Novosti
DVIJE GODINE MANDATA

Divjak: Provest ćemo sva četiri ključna reformska procesa
Objavljeno 10. lipnja, 2019.
"Borim se protiv sumnjivih ideologija i privatnih interesa", rekla je ministrica o prikupljanju potpisa za njezinu smjenu

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u ponedjeljak, na susretu s novinarima u povodu dvije godine mandata, da su rezultati njezina rada kurikularna reforma i reformski procesi u općem obrazovanju, reforma strukovnoga obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje te poticanje izvrsnosti u znanosti te da sa svojim timom planira provesti ta četiri ključna reformska procesa.


Eksperimentalni program cjelovite kurikularne reforme "Škola za život" provodi se u 74 osnovne i srednje škole diljem Hrvatske, napomenula je Divjak, a od jeseni kurikularna reforma ulazi frontalno u sve škole, i to u 1., 5. i 7. razrede osnovnih škola, 1. razrede srednjih škola općeobrazovnih usmjerenja te obvezatne predmete državne mature u strukovnim školama. Govoreći o dvije godine promjena u resoru znanosti i obrazovanja te o rezultatima projekata u četiri reformska procesa, podsjetila je kako je u sklopu reforme za edukaciju, opremu i udžbenike prvi put osigurano dvije milijarde kuna iz EU fondova, državnog proračuna te uz potporu Europske komisije strateškim reformama.


Dodala je kako je Ministarstvo svim osnovnim i srednjim školama koje se od jeseni uključuju u kurikularnu reformu isplatilo novac za nabavu opreme, didaktičkih sredstava i drugih pomagala, nastavnih sredstava, materijala potrebnih za praktične radove te priručnih materijala, ukupno 43.341.600 kuna. Doneseno je, istaknula je, 40 novih kurikula, čime su izvan snage stavljeni nastavni planovi i programi gimnazija stari čak 25 godina. Prema riječima ministrice Divjak, najveća edukacija učitelja u povijesti Hrvatske okupila je više od 32.000 sudionika, a tijekom siječnja i veljače održano je oko 1000 jednodnevnih stručnih usavršavanja za sve učitelje i nastavnike. Naglasila je i da su prihvaćene izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koje su omogućile uvođenje kurikularne reforme u sve škole, nagrađivanje učitelja i ostalih zaposlenih u školama na temelju rada na EU projektima te zapošljavanje na temelju jasnih procedura.


- Donesen je novi zakon o udžbenicima, koji osigurava lakše školske torbe i više digitalne nastave, a roditeljima manje troškove nabave udžbenika - rekla je, dodavši kako se iz državnog proračuna osiguravaju udžbenici svim učenicima osnovnih škola.


Podsjetila je i kako je u ovoj školskoj godini informatika uvedena kao obvezni predmet u 5. i 6. razrede osnovnih škola te dodala kako će novi kurikul informatike biti uveden u sve razrede osnovnih škola i gimnazija. "Tijekom prošle nastavne godine opremljeno je 218 prioritetnih škola u iznosu od 10,5 milijuna kuna, a za opremanje ostale 673 škole dodijeljen je iznos od 26 milijuna kuna", ističe Divjak.


Praćenje i vrednovanje, evaluacija, kontinuirano se provode, a svi rezultati javno objavljuju. Ministrica kaže i kako je 25 strukovnih škola imenovano regionalnim centrima kompetentnosti – čime je za strukovne škole osigurano više od 1,2 milijardi kuna iz EU fondova. Naglasila je i kako je potpisan sporazum o pridruženom članstvu Hrvatske u CERN-u te sporazum o pridruživanju Europskoj svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe.
Prema riječima ministrice Divjak, povećana su sredstva za znanost u državnom proračunu, i to 15 posto za ugovorno financiranje znanstvene djelatnosti, 17 posto za doktorande, 6 posto za projekte Hrvatske zaklade za znanost, 10 posto za hladni pogon javnih instituta, a osigurano je i novih sedam milijuna kuna za poticanje projekata Obzor 2020. Na upit da komentira prikupljanje potpisa u Saboru za njezinu smjenu, ministrica je poručila da se ona bori protiv sumnjivih ideologija i privatnih interesa. Na upit ima li potporu premijera za svoj rad, Divjak je odgovorila kako su svi reformski projekti - projekti Vlade RH.


Igor Bošnjak/H
Bandić: Htjela je prevariti premijera
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na konferenciji za novinare poručio je kako nikoga ne ruši, ali da ne može dopustiti kršenje zakona i nabavu tableta po dvostruko višim cijenama. Tvrdi kako ima izvanrednu suradnju s Vladom, da je najkonstruktivniji čimbenik vlasti na državnoj razini i "ne traži ni jednu fotelju". "Netko tko je prekršio zakon ne može imati povjerenje Kluba Stranke rada i solidarnosti i očekujem da Državno odvjetništvo reagira na nabavu skupljih tableta", rekao je Bandić, dodavši kako je na potezu premijer Plenković. Ustvrdio je da je ministrica htjela prevariti premijera i gradonačelnika.
POTREBE
Ministrica Divjak kaže kako je projektu "Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja", u iznosu od oko 233 milijuna kuna, cilj modernizirati strukovno obrazovanje te razviti nove strukovne kurikule s jakom poveznicom s potrebama tržišta rada.
Osigurano je 20 milijuna kuna za odgojno-obrazovne djelatnike koji sukreiraju reformu
Možda ste propustili...