Osijek
ISUSOVAC O. HRVOJE MRAVAK ODLAZI NA NOVU DUŽNOST

Boravaku Osijeku moje je najbolje i najpotpunije pastoralno iskustvo
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
Mnogima će biti žao kada čuju da poznati osječki isusovac, o. Hrvoje Mravak, D.I., nakon tri godine djelovanja napušta Osijek kako bi preuzeo dužnost učitelja novaka u Isusovačkom novicijatu u Splitu. O. Mravka najbolje su upoznali učenici Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u osječkoj Tvrđi kojima je bio vjeroučitelj i duhovnik, ali i mladi vjernici okupljeni oko Studentskog katoličkog centra Osijek koji je također vodio.


Hrvoje Mravak (39) rođen je u Zagrebu. Nakon završene XVI. (jezične) gimnaziju u Zagrebu počinje studirati pravo, no ubrzo se prebacuje na Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu, i to kao laik. Isusovcem postaje tek nakon stjecanja diplome. Družba ga šalje na studij u Rim odmah nakon novicijata, što nije baš uobičajeno. Studira teologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriani, a potom i školsku pedagogiju na Salezijanskom papinskom sveučilištu. Još prije stupanja u isusovački red bio je aktivan u Studentskom katoličkom centru Palma bivajući tri godine voditelj ljetnog duhovno-rekreativnog kampa za mlade Modrave, preko puta otoka Murtera. To djelovanje su mu isusovci priznali kao tzv. magisterij koji članovi njegova reda obično prolaze između studija filozofije i teologije. U Barceloni je proboravio četiri mjeseca u isusovačkim školama na svojevrsnoj praksi, a u Salamanci je bio na tečaju španjolskog jezika. Diplomirao je na temu tzv. suradničkog učenja (cooperative learning). Riječ je o tipu nastave u kojem učenici u skupinama samostalno svladavaju gradivo, dakako uz poticaj i vodstvo profesora.


U Osijek je došao prije tri godine preuzevši dužnost vjeroučitelja i duhovnika u Isusovačkoj gimnaziji te pastoralca u Rezidenciji Družbe Isusove u Stepinčevoj ulici 27. Ubrzo pokreće mise za mlade svake subote u 20.30 i preuzima skrb nad Studentskim katoličkim centrom Osijek (SKAC). Iz toga se razvilo volontiranje i duhovne vježbe za mlade, a ključni se program sastoji u tzv. 3 D formaciji (duša, duh, društvo). Mladi okupljeni oko SKAC-a sudjeluju i u volonterskoj akciji "72 sata bez kompromisa". O. Mravak je bio zadužen i za duhovne razgovore, ne samo s mladima, nego i sa svim kojima je takva vrsta komunikacije bila potrebna. Tzv. treću probaciju, odnosno završni dio isusovačke formacije, u trajanju od pola godine o. Mravak obavio je lani. Prvo je u Opatiji proveo mjesec dana u tišini u sklopu duhovnih vježbi, a potom je imao vrijedno pastoralno iskustvo provodeći određeno vrijeme u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael u Strmcu te na Golom otoku i Modravama, gdje je držao duhovne vježbe mladim ljudima.
Ovaj je isusovac položio tzv. svečane zavjete prigodom posjeta isusovačkog generala Zagrebu o. Artura Sose, D. I., u ožujku ove godine. Kako nam je objasnio, riječ je o tzv. potpunoj inkardinaciji u Družbu Isusovu koja znači potpunu poslušnost Papi, odnosno raspoloživost kada je riječ o zadacima koju pred njih stavlja Družba Isusova i Sveti Otac. Za boravak u Osijeku o. Mravak kaže kako je njegovo najbolje i najpotpunije pastoralno iskustvo tijekom kojeg je zavolio Osijek i Osječane. No, priroda isusovačke službe odvela ga je na novi zadatak kojem će se također svim srcem posvetiti. Kako saznajemo, u Osijek je već došao isusovac, o. Ike Mandurić, D.I., kojega poznajemo po osebujnom javnom djelovanju. D. Celing
i
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike