Novosti
UPOZORENJE NA POVEĆAN OPREZ RADI ZAŠTITE NAŠIH GRAĐANA

HANFA razmatra i trajnu zabranu trgovanja binarnim opcijama na području RH
Objavljeno 11. lipnja, 2019.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) zbog sve češćih upita građana upozorava javnost na povećan oprez prilikom trgovanja CFD-ovima (ugovori za razlike), binarnim opcijama i drugim visokorizičnim financijskim instrumentima, a posebno stoga što se trgovanje takvim proizvodima prvenstveno odvija online i preko manje poznatih inozemnih posrednika.


Naime, u posljednje vrijeme zapaženi su slučajevi trgovanja preko internetskih stranica www.finarix.com i www.x90.com, kada su hrvatski građani ostali bez uloženih sredstava. Često se iza takvih stranica nalaze društva registrirana na tzv. egzotičnom otočju (npr. Marshallovi otoci), gdje je legalnost ili reguliranost poslovanja upitna. Riječ je o izrazito složenim proizvodima namijenjenima isključivo špekulativnom trgovanju, a na razini cijelog EU-a, prema odluci Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA), na snazi je privremena zabrana trgovanja binarnim opcijama za male ulagatelje. Ograničena je, odnosno zabranjena, i prodaja određenih CFD-ova rizičnijih karakteristika.


"Navedene mjere ESMA-e privremenog su karaktera i njihova je primjena već nekoliko puta produljivana. U HANFA-i u ovom trenutku razmatramo mogućnost da za područje Hrvatske trajno zabranimo prodaju binarnih opcija malim ulagateljima s obzirom na to da nam je primarni cilj zaštita hrvatskih građana. Prijedlog ćemo uskoro staviti na javnu raspravu", najavio je predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.


Ako se građanima obrate nepoznate osobe bilo mailom, telefonski ili oni sami naiđu na internetske stranice koje nude veliku zaradu, važno je provjeriti o čemu je riječ jer velika obećanja najčešće vode u prijevaru. Signal za uzbunu, osim obećanja brzih i nerealnih zarada, predstavlja i uporno i agresivno nagovaranje na trgovanje, što je zakonom nedopuštena radnja. Dopuštena je tek s klijentom dogovorena usluga investicijskog savjetovanja.


Ako su građani dovoljno informirani, važno je pouzdano utvrditi s kime kontaktiraju i je li doista riječ o zaposleniku brokerske kuće ili o osobama koje se lažno predstavljaju kao zaposlenici, a ustvari su prodajni predstavnici društava koji poznavanjem lokalnog jezika žele lakše zadobiti povjerenje. Stoga iz HANFA-e preporučuju da građani u razgovoru doznaju točno ime i prezime osobe te sve kontakt-podatke društva te da naknadno provjere je li riječ o ovlaštenim osobama i društvima. Naime, točan naziv društva često se razlikuje od naziva internetske stranice koja se koristi za trgovanje, a društvo koje radi legalno i transparentno ima na internetskoj stranici jasno istaknute podatke o društvu te jasno navedena odobrenja nadležnog regulatora. Popis domaćih i inozemnih brokerskih kuća koje su ovlaštene pružati usluge trgovanja na području RH dostupan je javno preko internetskih stranica HANFA-e, a uvid je besplatan.


Na teritoriju RH trgovanjem se mogu baviti i inozemne brokerske kuće iz EU-a, no one, prema određenoj proceduri, moraju biti upisane u registar HANFA-e. U slučaju spora nadležan je sud i pravni okvir države iz koje društvo potječe te se na poslovni odnos primjenjuje pravni okvir te države, a ne hrvatski propisi. Poseban oprez potreban je u slučajevima društava koja dolaze iz tzv. trećih zemalja, pogotovu onima s tzv. egzotičnih otočja. Brokerska društva iz tzv. trećih zemalja smiju brokerske usluge u Hrvatskoj pružati malim ulagateljima isključivo preko podružnice osnovane u RH, koja ima odobrenje za rad od strane HANFA-e. "Napominjemo da u ovom trenutku na teritoriju RH ne postoji ni jedna takva podružnica, što znači da su ponude za trgovanje prema hrvatskim građanima iz trećih zemalja nelegalne", ističu iz HANFA-e.
Dodaju kako trgovanje preko interneta jest legalno, no to smiju raditi samo ovlaštene brokerske kuće. Pritom je jako važno da građani prije odluke o ulaganjima budu dobro upoznati s preuzetim rizicima i karakteristikama financijskih instrumenata kojima planiraju trgovati. Ako građani posumnjaju u identitet osobe koja im nudi usluge trgovanja financijskim instrumentima ili smatraju da im je takve usluge nudila neovlaštena osoba, HANFA poziva da im se obrate na e-mail: info@hanfa.hr, telefon 01/6173-200 ili na adresu: HANFA, F. Račkoga 6, 10000 Zagreb. I.Bošnjak
Kako ističu iz HANFA-e, ponude za trgovanje prema hrvatskim građanima iz trećih zemalja su nelegalne
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IVAN VRKIĆ OBZNANIO KRAJ POLITIČKE KARIJERE

Neću se više kandidirati za gradonačelnika Osijeka

2

STOŽER: U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI ČAK 50 NOVOZARAŽENIH

U Đakovu 42 novooboljela, dožupan naglašava da časne sestre ne prenose zarazu

3

BUDUĆI MLADENCI I NJIHOVA RODBINA U PROBLEMIMA

Manda: Planirali smo 400, sada 200, a koliko će nas biti, ne znamo