Novosti
SRAMOTA NA BRAČU

Mlade sezonce iz Slavonije napali pijani torcidaši
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
Vatrogasac koji je pokušao obraniti sezonske radnike završio je u bolnici slomljenog nosa

Zbog kaznenog djela nanošenja teških ozljeda 26-godišnjem vatrogascu u Supetru na Braču 22-godišnjem mladiću koji je sudjelovao u napadu na sezonske radnike u ponedjeljak je izrečena mjera opreza prema kojoj se vatrogascu ne smije približavati na 150 metara niti kontaktirati s njim, doznaje se u državnom odvjetništvu.

S obzirom na to da 22-godišnjak do sada nije bio kažnjavan niti se vodi u krimevidenciji, za njega nije zatražen zatvor, nego mu je određena mjera opreza. U vrijeme napada bio je pod utjecajem alkohola jer mu je izmjereno 1,2 promila, na ispitivanju nije negirao napad, samo je rekao da se ničega ne sjeća. Osim tog 22-godišnjaka, policija je uhitila i 19-godišnjaka koji je nakon ispitivanja u policijskoj postaji pušten uz prekršajnu prijavu zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Incident se zbio u nedjelju popodne nakon nogometnog turnira Torcida kup u Supetru, kada je nekoliko osoba napalo sezonce, trojicu mladića iz Slavonije i djevojku iz Varaždina, koje je od razularene mase štitio vatrogasac (26) zadobivši u tom metežu višestruku frakturu nosne kosti te je hospitaliziran u splitskoj bolnici. Povod za napad bila je nacionalna nesnošljivost jer je netko iz skupine napadača tražio: "Gdje su Srbi?" Incident su osudili brački vatrogasci, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, ali i premijer i predsjednica RH.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković je oštro osudila napad te je povukla odluku o donaciji Torcida Kupu jer su napadači bili sudionici ili posjetitelji tog natjecanja. Također će uskratiti daljnje korištenje svih sportskih terena u vlasništvu Grada za održavanje tog kupa. "Oštro osuđujem napad koji se dogodio u našem gradu, gdje su stradala četiri mladića i jedna djevojka, od kojih je i jedan naš Supetranin. Svaki čin nasilja, ikada, igdje i prema bilo kome jednostavno je neprihvatljiv, a pogotovo da se ovakvo što dogodi jer netko pripada drugoj nacionalnosti ili govori nekim drugim jezikom", istaknula je Marković na svojoj facebook stranici. Poručila je kako je Supetar oduvijek bio i bit će tolerantan i otvoren grad za sve koji ga žele posjetiti i u njemu raditi i živjeti. Tješi je da nitko od napadača nije bio iz Supetra, iako ostaje gorak trag jer se napad dogodio u tom gradu.

O gradonačelnici Supetra puno se govorilo i prošle godine, kada je odbila dati donaciju Bleiburškom vodu. Krajem studenoga po društvenim mrežama širio se njezin odgovor: “Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije”.

Vuk Tešija/Hina
Gradonačelnica Supetra je oštro osudila napad te povukla odluku o donaciji Torcida Kupu
Vatrogasac se vodio humanim načelima
Napad su u ponedjeljak osudili i vatrogasci DVS-a Supetar, čijem je članu Tomi Domančiću u napadu slomljen nos. “Poštujući vatrogasna, kršćanska i ljudska načela humanosti, zaštite i pomoći slabijima, Tomo se suprotstavio grupi od petnaestak momaka koji su napali, bacili na pod i počeli cipelariti trojicu sezonaca iz Slavonije i djevojku iz Varaždina i na kraju završio u splitskom KBC-u s višestrukom frakturom nosne kosti”, objavili su na svom facebook profilu vatrogasci. Vatrogasci očekuju od Torcide da se o incidentu jasno i promptno očituje.
Možda ste propustili...

SPRJEČAVANJE NEREDA NA SPORTSKIM NATJECANJIMA

Tko odbije testiranje na alkohol ili droge, neće moći na stadion

MEĐUNARODNI EKSPERTI POZITIVNO EVALUIRALI ŠKOLU ZA ŽIVOT

Uspjeh reforme dugoročno će osigurati nastavak ulaganja u edukaciju učitelja