Kultura
19. GODIŠNJA PRODUKCIJA

U 11 koreografija bit će 125 plesača u dobi od tri do 16 godina
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
UO Plesna radionica Ilijane Lončar u Gradskom kazalištu Požega 15. i 16. lipnja izvest će Plesni kreatorij 2, sukus rada
POŽEGA


UO Plesna radionica Ilijane Lončar u Gradskom kazalištu Požega 15. i 16. lipnja izvest će svoju 19. godišnju produkciju Plesni kreatorij 2, tradicionalni godišnji sukus rada svih Ilijaninih plesača. U 11 koreografija predstavit će se 125 plesača u dobi od 3 do 16 godina, a plesat će u tri termina - premijera je 15. lipnja u 11 sati, a reprizne izvedbe 16. lipnja u 11 i 18 sati.


Svi koji prate predani umjetnički i pedagoški rad Ilijane Lončar već znaju kako ih ovaj vikend očekuje prava plesna poslastica. U skladu s načelom umjetničkog izražavanja koji njeguje Ilijana, mladi plesači, predstavit će koreografije u čijem su kreativnom procesu i autorskom radu i sami sudjelovali. Unutar tih 11 koreografija nalazi se devet grupnih i dvije specifične.

Prvi put plešu sestre

- Prvi put plešu sestre – imamo tri sestre Šubara, Franka, Zara i Petra, koje plešu svoje malo autorsko djelo koje sam ja mentorirala, te sestre Marija i Lucija Fahr koje će otplesati koreografiju koju su radile u svojoj dnevnoj sobi, nešto što nastaje u ‘kućnoj radinosti‘, a potom se u našoj dvorani razvija do pravog scenskog nastupa - pojasnila je Ilijana Lončar.


Većina koreografija već je pretpremijerno izvedena na kazališnim pozornicama diljem Hrvatske: Gradsko kazalište Trešnja u Zagrebu na Reviji klasičnog baleta i suvremenog plesa Dani Silvije Hercigonje, na 10. danima plesa u POU Samobor, a prije nekoliko su se dana vratili iz Šibenika, gdje su nastupili u sklopu programa Sjene i gosti. Dvije koreografije najstarijih plesnih grupa izveli su u Centru za kulturu Čakovec.


- Očekuje nas još 13. lipnja gostovanje u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku, a 15. lipnja u HNK-u u Varaždinu. Posebno smo sretni i zadovoljni kada nas zovu u kazališne prostore jer njegujemo prezentaciju svojih koreografija i plesnih uradaka upravo u takvim prostorima koji su kazališni, centri za kulturu ili pučka otvorena učilišta - rekla je Ilijana.


I ove godine UO Plesna radionica Ilijane Lončar sudjelovat će na 9. izdanju Šibenskog plesnog festivala koji će se na četiri pozornice odvijati od 22. do 27. srpnja, a požeški će plesači predstaviti svoj rad i grad polusatnim programom koji će biti kombinacija Plesnog kreatorija 1 i 2.
Uvod u slavlje


- Idemo s najviše plesača do sada, ukupno 19 i nadamo se potpori Grada Požege da financijski ostvarimo to zahtjevno gostovanje koje ima i umjetničku i edukativnu dimenziju jer to nije samo plesanje na pozornici ispred katedrale sv.


Jakova, to je svojevrsni plesni kamp gdje će djeca pohađati tri radionice suvremenog plesa i džeza, u međunarodnoj produkciji, a bit će prisutni pedagozi iz SAD-a, Kine i Poljske - napominje Ilijana Lončar.
Uz godišnju produkciju i putovanja, Umjetničku organizaciju očekuje i završetak projekta Svi na plesnu predstavu s posljednje dvije predstave koje se održavaju ovog tjedna – predstava Gdje su nestale čarapice? doživljajno kazalište za bebe Gradskog kazališta lutaka Rijeka koja je okupila 40 beba i djece do tri godine s roditeljima, te predstava Djevojke u ljetnim haljinama volim Studija za suvremeni ples koja će se održati 15. lipnja u 20 sati i označiti završetak projekta Svi na plesnu predstavu koji podupire Ministarstvo kulture. Predstava je nastala prema kultnom spotu Moja prva ljubav grupe Haustor, a ulazak je slobodan. Riječ je o predstavi koja je pokupila sve najbolje kritike, a svojevrstan je uvod u slavljeničku 20. obljetnicu rada UO Plesne radionice Ilijane Lončar kojoj će biti posvećena cijela sljedeća plesna sezona.


 

Narcisa Vekić
Polako, ali sigurno ostvaruju svoje ciljeve
- Drago mi je da projekt Svi na plesnu predstavu polako, ali sigurno uspijeva ostvariti sve svoje ciljeve, a osnovni je decentralizacija plesne scene i razvitak nove publike te edukacija i senzibiliziranje javnosti na profesionalnu plesnu umjetnosti. U ovoj sezoni rezultat je doista odličan: realizirano je pet naslova u devet izvedbi, sve uz potporu resornog ministarstva. Hvala publici koja je pratila predstave jer projekt njeguje koncepciju koja je namijenjena svim generacijama – od beba, djece, osnovnih i srednjih škola do šire javnosti i na to smo iznimno ponosni - zaključuje Ilijana Lončar.
PODRŽITE IH
Podržati ih možete dolaskom na Plesni kreatorij 2. Ulaznica još ima, poručuju orgnizatori, a možete ih kupiti po cijeni od 15 kuna na blagajni kazališta sat vremena prije svake izvedbe ili rezervirati na broj 098/884-057 ili na mrežnoj stranici www.ilijanaloncar.hr.
I ove godine UO Plesna radionica Ilijane Lončar sudjelovat će na 9. izdanju Šibenskog plesnog festivala
Možda ste propustili...

"PRIČA O DVA BRATA" 22. LISTOPADA PREMIJERNO U VUKOVARU

Igra sjena i silueta u režiji Roberta Raponje

DOC. DR. SC. JASMINKA NAJCER SABLJAK

Nema do kraljevske riznice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

URBANA INSTALACIJA VINKA VIDMARA

"Karambol" na Trgu Ante Starčevića intrigira Osječane

2

"KARAMBOL" VINKA VIDMARA OD SUTRA NA TRGU ANTE STARČEVIĆA

Ciljana skupina nisu ljudi koji dolaze u galerije na likovne izložbe, nego svi slučajni prolaznici

3

25. DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA: "OSVOJSKI" JE KNJIGA GODINE

U iščekivanju jedne, osvojila drugu književnu nagradu