Regija
ŠESTI SLATINSKI OBRTNIČKI SAJAM

Sajmovi su mjesto života grada - tamo gdje ima obrtnika, ima i ljudi
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
SLATINA

Udruženje obrtnika Slatina organiziralo je 6. slatinski obrtnički sajam, čiji su pokrovitelji bili Hrvatska obrtnička komora, Područna obrtnička komora Virovitičko-podravske županije i Grad Slatina. Sajam je službeno otvorila tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić, a nazočne izlagače i posjetitelje pozdravili su dožupan Darko Žužak, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i EU fondove Bojan Mijok, direktorica HGK ŽK Virovitica Kristina Pleša i predsjednik Udruženja obrtnika Slatina Zlatko Šomođi.

Pozdravljajući predstavnike izlagača 60-ak obrta, Šomođi je izrazio posebno zadovoljstvo što je Slatinski obrtnički sajam "obogaćen lijepim brojem izlagača iz cijele Lijepe Naše, a osobito što su se, uz obrte, odazvali poduzetnici svih vrsta, od poduzeća, preko OPG-ova, zadruga, do kućne radinosti. Cilj sajma bio je osmisliti prezentaciju obrta i obrtništva, jer Slatina ima dugu tradiciju obrtništva, koja bilježi svoje početke sredinom 19. stoljeća dolaskom u Slatinu njemačkih knezova Schaumburg-Lippe i njihovim poticanjem otvaranja obrtničkih radionica".

Dožupan Darko Žužak u svom je obraćanju istaknuo što Virovitičko-podravska županija čini za razvoj obrtništva, od stipendiranja svih učenika za deficitarna zanimanja i dodjele sredstava za opremanje obrtničkih škola kroz regionalne centre kompetencija, do financiranja dodatnih edukacija za zanimanja vezana uz poljoprivredu i izgradnje poduzetničkih inkubatora.

– Veseli me kad u ova teška vremena otvaramo šesti sajam, koji je niknuo u vrijeme krize, kad ste pokazali da su sajmovi još uvijek mjesto okupljanja, druženja, mjesto života grada, jer tamo gdje ima obrtnika, tamo ima i ljudi, upoznavanja i društvenih događanja - rekla je tajnica HOK-a Violeta Jelić, otvarajući Slatinski obrtnički sajam.

U okviru kulturno-umjetničkog programa nastupili su folklorna i tamburaška sekcija KUD-a Dika i učenik 4. razreda harmonike Glazbene škole Milka Kelemena Ivan Rončević, a frizersko-modnu reviju prikazali su učenici Industrijsko-obrtničke škole za zanimanja frizer, kuhar i konobar, koji su nosili modele vlastite izrade i modele slatinskih butika.

Na sajmu su bili i predstavnici udruženja obrtnika iz Pitomače, Orahovice, Županje i Donjeg Miholjca. Sajam je obilovao različitim zanimljivim događanjima, a obrtnici su na svojim štandovima pripremili brojne prezentacije i degustacije. Državna ergela Lipik na svom je štandu predstavila turističku ponudu Lipika i Državne ergele, a posjetitelji su se mogli okušati u jahanju ili uživati u vožnji fijakerom ulicama Slatine. Članovi Oldtimer kluba Našice pokazali su svoje stare metalne ljepotane, a organizatori su se pobrinuli i za različite radionice i zanimljive nagradne igre. Djeca su crtala obrtnička zanimanja, zainteresirani su mogli pokazati svoje umijeće košenja trave ili slaganja roleta, a za djecu je organizirano i natjecanje i traženju lopte.

Učenici Industrijsko-obrtničke škole zanimanja kuhar i konobar sa svojim mentorima Blaženkom Kovač i Goranom Ivezićem za posjetitelje su pripremili palačinke i slastice od flambiranog voća. Posebno je atraktivna bila prezentacija Udruge kuhara Orahovice, čiji su predsjednik Dražen Šafar, dopredsjednik Zoran Putniković i prof. Danira Vinković pokazali kako hladnom voću dodatni okus daje topla čokolada iz njihove "čokoladne fontane". Petar Žarković
328

obrtnika udruženih u šest cehova trenutačno okuplja Udruženje obrtnika Slatina
Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike