Sport
KVALIFIKACIJE ZA EP RUKOMETAŠA

Švicarci su u Osijeku pokazali koliko mogu biti nezgodni i opasni
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
Zbog ozljeda otpali su Šego, Karačić, Pavlović i Marić, a Luka Cindrić je oslobođen zbog smrtnog slučaja

Hrvatska muška seniorska reprezentacija dva kola prije kraja osigurala je plasman na Europsko prvenstvo, koje će se sljedeće zime održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, no treba odraditi kvalifikacijski ciklus do kraja. Naši rukometaši tako će danas (18.15) u švicarskom Zugu s domaćinom odigrati susret petog kola Skupine 2, a kvalifikacije će zaključiti u nedjelju (16. lipnja), kada će u 18 sati u Poreču ugostiti Belgiju.

Hrvatska je trenutno vodeća na tablici, ima bod više od današnjeg domaćina. Stoga su na put u Zug naši rukometaši otišli s ciljem da već sada osiguraju prvo mjesto u skupini.

Homogenizacija
Neće to biti lagano, Švicarska bi, naime, pobjedom također osigurala nastup na EP-u. Uz to, u prvoj utakmici ovih suparnika, odigranoj krajem listopada prošle godine u osječkom Gradskom vrtu, Švicarci su pokazali koliko mogu biti neugodni. Hrvatska je došla teško do pobjede (31:28), nakon što je na poluvremenu gost imao minimalno vodstvo (16:15). Teškoće izborniku Lini Červaru za ovo okupljanje čine i brojni otkazi. Zbog ozljeda su otpali Domagoj Pavlović, Marino Marić i Igor Karičić, prije toga je zbog lakše operacije oka otpao Marin Šego, a zbog smrtnog slučaja u obitelji reprezentativnih obveza oslobođen je Luka Cindrić.

- Mi moramo ići na veliku homogenizaciju, veliku motivaciju i na taktičku disciplinu. Jedino uz ta tri oružja, ta tri preduvjeta možemo im se suprotstaviti. Nismo znali s kojom ćemo reprezentacijom ići u Švicarsku na tu važnu utakmicu, ostali smo bez dosta važnih igrača koji neće ići. Imamo problema, ali s igračima koji su ovdje analizirali smo protivnika i, koliko se moglo u dva dana, pripremili se i pokušat ćemo se oduprijeti protivniku - kazao je Lino Červar izbornik hrvatske rukometne reprezentacije.

Schmid najopasniji
U Osijeku je najviše problema našim rukometašima zadao Andy Schmid, najbolji švicarski rukometaš i jedan od ponajboljih igrača Bundeslige. U Gradskom vrtu tresao je čak osam puta hrvatsku mrežu, ali je puno značio i u organizaciji napada.

- Gledamo, analiziramo dosta tu utakmicu koju smo s njima odigrali u Osijeku. Na kraju smo pobijedili, ali stvarno uz puno, puno muke. Odlično igraju sedam protiv šest i to se mora dobro pripremiti, jer sigurno da s igračem kao što je Schmid to mogu dosta dobro odigrati. Nakon naše utakmice malo su čak i promijenili sastav, više prilike dobili su neki drugi igrači. Trebat ćemo se dobro, dobro koncentrirati na njih, ali smatram da smo bolja ekipa, iskusnija i kvalitetnija. Ponovit ću, znamo što nam pobjeda nosi i tako ćemo ući u utakmicu - rekao je Luka Stepančić, hrvatski desni vanjski.

Inače, Lino Červar je na prvobitnom popisu imao 23 igrača. Za Švicarsku je oslobodio obveza vratara NEXE-a Morena Cara, Antu Kuduza, Osječanina, inače člana bukureštanskog Dinama, koji se prvi put našao u reprezentativnom kadru, te zagrebaša Valentina Ravnića. Oni će nastaviti trenirati u svojim klubovima, a ako se pokaže potreba nakon utakmice sa Švicarskom, bit će pozvani za susret s Belgijom.

U svakom slučaju, bilo bi čak i poželjno ovu utakmicu završiti na što povoljniji način, kako bi Červar oslobodio obveze igrače koji su najviše bili u pogonu tijekom sezone, a u jednoj službenoj utakmici isprobao one koji su dosad manje ili uopće nisu dobivali priliku u službenim utakmicama.

Jedan od onih iza kojeg je duga i naporna sezona je i Željko Musa. Pivot Magdeburga itekako dobro pozna kvalitete švicarskog najboljeg rukometaša.

- On je jedan od najboljih srednjih vanjskih u Njemačkoj, a možda i u svijetu. Možda je i najjači individualac i oko njega se sve vrti. Nedostatci su im možda manjak jakih utakmica, ali oni će sigurno ići na pobjedu. Žele se plasirati i biti što bolji u kvalifikacijama. Mi ćemo ih shvatiti ozbiljno - rekao je Musa uoči puta u Švicarsku.

Krešimir Lacković
Preostali susreti: 12. lipnja: Švicarska - Hrvatska, Belgija - Srbija; 16. lipnja: Srbija - Švicarska, Hrvatska - Belgija
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike