Osijek
U DVIJE NOĆI NA PIKU TRI ULICE

Provalnici operirali u čak
devet kuća, dvije okrali
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
Više je nego očito da zagledaju kuće i nerijetko to čine danima prije

Pravu dramu proživljavaju proteklih dana stanovnici osječkog Vatrogasnog naselja. U tri je ulice toga inače mirnog susjedstva - Bihaćkoj, Novogradiškoj i Orahovičkoj - zabilježeno čak devet pokušaja provala u obiteljske kuće, od kojih su dvije (jenda je bila otključana) i okradene.

Topla lipanjska noć nagnala je stanovnicu Bihaćke ulice da iziđe rashladiti se u svoje dvorište. Nakon nekog vremena vidjela je nepoznatog čovjeka sa psom kako pokušava ući u kuću koja se nalazi prekoputa njezine. Sve nam je to ispričala njezina susjeda, želeći upozoriti i ostale građane na provalnike koji, očito je, operiraju po gradu. Naša nam sugovornica kaže kako u njezinu kuću nisu provaljivali, no teško je nastaviti živjeti mirno kad, kako kaže, čuješ što se dogodilo susjedima.

Provale i pokušaji
- Susjeda mi je pričala kako je stajala u dvorištu oko ponoći i vidjela čovjeka sa psom koji je najprije obilazio kuće, a potom odabrao onu prekoputa njezine i pokušao u nju ući. Pitala ga je što radi, a on je rekao kako mu tu stanuje djevojka. Znala je da laže, jer svi znamo da u toj kući živi dvoje umirovljenika. Ubrzo je otišao, a pravi šok doživjeli smo ujutro kad smo čuli za provalu u našoj ulici.

Provalnik je, priča nadalje, ušao u dvije kuće. Iz jedne je uspio ukrasti nakit, satove te novac iz džepa vlasnikove jakne, dok je u drugoj umalo uhvaćen. Naime, stanar druge kuće probudio se kad je čuo buku i počeo vikati, što je otjeralo provalnika koji je ipak, kako priča naša sugovornica, napravio jednu pogrešku pri bijegu. Naime, u kući u koju je provalio ostavio je svoje tenisice.

- Očigledno se izuo da bi bio što tiši. Međutim, vlasnik kuće ipak ga je čuo pa ga je otjerao. U strahu se sjetio tenisica koje je ostavio u kući. Prema svemu sudeći, riječ je o nekoj osobi sitnije građe ili mlađoj osobi s obzirom na to da su tenisice malog broja za odraslog muškarca - kaže naša sugovornica.

Kako doznajemo od drugog susjeda, jednom su od stanovnika u spomenutom naselju provaljena ulazna vrata, no provalnik (i/ili više njih) nije uspio ući u kuću. Kuriozitet je što u toj kući živi policajac, vlasnikov sin. Provalnik bi, pretpostavljamo, bio više nego iznenađen da ga je upravo on zatekao pri pokušaju provale.

Policijski savjeti
Kako doznajemo, na širem području Vatrogasnog naselja i Uskih njiva također su uočili kako nepoznate osobe obilaze obiteljske kuće. U obližnjoj Delničkoj ulici, kako doznajemo, prije više mjeseci provaljeno je u dvije kuće, a umirovljenik koji živi u toj ulici, doznajemo, više je nego siguran da mu je prije dva mjeseca u kući bio provalnik, no otišao je.

- Čuo sam ulazna vrata i znajući da je samo unuk kod mene, znao sam da je u kući netko nepozvan. Iskreno, sledio sam se i već nakon 20 minuta čuo sam gdje netko otvara ulazna vrata i odlazi - ispričao je 62-godišnji umirovljenik dodajući da mu je poznato kako su kuće na Uskim njivama nerijetko na meti provalnika. Tamošnji stanovnici svjedoče da nerijetko na ulici u kasnim noćnim satima viđaju osobe koje vide prvi put u životu. Više je nego očito da zagledaju kuće i nerijetko to čine danima prije nego što pokušaju ili realiziraju provalu.

I u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj upoznati su s navedenim događajima. Uz tri slučaja pokušaja provale u Orahovičkoj i tri u Novogradiškoj ulici, policija navodi i da je nepoznati počinitelj u noći između 6. i 7. lipnja provalio u obiteljsku kuću u Bihaćkoj ulici te ukrao nakit i novac, prouzročivši materijalnu štetu od nekoliko tisuća kuna.

- Pokušao je provaliti i u susjednu kuću, u čemu nije uspio, a potom je ušao u nezaključanu kuću u istoj ulici i ukrao nekoliko stotina kuna - stoji u izvješću PU osječko-baranjske. Stoga, policija posebno upozorava građane da zaključavaju ulazna vrata (u zgradama i ulaze) te prozore i balkonska vrata. Također, neposredno uz kuću ne treba ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka, a vrata treba osigurati sigurnosnim lančićima, pa i širokokutnom špijunkom te interfonom.

- Treba zapamtiti da ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih se ne zaključava, a ključ se nipošto ne smije ostaviti ispod otirača, u posudama za cvijeće i sl., nego ga treba dati osobi od povjerenja, a susjede treba zamoliti da pripaze na stan ili kuću - savjetuju iz PU osječko-baranjske. Odjel prevencije PU osječko-baranjske provodi preventivne aktivnosti radi osvješćivanja građana o važnosti mjera samozaštitnog ponašanja, kako i sami ne bi postali žrtve provalnika - stoji u priopćenju PU osječko-baranjske.

Marija Mihelić
2

noći bile su dovoljne provalniku (ili više njih) da pokuša okrasti devet obiteljskih kuća u tri ulice
OSOBA OD POVJERENJA
U vrijeme godišnjih odmora policija savjetuje da se vodi računa o tome što se objavljuje na društvenim mrežama. Ni na drugi način ne treba dati do znanja da niste kod kuće, stoga treba voditi računa da nagomilana pošta u sandučiću i neprestano spuštene rolete upozoravaju zlonamjernika na odsutnost vlasnika.

- Dogovorite s nekim da redovito prazni vaš sandučić, a na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest o odsutnosti - savjetuje policija.
POKUŠAO PROVALITI I U POLICAJČEVU KUĆU
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike