Svijet
BIJELA KUĆA ODGAĐA OGRANIČENJA ZA HUAWEI UREĐAJE?

Kina otvorena za pregovore sa SAD-om oko trgovine, ali...
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
Kina je otvorena za nove trgovinske pregovore s Washingtonom, no ne najavljuje ništa glede mogućeg susreta kineskih i američkih čelnika na forumu G20 ovog mjeseca, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak.

Američki predsjednik Donald Trump nekoliko je puta kazao da se priprema za susret s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u sklopu susreta G20 u Osaki koncem lipnja, no Kina to nije potvrdila.

Američki ministar financija Steven Mnunchin rekao je u subotu kako susret čelnika ima neke paralele sa sastankom na vrhu u Buenos Airesu prošloga prosinca, nakon kojeg je Washington odgodio povećanje carina, a dvije strane nastavile pregovore.

Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, obraćajući se za medijima u Pekingu, ponovno nije potvrdio takav susret. No Geng i Kina primijetili su kako je američka strana nedavno u više navrata istaknula kako se nada susretu Trumpa i Xi Jinpinga. "Ako o tome bude konkretnih vijesti, Kina će to obznaniti na vrijeme", rekao je Geng.

Glede trgovinskog spora i pregovora, pozicija Kine jasna je, dodao je. "Kina ne želi sudjelovati u trgovinskom ratu, ali ga se i ne boji. Ako američka strana želi imati ravnopravne razgovore, tada su naša vrata otvorena. Ako američka strana inzistira na eskaliranju trgovinskih napetosti, mi ćemo čvrsto odgovoriti i boriti se do kraja", rekao je Geng.

U međuvremenu, ured za upravu i proračun u Bijeloj kući zatražio je od Kongresa odgodu zabrane federalnih ugovora za tvrtke koje posluju s kineskim tehnološkim divom Huaweijem, što je dio obrambenog zakona donesenog lani. Zabrana je dio višestrukih napora i pritisaka SAD-a usmjerenih protiv Huaweija, kojeg Washington optužuje za špijunažu i krađu intelektualnog vlasništva. Huawei je u više navrata negirao da ga kontroliraju kineska vlada, vojska ili obavještajne službe. Taj zakon predviđa široku zabranu upotrebe federalnog novca za kupnju proizvoda od Huaweija, pri čemu se navodi zabrinutost za nacionalnu sigurnost. Uključuje zabranu izravne federalne kupnje opreme od Huaweija, a koja bi na snagu trebala stupiti ove godine. No iz Bijele kuće kažu da Vlada treba još dodatne dvije godine kako bi razradila pravila za drugi dio zakona kojim se zahtijeva od dobavljača i trećih ugovornih strana da ograniče svoju kupnju i korištenje Huawei opreme. H
Možda ste propustili...

OBJAVA U LISTOPADU NA 11 JEZIKA

Navaljni prije smrti dovršio autobiografiju

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

Najčitanije iz rubrike