Osijek
SPORTSKI I REKREACIJSKI OBJEKTI U NOVOME RUHU

Uređuju obalu uz Kopiku, stižu solarne klupe i tuševi
Objavljeno 10. lipnja, 2019.
Energetska obnova zgrade na Srednjoškolskom igralištu počinje u srpnju, kaže Brčić

Osječane, posebice zaljubljenike u spot i rekreaciju, razveselit će vijest o dva velika projekta - o energetskoj obnovi objekta na Srednjoškolskom igralištu te uređenju dijela lijeve obale Drave, onoga uz sportsko-rekreacijski centar Copacabana. I dok se prvospomenuto provodi u okviru projekta GreENERGY u sklopu programa INTERREG – IPA prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020., drugi je rezultat projekta sufinanciranog sredstvima Ministarstva turizma kroz "Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2018".

- Energetska obnova zgrade na Srednjoškolskom igralištu počinje u srpnju, trajat će 20 mjeseci i podrazumijeva izmjenu stolarije, postavljanje "zelenoga krova" ukupne površine 150 m2, izolacije zidova i krovišta zgrade te zamjenu rasvjetnih tijela LED rasvjetom. Uz već uređeno igralište ovo će biti "točka na i" cijelom tom prostoru kroz koji godišnje, prema našim izračunima, prođe oko 100 tisuća ljudi. Inače, sve je odrađeno u suradnji s Upravnim odjelom za programe Europske unije te pročelnicom Kornelijom Mlinarević i suradnicima, pojasnila je direktorica Športskih objekata Nataša Brčić. Ističe kako je za lijepog vremena na Srednjoškolskom igralištu u večernjim satima pa sve do oko 23 sata mnogo rekreativaca, a prostor koriste i učenici čije škole ondje održavaju nastavu tjelesnog odgoja. Nije isključeno da će se urediti i sjenica na prostoru kafića koji je ondje bio u zakupu, a u planu je i postavljanje sunčane elektrane na krovištu zgrade na Srednjiki, što će omogućiti značajnu uštedu na potrošnji električne energije. Inače, riječ je o projektu vrijednom 1,36 milijuna eura, od čega Grad Osijek sudjeluje s 383.154 eura (uključen PDV).

Kad je u pitanju uređenje dijela lijeve obale Drave na potezu uz sportsko-rekreacijski centar Copacabana, valja istaknuti kako je projektom predviđeno uređenje 400 metara obale, odnosno instaliranje dvaju setova solarnih tuševa s po pet mjesta za tuširanje, kao i instaliranje pet solarnih klupa i tri seta kabina za presvlačenje s po dvije kabine. Ondje će biti postavljeni solarni paneli za punjenje električnih uređaja, kao i jedno solarno drvo/punjač za elektroničke uređaje, s besplatnim pristupom na internet. Također, na 20 rasvjetnih tijela postojeća će se rasvjeta zamijeniti LED rasvjetom. Svi bi navedeni radovi trebali biti dovršeni do 15. lipnja. Ukupna je vrijednost projekta uređenja dijela lijeve obale Drave 1.053.876 kuna (uključen PDV).

- Kako je Grad vlasnik objekata, Športski objekti ne mogu aplicirati na natječaj. No, zahvaljujući trudu i zauzimanju Grada Osijeka, objekt na Srednjoškolskom igralištu dobit će novu vizuru, kao i dio lijeve obale oko Copacabane. Nadamo se da će od jeseni biti još natječaja - poručila je Brčić.

Marija Mihelić
OTVARANJE KOPIKE PLANIRANO ZA 14. 6.
Planirani termin otvaranja Copacabane je 14. lipnja, no Brčić upozorava kako sve ovisi ne samo o vremenskim prilikama, nego i o vodostaju Drave.

- Vodostaj je bio visok, što diže i podzemne vode, a budući da su cijevi ispod zemlje, sve to utječe na termin otvaranja. Inače, sve je pripremljeno i sređeno za početak sezone kupanja u kojoj će cijena ulaznica biti istovjetna prošlogodišnjoj - pet kuna za djecu i osam za odrasle osobe, pojasnila je Brčić.

Dodala je kako će se, prema ustaljenoj praksi, voda u tzv. dubokom bazenu pustiti nešto kasnije, a odmah će biti dostupni bazen s “gljivom”, dječji i olimpijski.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike