Novosti
AGENCIJA FITCH PODIGLA KREDITNI REJTING RH

“Rejting bi mogao biti još bolji ako nastavimo ovako”
Objavljeno 9. lipnja, 2019.

Agencija Fitch podigla je rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju, iz "BB+" u "BBB-", uz pozitivne izglede.

Hrvatska je u 2018., treću godinu zaredom, nadmašila zacrtane proračunske ciljeve, zabilježivši suficit u proračunu opće države od 0,2 posto BDP-a, unatoč jamstvima za posrnulo brodogradilište Uljanik, navodi Fitch. Dobre fiskalne rezultate poduprlo je ograničenje proračunskih rashoda te veći porezni prihodi, manji troškovi kamata i povoljni makroekonomski uvjeti, kažu u toj agenciji. Ističu također da su strukturne karakteristike Hrvatske općenito povoljnije nego kod sličnih zemalja s rejtingom "BBB". Tako je hrvatski BDP po stanovniku 30 posto viši od medijana zemalja s ocjenom "BBB". Hrvatska također "postiže bolje rezultate od tih zemalja prema pokazateljima upravljanja i ljudskog razvoja, zahvaljujući dijelom i članstvu u EU-u", stoji u izvješću. "Hrvatska Vlada, instalirana 2017., uspjela je provesti svoj program relativno glatko unatoč tijesnoj većini", navode. No napominju i da je zemlja i dalje suočena s važnim strukturnim izazovima, koji će ograničiti srednjoročni rast na dva posto, izdvajajući pri tome slabosti u poslovnom okruženju, složeni okvir javnog sektora, slabo korporativno upravljanje, još uvijek visok javni dug i naslijeđene probleme u ključnim sektorima poput energetike i zdravstva.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da je odluka Fitcha jako dobra vijest. "Svi možemo biti zadovoljni - i Republika Hrvatska i svi njezini građani, poduzetnici, porezni obveznici. Došla je još jedna dobra vijest iz međunarodnih financijskih krugova. Fitch je druga kreditna rejting-agencija koja je nakon dosta godina vratila hrvatski kreditni rejting u zonu gdje i pripada, u zonu investicijskog kreditnog rejtinga", rekao je Marić novinarima. Dodao je kako se nada da Hrvatska više nikad neće pasti u ispodinvesticijsku zonu, da o tome treba voditi brigu, jer "svi dobro znamo što je značilo ispodinvesticijska zona i kakve je to efekte imalo i na cijenu duga, odnosno kapitala". Marić je rekao da je izuzetno zadovoljan i ponosan što su ponovno prepoznati rezultati u području fiskalne politike i da je to jedan od jačih i glavnih razloga za podizanje kreditnoga rejtinga. Prepoznati su i određeni rizici koji su se dogodili, poput Uljanika, ali sve te rizike adekvatno smo adresirali, rekao je te napomenuo da dvije godine zaredom bilježimo proračunski višak, tri godine zaredom smanjivanje javnog duga. Također, izrazio je zadovoljstvo što je u izvješću Fitcha prepoznata i ideja o uvođenju eura, a i dobri makroekonomski pokazatelji.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je kako su naša zemlja i gospodarstvo dobili priznanje da smo pouzdan partner na međunarodnom financijskom tržištu. H/D.Pav.
Zdravko Marić

ministar financija

Posebno me raduje što je Fitch ne samo digao hrvatski kreditni rejting na investicijsku zonu nego je i izglede rejtinga digao na pozitivne. To je pozitivna vijest, koja na neki način sugerira da iz Fitcha vrlo ozbiljno razmišljaju i gledaju još pozitivnije na te rezultate i vrlo jasno govore na koji način bi taj rejting bio još bolji ako nastavimo s rezultatima, posebice u području javnih financija, makroekonomije i uvođenja eura.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike