Novosti
SLUČAJ HE PLAT

Član Uprave HEP-a aktivno se branio
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
Odvjetnik Krešimir Škarica izjavio je u utorak u Dubrovniku da je njegov branjenik, član Uprave HEP-a Nikola Rukavina, osumnjičen u slučaju Hidroelektrane Plat, aktivno iznosio obranu u Državnom odvjetništvu, dodavši kako se Rukavina, kojem je žao što se tragedija dogodila, ne osjeća odgovornim. Škarica je naglasio kako Rukavina nema ni objektivne ni stvarne veze s inkriminacijom za koju ga se tereti.


U požaru koji je 10. siječnja buknuo u HE Plat nestala su tri radnika, koja su nakon opsežne potrage pronađena mrtva. U požaru je ozlijeđeno još sedam osoba, a Društvu HEP nanesena je izravna i neizravna materijalna šteta velikih razmjera.
Zbog nesreće je ukupno osumnjičeno osmero hrvatskih državljana za teška kaznena djela protiv opće sigurnosti te za kaznena djela opasnog izvođenja građevinskih radova. "Trojica su osumnjičena da su kao direktori, ujedno odgovorne osobe investitora u gradnji, tijekom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik propustila poduzeti zakonom predviđene radnje, zbog čega građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke", naveli su iz policije. Ostali su osumnjičeni da kao projektanti i izvođači sanacije Hidroelektrane Dubrovnik nisu izvodili u skladu s tehničkim propisima i pravilima struke, što je neposredno ugrozilo sigurnost uposlenika i imovine. H