Regija
ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA

Reciklažno će dvorište biti otvoreno za tjedan-dva
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
ĐAKOVO - Završna konferencija projekta "Smanjenje količine miješanog otpada i smanjenje divljih deponija u okolišu izgradnjom reciklažnog dvorišta s pratećim sadržajem u Đakovu", održana jučer u krugu tog dvorišta, označila je (skorašnji) završetak te investicije od 2,593.000 kuna, sufinancirane iz Kohezijskog fonda Europske unije s 2,031.000 kuna. Đakovu su na toj visokoj razini javne komunalne usluge skupljanja i zbrinjavanja otpada čestitali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, glavna tajnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Andrea Bartolić, osječko-baranjski župan Ivan Anušić... Reciklažno dvorište u Gajevoj, jedno od buduća dva, niknulo je u godinu dana na 2700 četvornih metara, a ima sve uvjete za održivo, kružno gospodarenje otpadom.


- Za korisnike će dvorište biti otvoreno za tjedan-dva. Tamo će se bez ikakve naknade moći dovesti oko 40 vrsta otpada - rekao je gradonačelnik Marin Mandarić, a direktor Univerzala Stjepan Ripić predstavio je to poduzeće, koje će zbrinjavati otpad u dvorištu. Župan Anušić najavio je realizaciju regionalnog centra za gospodarenje otpadom u općini Antunovac, a obuhvatit će OBŽ i Vukovarsko-srijemsku županiju.


- Njime ćemo zatvoriti krug kako na najmoderniji način gospodariti otpadom. Taj centar i reciklažno dvorište u Đakovu odlični su primjeri gospodarenja otpadom - rekao je Anušić.


- Nakon ovog u Đakovu će se graditi i drugo reciklažno dvorište, za koje su također osigurana sredstva iz europskog Kohezijskog fonda. Mi vas pratimo - rekla je Andrea Bartolić.
- Do kraja 2020. godine na razini RH na kućnom bi se pragu trebalo odvajati oko 50 posto miješanog komunalnog otpada, a 2017. godinu završili smo s 28 posto. Na Ministarstvu i Fondu velik je zadatak u tom smjeru. Jer povećavanje odvajanja, sortiranja i zbrinjavanja otpad čini vrijednom sirovinom i ona je kao takva budućnost za očuvanje okoliša i otvaranje radnih mjesta - rekao je ministar Ćorić. Drugo reciklažno dvorište za Đakovo gradit će se na deponiju Vitika, a nepovratna subvencija je 85 posto. S. Župan
Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike