Dome slatki dome
SAVJET SEZONSKI PROBLEMI

Ljetni nametnici izazivaju svrab i infekcije
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
Većina sredstva koja ubija buhe, djeluje i na krpelje, učinak tih sredstava traje samo mjesec dana

U ovo doba godine aktivne su razne bube koje napadaju naše kućne ljubimice, pa ih zato moramo pravovremeno zaštititi, a u određenim prilikama i brzo reagirati. Pse i mačke najčešće napadaju buhe. Ljetni mjeseci naročito im pogoduju. Sljedeći na listi nepoželjnih jesu krpelji. Većina sredstva koja ubija buhe djeluje i na krpelje, samo trebamo upozoriti da je učinak tih sredstava samo mjesec dana.Šugarci, komarci, muhe

Mačke često u ljetnim mjesecima dobiju „sustanare“ šugarce. Iz uha, gdje izazivaju jak svrbež, mogu prijeći i na glavu i područje oko očiju te je onda situacija vrlo ozbiljna. Ako se mačka intenzivno češe iza ušiju, a u ušima ima naslage crne kao katran, treba odmah početi s liječenjem. Dolazi do izrazitog svrbeža ušiju životinje. Mačka se stalno češe po ušima, trese glavom, krivi glavu na jednu, pa na drugu stranu, nervozna je i razdražljiva. Kada bolest duže traje, životinja češanjem jako oštećuje kožu s vanjske strane uha, tako da je uška i koža u okolici uha prekrivena krastama i ranama koje se često inficiraju. Komarci napadaju naše kućne ljubimce istim intenzitetom kao i nas. Na mjestu uboda može se razviti alergijska reakcija, a zbog češanja može se na mjestima uboda stvoriti i sekundarna gnojna infekcija. Od komaraca više stradaju kratkodlaki psi, jer im je cijelo tijelo izloženo i dostupno rilcu komarca. Osim kvržica na mjestima ugriza i svrbeža, komarci mogu prenositi i opasne zaraze jer se hrane krvlju, kao i krpelji. Zato se u ljetnim mjesecima kućni ljubimci moraju redovito tretirati protiv nametnika, a na komarce također djeluju zaštitna sredstva. Ako je alergijska reakcija na ubod komarca izrazito jaka, hitno treba posjetiti veterinarsku ambulantu.


Muhe, osim što su nesnosno dosadne, mogu prenositi i neke zarazne i parazitarne bolesti. Postoje i muhe koje sišu krv životinjama. Muhe također mogu onečistiti rane, male ozljede ili ogrebotine ako ih pas, mačka, ili neki drugi kućni ljubimci slučajno imaju. Najveći problem muhe zadaju njemačkim ovčarima i aljaškim malamutima, jer im grizu vrhove ušiju, sišu krv i stvaraju prave rane i upale. To zahtijeva ozbiljno liječenje pasa antibioticima i lokalnim tretmanima. Također, mora se voditi računa o higijeni prostora u kojem pas boravi te ga poprskati sredstvom protiv muha. Dosta je česta pojava crvića oko analnog otvora kod pasa i mačaka. To se događa ako se ne održava redovita higijena životinja i prostora.
Obadi, pčele, ose, stršljeni

Ovi kukci napadaju kućne ljubimce ako se nađu uz vodu, na livadama gdje borave i druge životinje (stoka), u šumi, i to naročito za vrućih i sparnih dana i pred kišu. Na mjestu uboda koji je bolan stvara se ranica, crvenilo i otok te jak svrbež. Zbog intenzivnog češanja na mjestu uboda mogu se razviti sekundarne infekcije. Obadi prenose i neke zarazne i parazitarne bolesti. Stvar postaje ozbiljna kada pas ili mačka progutaju osu ili pčelu. Tada može doći do burne alergijske reakcije, otoka mekog tkiva u usnoj šupljini ili jezika. S obzirom na to da može doći do gušenja zbog otoka, hitno treba kućnog ljubimca odvesti veterinaru. Uši se rijetko nastane na kućnim ljubimcima. No ako ih i ima, izazivaju jak svrbež i nemir kod životinje koja zbog toga mršavi, a na mjestu uboda izbija crvenilo. M.DOMES ČAMAGAJEVAC, dr. vet. med.(Veterinarska ambulanta “Fury”)
 
Možda ste propustili...

UNAPRIJEĐENA TEHNOLOGIJE

Laminatni pod ima mnogo prednosti

BIRAJTE PERIVE TKANINE I BOJE

Može i sve u bijeloj boji

Najčitanije iz rubrike