Regija
POČEO PROJEKT OČUVANJA STARIH OBRTA NA PODRUČJU VPŽ-A

VPŽ i HOK žele očuvati stare obrte
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
VIROVITICA - Virovitičko-podravska županija iznimno je poznata po starim obrtima koji se prezentiraju na gotovo svim sajmovima i te poslove definitivno treba sačuvati. Stari kovači, urari, izrađivači glazbenih instrumenata, kožari i drugi polako gube svoj smisao jer je teško zanate održati na životu. U tom pravcu Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i predsjednik HOK-a Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije, Zoran Horić, potpisali su Sporazum o provedbi projekta u svrhu očuvanja tradicijskih obrta na području županije za 2019. godinu. Navedeni projekt bit će proveden kroz dodjelu nepovratne financijske potpore obrtnicima sa sjedištem na području županije. Javni poziv raspisat će HOK Obrtnička komora VPŽ, a Županija će izdvojiti potrebna sredstva koja će biti korištena za uređenje poslovnog prostora, nabavu opreme i specifičnih materijala, promotivne aktivnosti, izradu promidžbenih materijala, internet-stranica, certificiranja proizvoda ili usluga. Na javni poziv moći će se javiti obrtnici sa sjedištem na području županije, koji rade i služe se alatima i priborom na tradicijski način. Tradicijskim obrtima smatraju se bačvarstvo, bravarija, kovanje, tokarenje, tesanje, restauriranje i ručna izrada namještaja, lončarstvo, slaganje keramičkih peći, izrada predmeta od keramike, slame ili pruća, krznarstvo, graviranje, ručna izrada i popravak obuće, medičarstvo-licitarstvo, tkanje na tkalačkom stanu, prerada i obrada lana i vune, pletenje, izrada autohtonih suvenira, urarstvo, zlatarstvo, pismoslikarstvo, užarstvo, kitničarstvo, izrada glazbala, vlasuljarstvo, klobučarstvo, izrada lutaka, igračaka, knjigovez...

Uz župana Androvića i predsjednika HOK-a Obrtničke komore VPŽ-a Zorana Horića, potpisivanju ugovora nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ-a Bojan Mijok kao i tajnik HOK-a OK VPŽ-a Božidar Jeremić. V.G.
ŽELE DA OPSTANU I U BUDUĆNOSTI
Prilikom potpisivanja ovog ugovora župan VPŽ-a naglasio je kako ovo nije jedini oblik pomoći Županije pri očuvanja kulturne baštine. “Osim što dijelimo stipendije za deficitarna srednjoškolska zanimanja, na ovaj način želimo pomoći svima onima koji se bave obrtima tradicijskih zanimanja. Oni predstavljaju našu tradiciju, ali i nasljeđe i cilj nam je da opstanu u budućnosti, jer sve je više potražnje i za proizvodima i uslugama tradicijskih zanimanja koji su dio i promocije turizma našeg kraja i cijele Slavonije”, rekao je župan Andrović.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana