Regija
SAME DEUTZ FAHR ŽETELICE U ŽUPANJI

U 2019. proizvodnja kombajna je smanjena
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
Očekujemo laganiji pad u odnosu prema 2018., kada smo proizveli približno 400 kombajna, kaže generalni direktor Damir Kobaš
ŽUPANJA

Četiri mjeseca nakon štrajka radnika prekinutog početkom veljače odlukom Vrhovnog suda RH, koji je prihvatio žalbu Uprave, u tvornici Same Deutz Fahr Žetelice u Županji prvi dio proizvodne godine primiče se kraju i kupcima se isporučuju kombajni koji će početkom srpnja žeti na poljima diljem svijeta.

- Nalazimo se uoči sezone vršidbe i mogu reći da smo, unatoč smanjenjoj potražnji za poljoprivrednom mehanizacijom na svim tržištima, zadovoljni prodajom kombajna.

Zaokružili liniju
Ona je uvjetovana cijenama poljoprivrednih proizvoda i fondovima koji prate kupnju poljoprivredne mehanizacije. Još je prerano govoriti o rezultatima koje ćemo ostvariti u ovoj godini, ali prema trenutnom stanju očekujemo laganiji pad u usporedbi prema 2018. u kojoj smo proizveli oko 400 kombajna i ostvarili do sada najbolju prodaju – ističe generalni direktor SDFŽ-a Damir Kobaš.

Ističe da se u tvornici kontinuirano ulaže u razvoj novih proizvoda i proizvodnju i razvoj novih modela kombajna. Od početka godine su, napominje, popunili liniju svih proizvoda za europsko tržište, koja je vezana uz najnovije motore sa smanjenim emisijama u zrak.

- Trenutno u proizvodnji imamo kombajne od najmanjih modela, C53, pa do našeg najvećeg modela C93. Svako novo ulaganje u razvoj proizvoda pokazalo se kao dobar potez, ali i kao jedina mogućnost za opstanak na tržištu koje je veoma zahtjevno i traži stalna poboljšanja. Potrebno je pratiti trendove na europskom i svjetskom tržištu – naglašava Kobaš.

Zaokružili su kompletnu liniju i sada u proizvodnji imaju sljedeće kombajne: C5000 (mali), C6000, C7000 i C9000. Do sada najveći C9300 model kombajna, koji je prezentiran na Sajmu u Hannoveru, donio je mnoge novosti. Riječ je o kabini s novim monitorom i upravljačkim komandama, novoj haubi slame s novom sječkom slame i drugim poboljšanjima u vršidbenim performansama (kapacitet spremnika, brzina istovara ovršene mase).

U ovoj se godini nastavlja daljnji razvoj i ostalih proizvoda. U slučaju modela C5000 ide se u smjeru prodaje na zapadno europsko tržište jer je do sada zbog emisija u zrak bio predviđen za izvoz izvan EU-a.

Dosta se ulaže i u proizvodnju i nove tehnologije.

Završava sezona
- Uz dobavljače, mi u vlastitoj proizvodnji proizvedemo više od 60 posto svih kombajnskih dijelova koje nakon toga sklapamo u gotov proizvod - ističe.

U skladu s investicijama u razvoj novih proizvoda i ulaganjima u proizvodnju te zbog povećanja proizvodnje u tvornici je proteklih godina povećan broj radnika za stalno kako bi osigurali stabilnost radnika u proizvodnji.

- Bez obzira na smanjenje proizvodnje koje imamo u prvom dijelu godine uz naše stalne radnike također imamo i radnike na određeno u proizvodnji i očekujemo da će sezona proizvodnje potrajati do kraja lipnja, a u određenim dijelovima proizvodnje i do polovine srpnja - zaključuje Damir
Kobaš.

Marija Lešić Omerović
dijelovi
VIŠE OD 60 POSTO VLASTITA PROIZVODNJA
RADNICIMA ipak povećana PLAĆA
Nakon neuspjelog štrajka, Uprava SDFŽ-a je početkom ožujka s radnicima postigla dogovor o povećanju plaće. Radnici su, podsjećamo, tražili povećanje brutoplaće od 740 kuna na svim razinama, plus 8 posto dodatka na posebne uvjete rada u proizvodnji. U Italiji je, pak, dogovoreno povećanje brutoplaće za 2019. u iznosu od 487,50 kuna na svim razinama, od sezonaca pa nadalje. A u sljedeće dvije godine povećanje za dodatnih 260 kuna, i to 112,50 kuna u 2020. i 150 kuna u 2021. godini. Ukupno povećanje brutoplaće iznosi 750 kuna u tri godine.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA ULAZU U SUNČANU ULICU U ĐURĐENOVCU

Zelena bajka Zdenke Braz

2

BELJSKI BREND

ABC svježi krem-sir na proizvodnoj vrpci 40 godina

3

I OVČARI TRAŽE INTERVENTNI OTKUP

Zbog korone janjići su prerasli, kupaca nema