Novosti
VOZAČU KAMIONA 30 DANA PRITVORA

Umjesto sa 40 ušao je na odmorište sa 90 km/h
Objavljeno 10. lipnja, 2019.
U Osječko-baranjskoj županiji u ponedjeljak je dan žalosti za poginulim učenicama, a u općini Erdut proglašena je trodnevna žalost

Zbog pogibije 14-godišnjih djevojčica iz Erduta, učenica Osnovne škole Dalj, koje je na odmorištu Novska na autocesti u petak usmtio kamion, prema odluci župana Ivana Anušića, ponedjeljak, 10. lipnja, proglašen je dan žalosti u Osječko-baranjskoj županiji. Zastave Republike Hrvatske bit će spuštene na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Otkazane su i sve zabavne priredbe.

- U kontaktu s ravnateljem škole i resornim službama Ministarstva znanosti i obrazovanja, uključili smo se u pružanje potrebne pomoći i potpore učenicima i djelatnicima Osnovne škole Dalj, kao i roditeljima učenika - rekao je župan Anušić, dodavši kako su posljedice, kao i bol koji je izazvao ovaj tragični događaj, nenadoknadive i neizrecive. U općini Erdut proglašena je trodnevna žalost. "Proglašava se dan žalosti od ponedjeljka do srijede u povodu tragične smrti u prometnoj nesreći dviju 14-godišnjih djevojčica, učenica Osnovne škole Dalj, s područja Općine Erdut. Na dan žalosti neće se na javnim mjestima održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera i neće se emitirati glazba u ugostiteljskim objektima. Obavezuju se elektronski mediji s područja Općine Erdut da svoje sadržaje prilagode danu žalosti", stoji u priopćenju Jugoslava Vesića, načelnika Općine Erdut.

Pedesetdevetogodišnjeg vozača kamiona je nakon noći provedene u Policijskoj postaji Kutina, u subotu, ispitala zamjenica sisačkog županijskog državnog odvjetnika, nakon čega mu je sutkinja istrage Županijskog suda Sisak odredila istražni zatvor u trajanju od mjesec dana. O detaljnim rezultatima očevida teške nesreće u subotu su se oglasili Policijska uprava sisačko-moslavačka i Županijsko državno odvjetništvo Sisak.

Vozaču kamiona na teret se stavlja da je na 133. kilometru autoceste A3 Lipovac - Bregana skrenuo na odmorište Novska - sjever. Iako je brzina na skretanju ograničena na 40 kilometara na sat, očevidom je utvrđeno kako je kamion jurio 90 kilometara na sat. Očitano je to na digitalnom tahografu. Jednaku je brzinu imao od Županje, gdje se 59-godišnjak odmarao nakon utovara i polaska prema Zagrebu iz smjera Beograda. Nakon ulaska na odmorište Novska kamion je bez zaustavljanja prošao pokraj benzinske postaje i restorana, nakon čega je udario u nekoliko stolića uz restoran i nastavio nekontrolirano kretanje prema odmorištu. Ondje je naletio na dvije žene, u dobi od 28 i 26 godina, koje su odbačene na asfalt, a potom je udario u dvije 14-godišnje učenice koje su se iz restorana vraćale prema autobusu. Djevojčice su poginule na mjestu nesreće, a djevojke su s teškim ozljedama prevezene u novogradišku i slavonskobrodsku bolnicu. Iako joj je život bio ugrožen, 28-godišnjakinja se oporavlja. Kamion je prije zaustavljanja na travnatoj površini udario u još tri vozila i oštetio ih. Vozaču kamiona prijeti od tri do 15 godina zatvora.

Milan Bugarić
SVI DIJELOVI KAMIONA SU ISPRAVNI
Nakon policijskog očevida na mjestu tragedije kamion je odvezen u stanicu za tehnički pregled u Kutini, a potom i u dvorište tamošnje policijske postaje. Na prvom pregledu je utvrđeno kako su kočnice, tempomat i drugi vitalni dijelovi kamiona bili ispravni. Vozaču je policija oduzela mobitel, pa će se u suradnji s teleoperatorima pokušati doznati je li možda u trenutku nesreće pisao SMS ili pretraživao internet. Doznaje se pak kako je pet minuta nakon nesreće nazvao svog poslodavca.
Na prvom pregledu je utvrđeno kako su kočnice, tempomat i drugi vitalni dijelovi kamiona bili ispravni
Možda ste propustili...

TRAŽI SE I ISPRIKA ZBOG POVREDE KODEKSA

Etičko povjerenstvo naložilo uklanjanje DP-ovog plakata

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

Najčitanije iz rubrike