Novosti
DANI ŽALOSTI U SLAVONIJI

Vozač kamiona dan prije nesreće zvao Hitnu pomoć zbog bolova
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
U srijedu u OŠ Dalj stiže tim za krizna stanja Ministarstva znanosti i obrazovanja

Na mjesnom groblju u Erdutu u utorak u 17 sati bit će pokopane dvije najbolje prijateljice, 14-godišnje Iva J. i Renata H., žrtve nezapamćene tragedije na odmorištu Novska, na autocesti Zagreb - Lipovac, koja se dogodila 7. lipnja kad je nesretne djevojčice udario i usmrtio kamion koji je velikom brzinom uletio u odmorište. U ponedjeljak je u Osječko-baranjskoj županiji bio dan žalosti, a započelo je i trodnevno žalovanje u općini Erdut.


Odvjetnik vozača kamiona smrti Ivana Filipovića otkrio je kako je njegov branjenik večer prije kobnog događaja zatražio pomoć djelatnika ispostave Zavoda za hitnu medicinu u Županji. Vraćao se iz Beograda i zbog jakih se bolova zaustavio na odmorištu kod Županje, gdje su djelatnici Hitne i obavili intervenciju. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije Mato Matić nam nije želio reći o kakvoj je intervenciji riječ, pojasnivši da takve informacije može dati samo Državnom odvjetništvu, policiji i sudu. U javnosti su se pojavile neslužbene informacije kako je zbog jakih bolova u leđima vozaču ordinirana blokada jer mu se bol spuštala u donji dio kralježnice i u noge. Odlučio je prespavati na odmorištu u Županji i ujutro je nastavio put koji će sat i pol vremena kasnije dobiti stravičan ishod.

Knjiga žalosti

Ravnatelj Osnovne škole Dalj Marko Stanić naglasio je kako nastave nije bilo u ponedjeljak, a neće je biti ni u utorak. Učenici su se počeli upisivati u knjigu žalosti.


- U utorak nećemo organizirati nastavu zbog tehničkih razloga, jer će učenici ići organizirano na pokop Ive i Renate. Nastava kreće u srijedu, kad nam u školu treba stići tim za krizna stanja Ministarstva znanosti i obrazovanja te će biti na raspolaganju ne samo učenicima nego i roditeljima, ali i nastavnom osoblju - poručio je ravnatelj, dodajući da je smrt ovih djevojčica nenadoknadiv gubitak ne samo za školu nego i za cijelu zajednicu. Istoga je mišljenja načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić, koji je naglasio da će Općina apsolutno biti na raspolaganju u pomoći za obje tugujuće obitelji. Već je dogovoreno, kaže Vesić, da se obitelji ne moraju ničim opterećivati u financijskom smislu, odnosno pokriveni su troškovi pogreba.


- To je neviđena tragedija, koja je zadesila ovo naše malo mjesto. Apsolutno smo svi u šoku, i to ne samo Erdut nego i Dalj, gdje su Iva i Renata išle u školu. Mi smo sad tu da im olakšamo dane koji dolaze, no, iskreno, nema riječi utjehe za te dvije divne obitelji. Svima nam je iznimno teško - poručio je načelnik Vesić.


U ovoj situaciji obiteljima je svaka kuna dobrodošla. Stoga su se mještani Erduta, uz inicijativu mještanke Petre Teskere, uključili u prikupljanje financijske pomoći za dvije obitelji u njihovim iznimno teškim trenutcima.


- Rodom sam iz Zagreba, a u Erdutu živim već osam godina i susjeda sam obitelji djevojčica. Čim se čulo za tragediju, zvali su me iz Zagreba i pitali kako mogu pomoći obiteljima, odnosno poslati novac. Njima je sad novac najmanje važan, no svakako je potreban, pa sam odlučila inicirati pomoć u koju su se spremno uključili svi mještani - ispričala je Teskera.
Spomenik

Dodala je da će novac, s čime su suglasni i roditelji Jelić i Horvat, biti iskorišten za gradnju spomenika na posljednjem počivalištu djevojčica, ali i za pomoć učenicima koji su, nakon tragedije na autocesti, doživjeli strašan šok.


- Svi su ih voljeli, konkretno ja sam ih vrlo često viđala i imam sina koji ih je poznavao. Više sam kontaktirala s njihovom braćom i sestrama, no dobro znam koliko su dobre i plemenite bile i Iva i Renata. Nikada ih neću zaboraviti, baš kao ni ostali mještani Erduta i Dalja - poručila je Teskera.
Svi koji se žele uključiti u pomoć obiteljima Jelić i Horvat mogu to učiniti uplatom na tekući račun Erste banke (Petra Teskera) broj HR8724020063208711999, odnosno poštom na adresu Oraški put 15a, 31206 Erdut.


Marija Mihelić
oproštaj
POKOP ĆE SE ODRŽATI U UTORAK U 17 SATI