Sport
IZBORNIK HRVATSKIH NOGOMETAŠA UOČI SUSRETA U VARAŽDINU:

Ne znam baš ništa o Tunisu, idemo još ovo odigrati i uživati u nogometu
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
Nakon večerašnje utakmice neki od igrača odlaze na odmor, a dio će ih se priključiti U-21 reprezentaciji

Nakon što je u Gradskom vrtu uspješno arhivirala Wales u kvalifikacijskom susretu za plasman na Euro 2020., Hrvatsku večeras u Varaždinu očekuje prijateljski susret protiv Tunisa. Utakmica ima i humanitarni karakter jer će prihod od ulaznica HNS uplatiti u te svrhe.


Taj susret teško da je dobro došao hrvatskim reprezentativcima koji jedva čekaju kako bi otišli na zasluženi odmor nakon naporne klupske sezone, ali trebat će tih 90 minuta odraditi na profesionalan način jer će i u njih ući kao druga reprezentacija svijeta, pa ne bi bilo pametno prosipati ugled.

Puno rotacija

Rotacije unutar naše reprezentacije vrlo su izgledne, samo je pitanje za što će se odlučiti naš izbornik Zlatko Dalić. Hoće li s najjačim snagama krenuti od početka ili će krenuti s pričuvnom garniturom pa glavne zvijezde postupno ubacivati tijekom susreta. Izbornik je nakon okršaja s Velšanima nedvojbeno poručio kako će u Varaždin otputovati svi oni koji su konkurirali za utakmicu u Gradskom vrtu.


- Kvaliteta je ovih igrača i ove momčadi da nitko neće izostati. Svi putuju u Varaždin na prijateljsku utakmicu s Tunisom kako bismo publici priuštili spektakl jer i ovdje nas ljudi žele vidjeti i pozdraviti.


Ipak, nekih upitnika ima. Ivan Perišić lakše je ozlijeđen pa je malo vjerojatno kako će se s njim riskirati. Zanimljivo će biti vidjeti kome će Dalić pružiti priliku umjesto njega jer na raspolaganju baš i nema previše krilnih igrača. Naravno, uvijek postoji mogućnost promjene formacije, ali bit će to prilika za novo isprobavanje mlađih snaga.


- Nakon SP-a stalno vapimo za novom energijom, za novim snagama. Mislim da nema straha za budućnost, mlađi će igrači doći do svog statusa, no treba im vremena i sigurnosti. Pašalić je, primjerice, odradio sedam ili osam sjajnih treninga, protiv Walesa ga je presjeklo kada je ušao u igru. To je normalno nešto što moramo istrpjeti. Perspektiva postoji, ali moraju stasati uz starije, a ovo su utakmice u kojima mogu prikupiti malo potrebnog iskustva - smatra Dalić.


Nema dvojbe kako će priliku dobiti gotovo svi. Neki će igrati manje, neki više, a oni koji su u drugom planu susret protiv Tunižana trebaju doživjeti kao mogućnost za dokazivanje. I izbornik će imati što u toj utakmici isprobati. Prije svega novu "rak-ranu" reprezentacije - golgetera. Odlaskom Marija Mandžukića u reprezentativnu mirovinu i odstranjivanjem Nikole Kalinića, na poziciji centarfora stvorio se problem. Andrej Kramarić nije klasična špica, ali za potrebe reprezentacije odrađuje tu ulogu. Za lipanjsku akciju od klasičnih napadača Dalić je zvao još samo Dinamova centarfora Brunu Petkovića. I on bi vrlo lako mogao osvanuti u momčadi od prve minute.
Tunižani nemaju zvijezda

Pronaći će se prostor za nastupe Pašalića, Caktaša, vjerojatno Benkovića i Bartoleca. Treba tražiti "svježu krv", kako kaže izbornik, jer neki od naših najjačih aduta su u "rubnim godinama". Zaigrat će u Varaždinu i Luka Modrić o čijem je nogometu reprezentacija itekako ovisna, a nakon svake nove utakmice uvjerimo se kako će zamjenu za kapetana biti jednostavno nemoguće pronaći. Uostalom, kako se može zamijeniti najbolji igrač na svijetu u prošloj godini? No izbornik Zlatko Dalić ne smije se umoriti od potrage za novim rješenjima. Izbor ima, a dio tog arsenala sigurno ćemo vidjeti u Varaždinu. Šteta što tamo neće biti Nikole Vlašića koji je preskočio ovu akciju zbog ozljede. Uglavnom, Tunižani će na varaždinskom stadionu sigurno imati jače motive. Oni se pripremaju za nastup na afričkom Kupu nacija koji će se od 21. lipnja do 19. srpnja igrati u Egiptu. Dakle, u završnoj su fazi, a u svojim redovima nemaju nekih istaknutih igračkih zvijezda koje bi bile zanimljive našoj publici. Ime koji najviše odzvanja je Whab Khazri, koji je u karijeri nosio dres Bordeauxa, Sunderlanda dok je bio premijerligaš, a danas igra u francuskom St. Etienneu. Inače, Tunižani imaju mladu reprezentaciju, pa će biti zgodno vidjeti kako će Hrvatska odgovoriti na njihov mogući polet.


- Tunis? Ne znam ništa o njima. Zašto bih sada govorio gledao sam ih, kada stvarno ne znam ništa. Priliku će dobiti svi igrači koji su odradili pripreme, uživat ćemo u nogometu - dodao je Dalić.


Uglavnom, koliko god taj prijateljski susret izgledao poput "čira na stražnjici" za našu selekciju, u njemu će izbornik Zlatko Dalić možda moći dobiti određene spoznaje. Zbog toga bi bilo uputno tu utakmicu ne pretvoriti u čistu reviju jer treba imati poštovanje prema suparniku kojemu taj ogled predstavlja najjaču probu uoči nastupa na Kupu nacija.
Osim toga, što možeš kvalitetno vidjeti od određenog igrača ako mu pružiš samo 15-ak minuta? Takvu minutažu trebale bi dobiti naše najjače karike. Eto, čisto da pretrčkaraju varaždinskim travnjakom kako bi ih publika imala prilike pozdraviti. Rezultat u toj utakmici trebale bi napasti - pričuvne snage naše reprezentacije.


Dalibor Keler
godišnji odmor
IGRAČI SU UMORNI, ALI TUNIS SE TREBA I MORA ODRADITI
BEZ PORAZA OD AFRIČKIH REPREZENTACIJA
Hrvatska reprezentacija u svojoj povijesti još nikada nije poražena od selekcija koje dolaze s afričkog kontinenta, a igrali smo dovoljno utakmica. Najviše se pamte one natjecateljske. Pobjeda protiv Kameruna (4:0) u grupnoj fazi SP-a 2014. u Brazilu, te najsvježija protiv Nigerije (2:0) na startu SP-a u Rusiji. Ostala četiri susreta bila su prijateljskog karaktera. Dvaput smo protiv reprezentacija s Crnog kontinenta igrali u Osijeku. Prošlog ljeta uoči SP-a u Rusiji pobijedili smo Senegal (2:1), a uoči SP-a u Brazilu 2014. Gradski vrt ugostio je Mali, a ishod je bio isti, 2:1 za Hrvatsku. U preostala dva susreta remizirali smo protiv Egipta i Maroka. Riječ je bila o turnirima u Južnoj Koreji i Maroku. U Seoulu 1999. godine protiv Egipta bilo je 2:2, a tri godine ranije na Kupu kralja Hassana isti je rezultat bio protiv Maroka, a Hrvatska je u finale otišla boljim izvođenjem jedanaesteraca (7:6). Dakle, Hrvatska je protiv reprezentacija iz Afrike igrala šest puta, zabilježila je četiri pobjede i dva remija. Valjda će se niz nastaviti i protiv Tunižana.
HRVATSKA - TUNIS

Početak: 20.45

Livaković**Ben Mustapha

Jedvaj**Drager

Škorić**Merlah

Vida**Bronn

Barišić**Maaloul

Brozović**Ghandri

Modrić**Shkiri

Kovačić**Ben Youssef

Halilović**Msakni

Brekalo**Srarfi

Petković**Khazri

Stadion: Anđelko Herjavec

Kapacitet: 10.800

Sudac: Daniel Stefanski (Poljska)
Zlatko Dalić

hrvatski izbornik

Ja bih volio da Hrvatska iduću utakmicu igra u Splitu. To bi bilo jako lijepo. Ne odlučujem ja, ali želja mene i igrača je Split. Ako ne, Osijek će nas dočekati široko otvorenih ruku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike