Novosti
MODERNIZACIJA SUSTAVA

Žurnim službama 4000 komunikacijskih uređaja
Objavljeno 10. lipnja, 2019.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i pročelnik HGSS-a Josip Granić potpisali su u subotu u Zaprešiću sporazum o realizaciji projekta "Modernizacija radiokomunikacijske opreme sustava civilne zaštite", što će poboljšati suradnju žurnih službi na terenu.

Od ukupne vrijednosti investicije veće od 39 milijuna kuna, 85 posto financira se europskim sredstvima. Zahvaljujući njoj Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja dodjeljuje se 3000 ručnih i 900 mobilnih radiokomunikacijskih stanica za vozila. "Naša ambicija je da budemo servis onima koji spašavaju živote i imovinu diljem Hrvatske - vatrogascima, pripadnicima gorske službe, policije i vojske", rekao je Božinović nakon potpisivanja sporazuma, dodavši kako je to uloga MUP-a i Ravnateljstva civilne zaštite. Naglasio je da Ministarstvo sigurno neće učiti te službe kako se gase požari, jer su po tome poznate ne samo 150 godina u Hrvatskoj već i diljem Europe s obzirom na to da čine snage europskog mehanizma za zaštitu i spašavanje. Nabavkom komunikacijske opreme ojačava se ključna karika u dobroj organizaciji i koordinaciji na terenu prilikom životno opasnih situacija, rekao je Božinović. MUP će nastaviti raditi na opremanju žurnih službi jer je sigurnost jedan od najvažnijih preduvjeta za dobar osjećaj svih hrvatskih građana i gostiju, naglasio je. To je, kazao je Božinović, prepoznala i Europska unija koja je u sadašnjem i posebice sljedećem financijskom razdoblju predvidjela nekoliko puta više sredstava za opremanje u svim područjima sigurnosti. "Ambicija MUP-a je da tu potegne najviše što može, a siguran sam da možemo mnogo, ovo je početak, ovo nije samo nekoliko izložaka, u našem skladištu je svih tih 4000 komada i oni idu na teren onima kojima je to namijenjeno", poručio je ministar.

Kada je riječ o sigurnosti, Božinović podsjeća kako tehnika stalno ide naprijed, donoseći digitalnu komponentu u brojnim poslovima, što omogućava bržu razmjenu informacija i dobivanje točnije slike i lokacije o tome što se i gdje događa. "Prije svega, tu se radi o investiranju u prevenciju jer ako ranije dobijete kvalitetnu informaciju, službe su spremne ranije izići na teren i spriječiti da nešto preraste u katastrofu većih razmjera", zaključio je.

Pročelnik HGSS-a rekao je da je potpisom sporazuma nastavljena izuzetno dobra i pozitivna suradnja započeta uspostavom Ravnateljstva civilne zaštite. "Ovo je značajan korak u rješavanju problema Hrvatske gorske službe spašavanja i vatrogastva, što će nam pomoći da budemo operativniji i usuglašeniji u našem djelovanju", rekao je Granić. Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice kazao je da je donacija 4000 komunikacijskih uređaja golem napredak za hrvatsko vatrogastvo. H
HVZ-u i HGSS-u dodjeljuje se 3000 ručnih i 900 mobilnih radiokomunikacijskih stanica za vozila
Možda ste propustili...