Kultura
I U HRVATSKOJ METROPOLI OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ARHIVA

Dvjestota godišnjica bicikla tema prigodne izložbe i u Državnom arhivu u Zagrebu
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
ZAGREB - Međunarodni dan arhiva obilježava se cijeli tjedan u Hrvatskom državnom arhivu, posvećen je 200. godišnjici patenta bicikla, a počeo je otvorenjem izložbe "Bicikl" koja daje uvid u povijest biciklizma i bicikala na ovim prostorima, ali i poziva građane da što više koriste to jeftino, zdravo i ekološko prijevozno sredstvo.Nizom fotografija, karata bicikističkih trkališta, dokumenata, plakata, predmeta, isječaka iz novina i časopisa te prikaza različitih područja u kojima su bicikli bili nezaobilazni, od sporta i rata do poštanske službe i svakodnevnog života, izložba pokazuje koliko je bicikl bio dobro prihvaćen u Hrvatskoj i Zagrebu od njegovih samih početaka. Prvi bicikli bili su dopremljeni sa Svjetske izložbe u Parizu 1867., a 1885. je osnovano Prvo hrvatsko društvo biciklista, nakon čega se trend nastavlja diljem Hrvatske. Na Zrinjevcu je 1886. bila priređena prva biciklistička utrka, a prva cestovna utrka u Hrvatskoj, s 12 vozača, održala se 1892. na relaciji Zagreb - Petrinja.

Izložbu je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, rekavši: "Za Međunarodni dan arhiva arhivi ponovno skreću pozornost na sve što se u njima čuva. To su baštinske ustanove koje su možda građanima najmanje vidljive, a ovakvim aktivnostima prezentiraju bogatu baštinu i javnosti šalju poruku koliko su važni i kako u njih treba ulagati".

Autorica izložbe Ana Štimac rekla je kako je cilj izložbe bio prikazati popularnost biciklizma na ovim prostorima jer se radi o najpopularnijem sportu druge polovice 19. stoljeća, ali i pokazati sveprisutnost bicikla u svakodnevnom životu. Predstavnik zemlje duge biciklističke tradicije, Danske, njezin veleposlanik u Hrvatskoj Christian Thoring, rekao je kako je ondje bicikl primarni oblik prijevoza, djeca prije škole nauče voziti bicikl i uči ih se odmalena o sigurnosti u prometu. Ravnatelj HDA Dinko Čutura podsjetio je na ovdašnju dugu tradiciju biciklizma, primjerice da je Zagreb u drugoj polovici 19. stoljeća imao čak tri trkališta - kod Mimare i Botaničkog vrta te u Maksimiru, a ima i ‘biciklističku‘ ulicu, odnosno Koturašku, s obzirom na korijen te riječi kotur, kako se nazivao bicikl.

Za 14. lipnja najavljen je Dan otvorenih vrata HDA, kada će se prodavati izdanja Arhiva uz prigodan popust i organizirati obilasci zgrade HDA, Središnjega laboratorija za konzervaciju i restauraciju te Središnjega fotolaboratorija. Hina
Cilj je izložbe prikazati popularnost biciklizma, ali i pokazati sveprisutnost bicikla u svakodnevnom životu
Možda ste propustili...

KULTNO SATIRIČNO DJELO DUŠANA KOVAČEVIĆA

Rasprodane obje izvedbe "Balkanskog špijuna" na Igrama

ZATVARANJE DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

Glazbena poslastica za kraj 70. igara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SREDIŠNJA TEMA: ŠUMA STRIBOROVA

Sara Renar i Cody McClain Brown stižu na 5. InBook u Vinkovce

2

U PONEDJELJAK U OPATIJI POČINJE LIBURNIA FILM FESTIVAL

Otvara ga novi film Višnje Skorin

3

DOSAD NAJBOGATIJI DANI

Sredine Dalmacije i Slavonije obilježile su identitet Luke Botića