Regija
“INDIJANAC” ŽIGA

Statist u “Winnetouu” na svoje je vjenčanje išao s deset zaprega
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
Na snimanju je bio u ulozi Indijanca plemena Kiowa. Svate je provezao u koloni zaprega na putu od 13 km
TOMAŠANCI/ ŠIROKO POLJE

Prije četiri godine bio je Indijanac iz plemena Kiowa i na konju jurišao u napade na neprijatelje svog plemena, a protekloig vikenda pripala mu je sasvim druga životna uloga - oženio se. Dok je kao pripadnik plemena Kiowa jahao na munjevitom mustangu, sada je na svoje vjenčanje stigao kolonom konjskih, lipicanskih svatovskih zaprega! Bila je to impresivna kolona od čak deset lipicanskih dvoprega s mladencima i njihovim raspjevanim svatovima. Riječ je o 29-godišnjem Draganu Žigiću Žigi iz Tomašanaca, sada sa širokopoljačkom adresom, odmalena zaljubljeniku u konje, a što je pretočio i u posao, radeći na Državnoj ergeli Đakovo i Lipik kao vozač.

- Prije sam maltene projahao nego prohodao - kaže što u šali, što u zbilji "Indijanac" Žiga, koji se u ulozi neustrašivog Kiowe 2015. godine našao za potrebe snimanja (nastavka) filma "Winnetou" u njemačko-hrvatskoj koprodukciji. Filmska priča o legendarnom indijanskom poglavici Apača iz pera neponovljivog Karla Maya snimana je tada na prostoru Velebita, Plitvičkih jezera, Rijeke, Primorja, Krke, kanjona Zrmanje...

Dragan Žigić Žiga je za potrebe snimanja "Winnetoua" bio statist, a, uz njega, još su dva mladića s područja Đakovštine okušala tada filmsku sreću - Andrija Obrovac iz Selaca Đakovačkih i Nikola Gašpić iz Strizivojne, a s njima i Ivan Lukić iz Hrastina.

- Mi smo na snimanju bili deset dana, za dnevnicu od 500 kuna, no cijelo snimanje trajalo je daleko duže - kaže Žiga o svom "indijanskom" iskustvu. No nije ono jedino ispred kamera - jahao je na konju po slavonskim žitnim prostranstvima i za potrebe snimanja tamburaških spotova, gdje su ti prizori česti. Ovaj mehaničar poljoprivredne mehanizacije trenutno ima tri konja, sva tri lipicanca.

- Bilo ih je prije i više, no zbog posla nema se toliko vremena za rad s konjima - kaže Žiga, koji sada ima adresu u supruginu Širokom Polju, gdje je kupio kuću. Kada su svati s mladoženjom u petak iz Tomašanaca krenuli po mladenku Lorenu u Široko Polje, u koloni vozila bile su dvije okićene svatovske zaprege, a na putu od Širokog Polja do Đakova, do sale Mima, čak deset dvoprega.

- Tko je god vidio svatovsku kolonu s deset zaprega, bio je oduševljen jer ne vidi se to svaki dan - kaže Dragan Žigić. U svakoj zaprezi po troje, četvero veselih svatova, a mladenci, dakako, na čelu kolone. Dio svatova obukao se za tu prigodu u narodne nošnje. No konjima asfalt, i to na putu od 13 kilometara, kolika je udaljenost od Širokog Polja do Đakova, nije prirodna podloga, pa su svatovi na tom putu, kaže Žiga, napravili stanku od petnaest minuta. Grivaste ljepotane na putu nisu forsirali brzinom, pa je put Žiginih i Loreninih svatova od tog prigradskog naselja do Đakova trajao punih 45 minuta, dok je automobilom to vožnja od svega 10 - 15 minuta.

- Nismo išli zapregama kroz grad, da konjima ne bude dodatni napor - kaže Žiga.

Vožnja svatova u koloni dvoprega bila je i njegova i mladenkina želja jer i ona se bavi konjima i jaše. A kada je vesela kolona stigla pred salu Mima, gdje je priređeno veselje za više od 550 gostiju, svati su krenuli na osvježenje, večeru i živu svirku, no ni konji nisu zaboravljeni - pripremljena im je hrana i okrjepa. Natrag su vraćeni u prikolicama. Zaslužili su. K tome, trebaju se odmoriti i pripremiti, najavljuje Žiga, koji je član Konjičkog kluba Ravnica, za prvu manifestaciju u Širokom Polju, 20. lipnja, pod nazivom "Konji bili, konji vrani".

Suzana Župan
u zaprežnom spoRtu, na Alki
Zaljubljenik u konje, Dragan Žigić Žiga u ime svoje “firme”, Državne ergele Đakovo i Lipik, natječe se u zaprežnom sportu, koji ga je odveo na brojna konjička natjecanja, pa i na državno natjecanje. Sudionik je i u Đakovštini i cijeloj Slavoniji popularne Šokačke alke u prigradskim Selcima Đakovačkim. Na Alki je Žiga dosad osvojio prvo mjestu u teklićkom jahanju, a pretprošle godine i drugo mjesto u samoj alki.
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike