Mozaik
PREDSTAVLJEN FESTIVAL TRAMINCA NA PRINCIPOVCU

Moći će se kušati i najbolja
vina s Decanterova natjecanja
Objavljeno 12. lipnja, 2019.

Prvi hrvatski Festival traminca održat će se u petak i subotu, 14. i 15. lipnja, na Principovcu i bit će ponos grada Iloka i istoka Hrvatske, rekao nam je jučer jedan od organizatora Željko Garmaz, kojega poznajemo po njegovim vinskim pričama. Istaknuo je kako će na Festivalu biti velik broj izlagača, njih oko 70, koji će predstaviti svoje tramince.

Garmaz je pozvao sve da dođu u subotu na izlagački festivalski dan s početkom u 17 sati kako bi uživali u tramincu na Principovcu kod Iloka, gdje ih očekuje, kako je rekao, bajkovita atmosfera, koju će podcrtavati posebno osvjetljenje. Posjetitelji će moći birati između 120 različitih traminaca.

- Privodeći kraju organizaciju ovog festivala, iznenadili smo se koliko puno vinarija u Hrvatskoj proizvodi traminac. S druge strane, došli smo do zaključka da je većina naših vinarija tramincu pristupala dosta olako, ali nakon našeg poziva dobili smo obećanja da će sljedeća izdanja Festivala traminca bit sigurno za koplje-dva na višoj razini. Naime, vinari koji traminac do sada nisu proizvodili kako treba ili pristupali toj sorti na način koji ona zaslužuje, obećali su nam da će se za idući Festival traminca posebno pripremiti i dati doprinos toj sorti, koja je možda i najviše proslavila vinsku Hrvatsku. Imamo puno jakih imena, kojih je iz dana u dan sve više i uz koje se iz dana u dan vežu novi detalji koji bi na svakom festivalu, pa i našem, trebali biti dodatni mamac ljudima da se odazovu. Recimo, prije nekoliko dana objavljeni su rezultati Decantera. Najbolje ocijenjeni traminac je onaj koji je nastao u vinariji Domaine Paul Ginglinger u Alzasu, a njegov vlasnik Michel Ginglinger osobno će biti sudionik radionice na Festivalu i predstavit će tri svoja traminca, od kojih je nagrađeni Gewurztaminer Pfersigberg osvojio čak 98 bodova - rekao nam je Garmaz.

Draško Celing
SAVRŠENI TRAMINAC IZ ITALIJE
Među iznimnim tramincima koji će biti predstavljeni je i vino iz Cantine Tramin iz Južnog Tirola, koje je jedino u povijesti talijanskih bijelih vina osvojilo maksimalnih 100 bodova od glasovitog vinskog kritičara Roberta Parkera. Na Festival stiže i fruškogorskii vinar Đorđe Bikicki koji je na velikom balkanskom vinskom natjecanju u Sofiji, na kojem je bilo 800 uzoraka osvojio titulu šampiona “orangea” za svoj narančasti traminac “Uncensored”. Festival uključuje brojne radionice, dvije rasporodane gala večeri, a za sve još ima mjesta u subotu navečer.
Možda ste propustili...

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike