Novosti
ODBIJENO IZRUČENJE

Mamiću dokumenti oduzeti i zabranjen mu izlazak iz BiH
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
Bivši čelnik Dinama ponovio je da nije oštetio klub i proračun, a osječki sud nazvao “zločinačkim”

Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev hrvatskih vlasti za izručenjem i određivanjem pritvora nekadašnjem Dinamovu čelniku Zdravku Mamiću, koji su dostavljeni po međunarodnoj tjeralici, nego je naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje.

Po izlasku iz suda BiH u kojemu se zadržao manje od sat vremena, Mamićev bosanskohercegovački branitelj Zdravko Rajić kazao je da je njegov klijent rekao kako posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo te se protivi izručenju u Hrvatsku. Nakon toga Sud BiH odbio je zahtjev za Mamićevim izručenjem, kao i određivanjem pritvora, što se automatski traži pri raspisivanju međunarodne tjeralice.

"Ne bih prognozirao što će biti. Nije automatizam po izručenju. Treba utvrditi je li se radilo o pravičnom suđenju u Hrvatskoj. Mamić nije uzeo ni lipe, ni kune od Hrvatske. Nema utaje poreza, nema ništa", rekao je odvjetnik Rajić.

Sam Mamić je po izlasku iz Suda BiH bio znatno raspoloženiji od trenutka kada je stigao pred ovu pravosudnu instituciju. Opetovao je tvrdnje kako nije oštetio državni proračun ni Dinamo. "Ne možete u tim optužnicama pročitati da sam oštetio državni proračun, ili utajio porez. Ni Dinamo nije napisao da se osjeća oštećenim", rekao je Mamić. Pri tome je iznio optužbe kako se radi o politički motiviranome progonu. "Hrvatski režim mi se navalio na leđa zbog političkih razloga, i to je politički montirani proces. Traži se moja eliminacija iz sportskog, čak i fizičkog života Republike Hrvatske", istaknuo je. Mamić je dodao kako mu je glavni cilj izbjeći osječki sud koji je, prema njegovu mišljenju, "zločinački".

"Moj je cilj da se suđenje meni i svim okrivljenicima ne dogodi u Osijeku. To je zločinački sud koji radi po diktatu. Ucijenjen je od hrvatskih službi", rekao je, tvrdeći da je bivši državni odvjetnik Dinko Cvitan svojedobno ucijenio sudsko vijeće da ga moraju osuditi u prvostupanjskom postupku na kaznu zatvora veću od pet godina.

Upitan o tome kakva će biti sudbina zahtjeva o izručenju, Mamić je dodao kako vjeruje pravosuđu BiH te da ostaje u toj zemlji. Pri tome je naveo kako su ga u Hrvatskoj pravni autoriteti poput profesora Davora Derenčinovića i Jasne Omejec uvjeravali kako druga optužnica protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku neće biti potvrđena, no na kraju se to ipak dogodilo.

Prema proceduri, Sud BiH je mogao odrediti ekstradicijski pritvor za Mamića prema međunarodnoj tjeralici, no to nije učinjeno. Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković trebao bi uputiti zahtjev za izručenjem, nakon čega će se vlasti BiH o tome očitovati. Mamić se, osim predaje dokumenata i zabrane napuštanja BiH, do konačne odluke o eventualnom izručenju mora svakog tjedna javljati u policijsku postaju u Čitluku, a sud ga može pritvoriti ako se ne bude pridržavao mjera.

Vuk Tešija/H
“Moj je cilj da se suđenje meni i svim okrivljenicima ne dogodi u Osijeku”, izjavio je Mamić
Ministar žurno šalje zahtjev za izručenje
Minisitar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je kazao da će u najkraćem mogućem roku potpisati zahtjev za izručenjem bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, no nije želio nagađati kada bi Mamić mogao biti u Hrvatskoj. Bošnjaković je kazao da očekuje spis sa osječkog Županijskog suda koji bi trebao sadržavati svu dokumentaciju potrebnu za izručenje. “Mi trebamo prekontrolirati je li spis cjelovit, potpun. Nakon što ocijenimo da jest tek tada možemo podnijeti zahtjev za izručenje”, kazao je Bošnjaković. Pojasnio je da nakon što ga potpiše, zahtjev za izručenje poslat će Ministarstvu pravde BiH.
Možda ste propustili...