Kultura
19. GODIŠNJA PRODUKCIJA

U 11 koreografija bit će 125 plesača u dobi od tri do 16 godina
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
UO Plesna radionica Ilijane Lončar u Gradskom kazalištu Požega 15. i 16. lipnja izvest će Plesni kreatorij 2, sukus rada
POŽEGA


UO Plesna radionica Ilijane Lončar u Gradskom kazalištu Požega 15. i 16. lipnja izvest će svoju 19. godišnju produkciju Plesni kreatorij 2, tradicionalni godišnji sukus rada svih Ilijaninih plesača. U 11 koreografija predstavit će se 125 plesača u dobi od 3 do 16 godina, a plesat će u tri termina - premijera je 15. lipnja u 11 sati, a reprizne izvedbe 16. lipnja u 11 i 18 sati.


Svi koji prate predani umjetnički i pedagoški rad Ilijane Lončar već znaju kako ih ovaj vikend očekuje prava plesna poslastica. U skladu s načelom umjetničkog izražavanja koji njeguje Ilijana, mladi plesači, predstavit će koreografije u čijem su kreativnom procesu i autorskom radu i sami sudjelovali. Unutar tih 11 koreografija nalazi se devet grupnih i dvije specifične.

Prvi put plešu sestre

- Prvi put plešu sestre – imamo tri sestre Šubara, Franka, Zara i Petra, koje plešu svoje malo autorsko djelo koje sam ja mentorirala, te sestre Marija i Lucija Fahr koje će otplesati koreografiju koju su radile u svojoj dnevnoj sobi, nešto što nastaje u ‘kućnoj radinosti‘, a potom se u našoj dvorani razvija do pravog scenskog nastupa - pojasnila je Ilijana Lončar.


Većina koreografija već je pretpremijerno izvedena na kazališnim pozornicama diljem Hrvatske: Gradsko kazalište Trešnja u Zagrebu na Reviji klasičnog baleta i suvremenog plesa Dani Silvije Hercigonje, na 10. danima plesa u POU Samobor, a prije nekoliko su se dana vratili iz Šibenika, gdje su nastupili u sklopu programa Sjene i gosti. Dvije koreografije najstarijih plesnih grupa izveli su u Centru za kulturu Čakovec.


- Očekuje nas još 13. lipnja gostovanje u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku, a 15. lipnja u HNK-u u Varaždinu. Posebno smo sretni i zadovoljni kada nas zovu u kazališne prostore jer njegujemo prezentaciju svojih koreografija i plesnih uradaka upravo u takvim prostorima koji su kazališni, centri za kulturu ili pučka otvorena učilišta - rekla je Ilijana.


I ove godine UO Plesna radionica Ilijane Lončar sudjelovat će na 9. izdanju Šibenskog plesnog festivala koji će se na četiri pozornice odvijati od 22. do 27. srpnja, a požeški će plesači predstaviti svoj rad i grad polusatnim programom koji će biti kombinacija Plesnog kreatorija 1 i 2.
Uvod u slavlje


- Idemo s najviše plesača do sada, ukupno 19 i nadamo se potpori Grada Požege da financijski ostvarimo to zahtjevno gostovanje koje ima i umjetničku i edukativnu dimenziju jer to nije samo plesanje na pozornici ispred katedrale sv.


Jakova, to je svojevrsni plesni kamp gdje će djeca pohađati tri radionice suvremenog plesa i džeza, u međunarodnoj produkciji, a bit će prisutni pedagozi iz SAD-a, Kine i Poljske - napominje Ilijana Lončar.
Uz godišnju produkciju i putovanja, Umjetničku organizaciju očekuje i završetak projekta Svi na plesnu predstavu s posljednje dvije predstave koje se održavaju ovog tjedna – predstava Gdje su nestale čarapice? doživljajno kazalište za bebe Gradskog kazališta lutaka Rijeka koja je okupila 40 beba i djece do tri godine s roditeljima, te predstava Djevojke u ljetnim haljinama volim Studija za suvremeni ples koja će se održati 15. lipnja u 20 sati i označiti završetak projekta Svi na plesnu predstavu koji podupire Ministarstvo kulture. Predstava je nastala prema kultnom spotu Moja prva ljubav grupe Haustor, a ulazak je slobodan. Riječ je o predstavi koja je pokupila sve najbolje kritike, a svojevrstan je uvod u slavljeničku 20. obljetnicu rada UO Plesne radionice Ilijane Lončar kojoj će biti posvećena cijela sljedeća plesna sezona.


 

Narcisa Vekić
Polako, ali sigurno ostvaruju svoje ciljeve
- Drago mi je da projekt Svi na plesnu predstavu polako, ali sigurno uspijeva ostvariti sve svoje ciljeve, a osnovni je decentralizacija plesne scene i razvitak nove publike te edukacija i senzibiliziranje javnosti na profesionalnu plesnu umjetnosti. U ovoj sezoni rezultat je doista odličan: realizirano je pet naslova u devet izvedbi, sve uz potporu resornog ministarstva. Hvala publici koja je pratila predstave jer projekt njeguje koncepciju koja je namijenjena svim generacijama – od beba, djece, osnovnih i srednjih škola do šire javnosti i na to smo iznimno ponosni - zaključuje Ilijana Lončar.
PODRŽITE IH
Podržati ih možete dolaskom na Plesni kreatorij 2. Ulaznica još ima, poručuju orgnizatori, a možete ih kupiti po cijeni od 15 kuna na blagajni kazališta sat vremena prije svake izvedbe ili rezervirati na broj 098/884-057 ili na mrežnoj stranici www.ilijanaloncar.hr.
I ove godine UO Plesna radionica Ilijane Lončar sudjelovat će na 9. izdanju Šibenskog plesnog festivala
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike