Svijet
U CRNOJ GORI BORBA ZA CRKVENU IMOVINU

Đukanović: Infrastrukturu "Velike Srbije" čuva SPC
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
U Crnoj Gori već se tri dana ne stišavaju reakcije na izjavu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da će obnoviti autokefalnost Crnogorske pravoslavne Crkve (CPC) optužujući Srpsku pravoslavnu Crkvu (SPC) da “služi da bi čuvala infrastrukturu ‘Velike Srbije‘”.


Dugogodišnji pobornik autokefalnosti Crnogorske pravoslavne Crkve, publicist i književnik Rajko Cerović kazao je utorak da je pravi trenutak da se ispravi “povijesna nepravda”.


“Pojedine eparhije SPC-a u Crnoj Gori nemaju centar u crnogorskoj državi, nego u Hercegovini, ili u Srbiji. To je iscrtana karta ‘Velike Srbije‘, a SPC najviše zbog toga i postoji, to je njena uloga”, kazao je Cerović u utorak za portal CDM.


Milo Đukanović u subotu je iskoristio stranački skup u Nikšiću da praktično najavi obračun s Srpskom pravoslavnom Crkvom u Crnoj Gori. "Priča o prekograničnim eparhijama suprotna je osnovnim principima organizacije pravoslavlja svuda u svijetu, a Srpskoj pravoslavnoj Crkvi služi da bi čuvala infrastrukturu ‘Velike Srbije‘ u koju oni vjeruju. Jer vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna, i da će nas, navodno, vrijeme dovesti do shvaćanja te pogreške i do potrebe da se ponovno okrenemo gradnji ‘Velike Srbije‘. Moramo im, naravno, svojom postojanošću, odlučnošću i vizionarstvom reći da od toga nema ništa", rekao je Đukanović.


U prvoj reakciji na ovu Đukanovićevu izjavu, poglavar Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori mitropolit Amfilohije Radović kazao je da je zapanjen izjavom crnogorskog predsjednika. “Bio sam zapanjen ovim što sam čuo od predsjednika Crne Gore, čovjeka koji je nasljednik komunističke vlasti i koji se javno deklarira kao ateist. To je prvi put u povijesti da ateist stvara crkvu”, priopćio je mitropolit Amfilohije. U obranu Srpske pravoslavne Crkve uključio se prosrpski Demokratski Front koji je, kako je navedeno u priopćenju te oporbene stranke “snažno podržao SPC u odbrani od režimskih nasrtaja na njenu imovinu i svećenstvo”. U vrhu Crnogorske pravoslavne Crkve pozdravljaju najavu Đukanovića i vide je kao još jednu dobru vijest nakon najave usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, a prema kojem bi u državnu imovinu bili upisani svi vjerski objekti za koje vjerske zajednice ne mogu dokazati vlasništvo. “Mislim da je ovom izjavom poručio da ne stvara crkvu, nego joj pomaže, jer hoće mir u zemlji. Mislim da je ovom njegovom izjavom pitanje obnove CPC-a potvrđeno", priopćio je mitropolit Mihailo, poglavar Crnogorske pravoslavne Crkve.


Crnogorska vlada sredinom svibnja usvojila je prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti kojim je predviđeno da će svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene neovisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i bit će upisani kao kulturno blago.


"Međutim, ako neka vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad, ili danas važećih propisa, postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati”, priopćeno je tada iz crnogorske vlade.


Zakon o slobodi vjeroispovjesti pripreman je četiri godine, a javne rasprave bile su praćene i incidentima. Od početka se ovom zakonu snažno suprotstavila Srpska pravoslavna Crkva, najbrojnija vjerska organizacija u Crnoj Gori koja raspolaže s približno 700 pravoslavnih vjerskih objekata u toj zemlji.
"To je suprotno Ustavu Crne Gore i zdravom razumu i mi ćemo se braniti na svaki način. To znači i pravno, ali pružit ćemo i građanski otpor”, priopćio je pravni zastupnik SPC-a Velibor Džomić. Iz SPC-a su pozvali vjernike da se okupe 15. lipnja na narodnom Saboru ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.
Hina
Pojedine eparhije Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori nemaju centar u crnogorskoj državi, nego u Hercegovini, ili u Srbiji