Novosti
PORUKA S DANA PODUZETNIKA

Deranja: I dalje smo u debelom zaostatku
Objavljeno 10. lipnja, 2019.
"Hrvatska - država inovacije ili improvizacije?" bila je tema Dana poduzetnika u organizaciji HUP-a koji je okupio u Zagrebu više od 600 poduzetnika i poslodavaca.

"Pomaci koje je Vlada napravila u smjeru poreznog rasterećenja građana i poslodavaca itekako su se isplatili i donijeli neke pozitivne promjene. Ali tu ne smijemo staviti točku jer su promjene koje su napravljene još uvijek premale. Hrvatska i njezino gospodarstvo još uvijek su u debelom zaostatku kada se uspoređujemo s drugim zemljama po gotovo svim parametrima", rekla je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, i dodala: "U našoj politici riječi prečesto ne znače ništa. Olako se daju obećanja koja se ne planiraju ispuniti. I to se mora promijeniti. S više odgovornosti u politici i među drugim akterima na javnoj sceni mi možemo imati puno uspješnije gospodarstvo, puno zadovoljnije građane i puno napredniju zemlju. U tom slučaju kvartalni rast od 3,9 posto ne bi bio senzacija. Kreacija i inovacija danas su najveće vrijednosti. U njih treba ulagati. Njih treba razvijati."

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je aktualne pokazatelje, istaknuvši kako Vlada želi porezni sustav učiniti stabilnim, predvidivim i dosljednim. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako znanstveno-istraživački potencijal Hrvatske ulijeva nadu u bolju budućnost. "Ali moramo se zapitati jesmo li kao država uspješni u istraživanjima i inovacijama ili tek prosječni? Igramo li kad su inovacije u pitanju u prvoj ligi, drugoj, trećoj ili tek petoj? U usporedbi s drugim EU zemljama nalazimo se u skupini 14 država na razini umjerenih inovatora. Podbacili smo u razvoju ljudskih potencijala, a posebno u segmentu cjeloživotnog učenja. Prijave intelektualnog vlasništva su nam daleko ispod željene razine. Poslovno okruženje ne potiče na ulazak u poduzetništvo, već se ono većim dijelom događa zbog potrebe ili nužde. Moramo se zapitati zašto danas pokušavamo dosegnuti one koji su donedavno bili iza nas", rekla je.

Objavljeni su i nagrađeni u natječaju "Poduzetnici budućnosti". Najbolji projekti timova srednjih škola koji su osvojili svaki po 25.000 kuna su Gimnazija Velika Gorica (Spasimo hrvatske šume), Industrijska strojarska škola Zagreb (Vacuumforming uređaj za izradu kalupa za odljevak), V. gimnazija Zagreb (Mundus Education System), Obrtnička škola Požega (Vinys) te Industrijsko-obrtnička škola Slatina (Dijagnostički pisoar za otkrivanje raka prostate). D.Pav.
Među nagrađenima u natječaju “Poduzetnici budućnosti” su i škole iz Požege i Slatine
600

poduzetnika i poslodavaca okupilo se u Zagrebu na Danu poduzetnika