezultat. Nakon što je tu odluku prihvatilo Upravno vijeće, ravnatelj Parka prirode Kopački rit je s 48-godišnjakom sklopio ugovor o radu.


Istom istragom obuhvaćeno je i više policajaca, inspektor, lovnik i osobe koje su od njih tražile neke usluge. Naime, Uskok sumnja da je 52-godišnji policajac granične policije Beli Manastir 8. siječnja ove godine u Branjinom Vrhu i Kneževim Vinogradima, na traženje 64-godišnjaka, nakon što su policajci otkrili da 64-godišnjak u automobilu prevozi odstrijeljenu divljač bez dokumentacije, poduzeo više radnji da 64-godišnjak ne bude prekršajno kažnjen. Tako je 52-godišnji policajac, na traženje 64-godišnjaka, od 65-godišnjeg lovnika u lovačkom društvu iz Kneževih Vinograda zatražio da za 64-godišnjaka naknadno sastavi dokumentaciju za lov, što je on i učinio. Potom je 52-godišnjak, koristeći autoritet policijskog službenika, od policajaca PP Beli Manastir, u dobi od 32 i 29 godina, zatražio da evidentiraju da je 64-godišnjak već imao urednu dokumentaciju za lov, što su oni i učinili iako su bili svjesni da to nije bilo istina.


Nadalje, isti policajac je 2. svibnja na traženje 68-godišnjaka, da bi mu omogućio nesmetan ribolov i izbjegavanje policijske granične kontrole, pribavio podatke o policajcima koji su se nalazili u kontroli na službenom plovilu te ih je, iako je riječ o ograničenim podatcima, dojavio 68-godišnjaku.
Obustava inspekcije

Osim navedenog, drugookrivljeni 50-godišnjak je od studenoga 2018. do 17. travnja ove godine u Bilju i Osijeku, da bi osigurao da inspekcija prođe u njegovu korist, 52-godišnjem višem ribarskom inspektoru Ministarstva poljoprivrede, na njegovo traženje, u više navrata predao veće količine raznih vrsta roba i za njega obavio tražene usluge, a on zauzvrat protiv drugookrivljenog vršnjaka 52-godišnjaka nije pokrenuo prekršajni postupak. Isto tako, viši inspektor je 13. veljače u Osijeku od jednog višeg ribarskog inspektora zatražio da, iako svjestan da u slučaju jednog ribara postoji sumnja na nepravilnosti u poslovanju i počinjenje prekršaja, obustavi inspekcijsko postupanje u odnosu prema tom ribaru.

Višemjesečno kriminalističko istraživanje, u koordinaciji s Uskokom, provodili su policajci Policijskog nacionalnog Uskoka - Služba Osijek.


Sandra Lacić
Pokušao prešvercati ribarsku opremu
Isti 52-godišnji policajac 21. veljače je na graničnom prijelazu Batina, sukladno prethodnom dogovoru s 50-godišnjakom, s namjerom da mu omogući uvoz ribarske opreme za potrebe jednog obrta bez carinske kontrole, pokušao uvjeriti carinike da 50-godišnjak nije prekršio propise i da protiv njega ne trebaju pokrenuti prekršajni postupak, u čemu nije uspio te su carinici protiv 50-godišnjaka izdali prekršajni nalog. Isto tako, 52-godišnjak je u ožujku, na traženje istog 50-godišnjaka, kad su ga policajci zatekli u krivolovu, nazvao policajca PP Beli Manastir i uvjeravao ga da 50-godišnjak ima urednu dokumentaciju za ribolov.
Možda ste propustili...